Sponsor

ATHENS WEATHER

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα: Ο Ερντογάν ξεκινάει την υλοποίηση του «Εθνικού Όρκου» του 1920 από την Συρία

Γράφει o Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη την Κυριακή από τον πρώτο γύρο πρόεδρος της Τουρκίας:

Το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας περνάει στα χέρια του, κατανανίκησε την αντιπολίτευση στις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και έτσι γίνεται ο απόλυτος ηγέτης στην γειτονική χώρα βάζοντας «πλώρη» για την υλοποίηση του «Εθνικού Όρκου».

Ο Ερντογάν κυβερνάει την Τουρκία 15 χρόνια κι επανεξελέγη για νέα, πενταετή θητεία και ήδη οι πρώτες εξαγγελίες του απευθυνόμενος τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στους χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματός του στην Άγκυρα, προκαλούν ανησυχία για το τι θα πράξει στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι η δημοκρατία, είναι η λαϊκή βούληση. Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι κάθε ένας από τα 81 εκατομμύρια συμπολίτες μας», υποστήριξε ο Ερντογάν, επευφημούμενος ηχηρά από τους υποστηρικτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας»--οι Σύροι πρόσφυγες--να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, ενώ διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η ανακοίνωσή του αυτή ξύπνησε μνήμες από την προς ενός έτους εξαγγελία του για την πραγματοποίηση του περιβόητου «Εθνικού Όρκου»

Τότε ο Τούρκος πρόεδρος σε άρθρο του στο περιοδικό «Yeni Turkiye» που ανήκει στον πρώην υπουργό και συνεργάτη του Τουργκούτ Οζάλ , Χασάν Σεντάτ Γκιουζέλ, θέτοντας για πολλοστή φορά μεταξύ άλλων θέμα Θράκης και Αιγαίου αναφέρθηκε στον λεγόμενο «Εθνικό Όρκο» που ψηφίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1920 και με τον οποίο η Βουλή αποφάσισε να κηρύξει τα εδάφη, όπου ζούσαν Τούρκοι, ως τουρκικά εδάφη και να αγωνιστεί για την ανάκτησή τους.

Έτσι λοιπόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει σε αυτό το άρθρο του- που χαρακτηρίζεται, μάλιστα, ως ιστορικό- ότι «η κρίσιμη ιστορική στιγμή ήταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος».

Επισημαίνει ότι «οι Οθωμανοί κατείχαμε εδάφη που ανέρχονταν σε 2,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, όταν μπήκαμε στον Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μας άφησαν μόνο τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι «η μεγάλη Εθνοσυνέλευση συνήλθε στην Άγκυρα και αποδέχθηκε τον «Εθνικό Όρκο» που περιείχε μέρη, όπως η Μοσούλη, το Κιρκούκ, το Χαλέπι, τη Δυτική Θράκη, το Μπατούμι, την Κύπρο και ορισμένα από τα νησιά».

«Δυστυχώς ενώ κηρύσσαμε την Τουρκική Δημοκρατία αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε λιγότερα εδάφη από όσα είχαμε διακηρύξει στον «Εθνικό Όρκο», εμείς απορρίπτουμε τώρα την αντίληψη να εγκλωβίσουμε την αρχαία μας ιστορία σε μία περίοδο»

Αυτά τα είπε πέρυσι και φέτος που ανακηρύχθηκε πανηγυρικά πρόεδρος της Τουρκίας με απεριόριστες εξουσίες και με την Βουλή υπό έλεγχο, σαν πρώτη του απόφαση θέλει την περαιτέρω επέκταση της τουρκικής κατοχής στην Συρία.

Δηλαδή ακολουθούν το Χαλέπι και το Κρικούκ στο Ιράκ όπως ακριβώς αναφέρει στο άρθρο του.

Το ζήτημα είναι ότι μετά έχουν σειρά η Δυτική Θράκη, η Κύπρος και ορισμένα από τα ελληνικά νησιά, όπως ο ίδιος τα είχε οριοθετήσει στο άρθρο του.

Τώρα είναι απερίσπαστος στο να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις του. Ελέγχει τα πάντα και έχει την απόλυτη εξουσία. Η οσχύς του συγκρίνεται μονάχα με αυτήν του Μουσταφά Κεμάλ.

Το μόνο θετικό σε σχέση με τους κεμαλιστές είναι ότι οι Αμερικανοί και οι Δυτικοί δεν θέλουν να πετύχει αυτούς τους στόχους ο Ρ.Τ.Ερντογάν διότι απλούστατα εάν τα κατάφερνε η ισχύς της Τουρκίας θα γίνονταν απαγορευτική.

Θα θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο Ρ.Τ.Ερντογάν όταν επισκέφτηκε τον Δεκέμβριο την Ελλάδα μίλησε πάλι για τον «Εθνικό Όρκο» και μάλιστα σε ελληνικά ΜΜΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Τουρκία θα παραμείνει ένας προσηλωμένος εταίρος μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, οι οποίες έδωσαν στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν νέες διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο Ερντογάν εξασφαλίζει το 53% των ψήφων ενώ το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) λαμβάνει το 42,5 % των ψήφων και οι κυβερνητικοί του εταίροι του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) εξασφαλίζουν το 11%, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.

"Ελπίζουμε ότι υπό την ηγεσία του Ερντογάν η Τουρκία θα παραμείνει ένας προσηλωμένος εταίρος της ΕΕ σε σημαντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η ασφάλεια, η περιφερειακή σταθερότητα και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Μάλλον με την ελπίδα θα μείνουν στις Βρυξέλλες.

Οι σημερινές εξαγγελίες ίσως αποτελούν απαρχή δύσκολων γεγονότων και είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά την ηγεσία των Αθηνών. Πολύ άγρια ξεκίνησε την προεδρία του...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια