Τα… SOS στην επιλογή πλαστικού χειρουργού

Αν ενδιαφέρεστε να κάνετε μία επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, πρέπει να πάρετε κάποιες αποφάσεις


Και όχι, η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρετε δεν συνίσταται στο αν το στήθος σας θα γίνει ακριβώς σαν της Κιμ Καρντάσιαν, αλλά στο αν ο γιατρός που θα επιλέξετε είναι ο πλέον κατάλληλος, προκειμένου να τον εμπιστευθείτε.

«Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι ξοδεύουν πολύ χρόνο στο να σκεφτούν τη διαδικασία και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχει, όμως, κάτι πολύ πιο σημαντικό που πρέπει να εξεταστεί», μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr).

«Η επιλογή του σωστού πλαστικού χειρουργού είναι η πιο σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρουμε».

Κάθε γιατρός δεν είναι το ίδιο έμπειρος για κάθε διαδικασία κι έτσι η επιλογή του σωστού πλαστικού χειρουργού δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και πόσα λάθη γίνονται από καιρού εις καιρόν, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί ο χειρουργός μας πρέπει να έχει «καλό χέρι».

Η έρευνα στο Διαδίκτυο καθώς και οι κριτικές από γνωστούς μας μπορούν να μας κατατοπίσουν σε πρώτη φάση, για να ξεκινήσουμε το ψάξιμο, την έρευνα για τη διαδικασία επιλογής. Πρέπει, όμως, να αξιολογήσουμε προσεκτικά τον χειρουργό, πριν σηκώσουμε το τηλέφωνο και κλείσουμε ραντεβού να πάμε στο ιατρείο του.

Ας δούμε κάποιες ουσιαστικές ερωτήσεις που πρέπει να γίνουν στον «υποψήφιο»:

• «Έχει ο χειρουργός μου την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την ασφαλή εκτέλεση της επέμβασης που θέλω να κάνω;»

• «Έχει την ανάλογη εμπειρία ως προς την επέμβαση που θέλω να κάνω;»

• «Φημίζεται για εξαιρετικά αποτελέσματα σε άλλους ασθενείς, σε τακτική βάση;»

Εάν απαντήσατε θετικά στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε ο χειρουργός που αξιολογείτε πληροί τα πιο σημαντικά κριτήρια και… ναι, μπορείτε να τον εμπιστευθείτε, μας λέει ο ειδικός.

Εξειδίκευση

Όλοι οι πλαστικοί χειρουργοί θα πρέπει να πιστοποιούνται από την Ελληνική Εταιρία Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής. Η πλαστική χειρουργική είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη ειδικότητα, που απαιτεί χρόνια εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η πιστοποίηση μπορεί να σας εξασφαλίσει ότι ο γιατρός πληροί τις απαιτήσεις ασφαλείας και ότι έχει τις απαιτούμενες δεξιότητες, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Κατόπιν συζήτησης με τον ίδιο, ως προς την διαδικασία, μπορείτε να κρίνετε αν είναι ενημερωμένος σχετικά με τις νέες τεχνικές και τη νέα τεχνολογία.

Εμπειρία

Εκτός από τη σωστή εκπαίδευση και τη σωστή εξειδίκευση, ο γιατρός θα πρέπει να έχει σχετική εμπειρία ως προς την χειρουργική επέμβαση που θέλετε να υποβληθείτε. Μερικοί χειρουργοί ειδικεύονται σε συγκεκριμένες επεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, στην πλαστική στήθους, στη λιποαναρρόφηση, στην κοιλιοπλαστική. Συνετό είναι η επέμβαση που σας απασχολεί να είναι στις top 3 που εκτελεί.

«Η πλαστική χειρουργική είναι τέχνη και μάλιστα σύνθετη κι έτσι ο χειρουργός πρέπει να ασχολείται σε ιδιαίτερα τακτική βάση με την συγκεκριμένη τέχνη, για να εξελίσσεται συνεχώς και να καταρτίζεται πλήρως, σύμφωνα με τις νέες τεχνικές», υπογραμμίζει ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης.

Εξαιρετικά αποτελέσματα

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την πλαστική χειρουργική, σκέφτονται, όπως είναι φυσικό, τα αποτελέσματα που θέλουν να πετύχουν.

«Αφού, λοιπόν, έχετε βεβαιωθεί ότι ο χειρουργός που τείνετε να επιλέξετε έχει την εμπειρία και την εξειδίκευση, πρέπει επιπροσθέτως να παράγει και εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί διατηρούν στο γραφείο τους ένα αρχείο "πριν και μετά", από προσωπικές δουλειές τους. Αυτές τις φωτογραφίες, λοιπόν, πρέπει να εξετάσετε», αναφέρει ο συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Με την εξέταση αυτών των τριών σημείων, έχετε καλύψει το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό τμήμα της έρευνάς σας. Όμως θα πρέπει να εξετάσετε 2-3 μεταβλητές ακόμη, για να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Ο γιατρός σας πρέπει να είναι ευγενικός, επικοινωνιακός, να σας ακούει, να είναι «ανθρώπινος». Πρέπει να αντιλαμβάνεται ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, και να σας κατευθύνει αναλόγως, λύνοντάς σας υπομονετικά κάθε απορία. Θα πρέπει να σας εμπνέει εμπιστοσύνη, να είναι φιλικός, διαθέσιμος και, φυσικά, ικανός.

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βρείτε έναν ειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, που θα δημιουργήσει αρμονικό και φυσικό αποτέλεσμα.

«Αφού τελειώσετε την έρευνά σας και επιλέξετε τον γιατρό σας, να είστε σίγουροι ότι η εμπειρία του χειρουργείου θα είναι ευκολότερη και λιγότερο αγχωτική. Μία καλή ψυχολογία θα κάνει πιο εύκολη τη περίοδο αποκατάστασης και θα έχετε την καλύτερη τελική έκβαση», καταλήγει ο ειδικός.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια