Sponsor

ATHENS WEATHER

Θέλουν να «αυτοκτονήσουν» οι Τούρκοι; Καλούν σε πανστρατιά τον ισλαμικό κόσμο – «Το Ισραήλ θα λογοδοτήσει!»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσαβούσογλου, υποδεικνύοντας την ορθή κατά τα τουρκικά συμφέροντα λύση… κάλεσε  για πρώτη φορά τον ισλαμικό κόσμο, να βοηθήσει τους  «Παλαιστινίους αδελφούς» με την αποστολή μιας διεθνούς δύναμης από μουσουλμανικές χώρες με επικεφαλής τον τουρκικό στρατό βέβαια  για να… προστατεύσουν όπως λέει… την Ιερουσαλήμ.

«Τότε το Ισραήλ δεν θα μπορεί επιτίθεται  στους αδελφούς μας ανά πάσα στιγμή», τόνισε ο ίδιος.
» Την   απόφαση που πήραν οι ΗΠΑ μπορούμε να  την αποδεχτούμε; Ο κόσμος δεν την αποδέχεται και εμείς δεν την αποδεχόμαστε, αλλά δεν είναι όλοι τόσο γενναίοι σαν κι εμάς, δεν μιλάνε σαν εμάς. Πότε θα πούμε τις αλήθειες, μετά θάνατον; Μήπως θα πεθαίνουμε από  φόβο κάθε μέρα; Ο άνθρωπος μια φορά πεθαίνει .

Εάν σιωπήσουμε στο θέμα της Ιερουσαλήμ ποιος θα μιλήσει; Εάν δεν υποστηρίξουμε εμείς τους Παλαιστίνιους αδερφούς μας, ποιος θα το κάνει;  Εμπιστεύεστε μήπως τις χώρες της περιοχής;

«Για αυτό τον λόγο το Ισραήλ θα λογοδοτήσει. Υπάρχει σήμερα η δήλωση του αδερφού μας Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών που μετέφερε στον Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όλα αυτά που έκανε το Ισραήλ.

Δε θα το αφήσουμε αυτό έτσι. Μέχρι τώρα συνομίλησα με περίπου 50 υπουργούς Εξωτερικών και με επικεφαλείς  διεθνών οργανώσεων. Συνομιλώντας με όλο τον κόσμο θα διασφαλίσουμε πως το Ισραήλ θα λογοδοτήσει», κατέληξε ο ίδιος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε όλα ξεκίνησαν μετά την άνομη απόφαση των  Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν  την Ιερουσαλήμ  ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, από εκεί και μετά τα γεγονότα …τρέχουν.

 «Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί την απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ αλλά και  ο καθένας όπως και πριν», είπε ο  Τσαβούσογλου, και συνέχισε είπε:

«Εδώ είναι η απόφαση της Αμερικής, μπορούμε να αποδεχθούμε την απόφαση που αναγνωρίζει  την Ιερουσαλήμ ως επίσημη πρωτεύουσα του Ισραήλ ;

Ο κόσμος δεν συμφωνεί, αλλά και εμείς δεν δεχόμαστε κανέναν που δεν είναι γενναίος σαν εμάς . Πότε θα πούμε την αλήθεια, όταν πεθάνουμε ; Θα πεθαίνουμε  καθημερινά από το φόβο; Όλοι μας πεθαίνουμε μια φορά , όχι  χίλιες φορές.

Ποιος θα βάλει φωνή για  την Ιερουσαλήμ. Ποιος θα συμμετάσχει αν δεν πάρουμε το μέρος των  Παλαιστινίων αδελφών μας;

Εμπιστεύεστε τις χώρες της περιοχής;

Μετά την πρόσφατη αναταραχή, συμμετείχαμε στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου  Ασφαλείας  βοηθήσαμε και  δεν πέρασε η απόφαση των ΗΠΑ.

Πολλοί  πρεσβευτές  μουσουλμανικών χωρών είχαν « βάλει την ουρά στα σκέλια» στη Νέα Υόρκη λόγω της  πίεσης και των απειλών των ΗΠΑ.

Θα τα αφήσουμε όλα αυτά αφήνοντας την Ιερουσαλήμ στην τύχη της ;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία θα είναι ισχυρή στον κόσμο, ως έθνος, για όλους τους καταπιεσμένους ανθρώπους στον κόσμο», κατέληξε ο ίδιος.

«Στην σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη μέσα σε 72 ώρες παρουσιάσαμε συγκεκριμένες προτάσεις που προέρχονται από το κείμενο που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής, και πήραμε συγκεκριμένες αποφάσεις», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο  Ερντογάν ήταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές  της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντας έτσι την ιστορική πόλη που επικαλούνται προφητείες τριών θρησκειών ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με το Τελ Αβίβ ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει εδώ μερικούς μήνες στα περί «ρατσιστικής» μεταχείρισης των Παλαιστινίων απ’ το Ισραήλ και είχε καλέσει  τους Τούρκους κι άλλους μουσουλμάνους να αποτρέψουν τον «εξ-ιουδαϊσμό» της Ιερουσαλήμ επισκεπτόμενοι συχνότερα την Ιερή Πόλη και να στηρίξουν έτσι τον αγώνα των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο κράτος.

Η «μόνη λύση» στο Μεσανατολικό είναι να δημιουργηθεί «ένα πλήρως κυρίαρχο και ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του στα όρια του 1967», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, όπου υποστήριξε ότι το ισραηλινό εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας «δεν έχει θέση στην ανθρωπότητα».

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα απ’ τα σημεία -κλειδιά της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και οι Παλαιστίνιοι τη διεκδικούν ως πρωτεύουσά τους. Ο ΟΗΕ θεωρεί την ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενο Παλαιστινιακό έδαφος, αλλά ελπίζει ότι μια μέρα η πόλη θα γίνει πρωτεύουσα δύο κρατών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Μολονότι και οι δύο πλευρές ανακήρυξαν ως πρωτεύουσά τους την Ιερουσαλήμ, οι Παλαιστίνιοι συνήθως αναφέρονται στον ανατολικό τομέα της πόλης ως πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους τους, υπονοώντας ότι αν μοιραστούν μια μέρα τα δύο κράτη την Ιερουσαλήμ, τότε ο δυτικός τομέας της θα μπορούσε να είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ωστόσο, το Ισραήλ αρνείται να μοιραστεί την Ιερή Πόλη, που προσάρτησε το 1967. Και με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα είναι η πρώτη μεγάλη δύναμη που θα αναγνωρίσει τις διεκδικήσεις του στην Ιερουσαλήμ και θα εγκαταλείψει την πολιτική να διατηρεί την αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια