Είναι τα χταπόδια εξωγήινοι; - Έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα

Έκθεση που υπογράφεται από 33 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο επιχειρεί να ρίξει φως στην καταγωγή των χταποδιών, σημειώνοντας πως το είδος μπορεί να έχει… εξωγήινες ρίζες.

Η θεωρία που υποστηρίζει πως το μαλάκιο αποτελεί εξέλιξη ενός είδος κεφαλόποδου που ζούσε στη Γη πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια φαίνεται πως καταρρέει. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι γενετικές διαφορές μεταξύ των δύο ειδών είναι πολύ μεγάλες και τέτοια εξέλιξη των χταποδιών θα ήταν αδύναμη μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Progress in Biophysics and Molecular Biology», τα χταπόδια έχουν ένα εξελιγμένο νευρικό σύστημα, σώματα που αλλάζουν μορφή και τη δυνατότητα να καμουφλάρουν την παρουσία τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα κεφαλόποδα δεν έχουν τέτοια χαρακτηριστικά.



Video: Octopolis: Η πόλη των χταποδιών

Επιπλέον, προσφάτως ανακαλύφθηκε πως τα χταπόδια, παρότι έχουν σταθερό DNA, μπορούν να αλλάξουν το RNA τους ώστε να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες αυτά τα χαρακτηριστικά «φαίνεται πως τα έχουν δανειστεί από ένα… μακρινό μέλλον». Ήτοι, τα χταπόδια είναι εξαιρετικά εξελιγμένα για τα δεδομένα του πλανήτη Γη.

Όπως σημειώνει το Sputnik, Οι επιστήμονες αναφέρουν πως «κρυοσυντηρημένα και προστατευμένα γονιμοποιημένα αυγά χταποδιών» ίσως έφτασαν στη Γη μέσω ενός κομήτη.

Οι υπογράφοντες την έρευνα παραδέχονται πως η θεωρία τους αντιτίθεται στα υπάρχοντα πιστεύω σχετικά με τα μαλάκια, αλλά σημειώνουν πως ακόμη και αν τα χταπόδια έφτασαν από τα διάστημα αυτό δεν αποκλείει πως εξελίχθηκαν στη Γη.



Video: Νέο είδος χταποδιού εντοπίστηκε στο βυθό της Χαβάης

Ο βιολόγος Karin Moelling από το Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής Max Planck του Βερολίνου υποστήριξε πως η θεωρία της έκθεσης δεν μπορεί να ληφθεί στα σοβαρά. Ακόμη ένας επιστήμονας, ο Keith Baverstock από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, δήλωσε πως η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες σχετικά με την εξέλιξη των χταποδιών δεν είναι η μόνη πιθανή.

Πηγή: Pixabay, cnn.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια