Η επιβεβαίωση της αποτυχίας

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τη φτώχεια στη χώρα μας, που παρουσιάζει η εφημερίδα «δημοκρατία». Τα στοιχεία είναι επίσημα, καθώς προέρχονται από το κατεξοχήν ειδικευμένο στα θέματα αυτά Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ και αποτυπώνουν, σε όλη του την έκταση, το δράμα της σημερινής Ελλάδας.

Οκτώ χρόνια μετά την είσοδο στο πρώτο και λίγο πριν από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, η κατάσταση δεν έχει απλώς χειροτερέψει. Έχει ξεπεράσει ακόμη και τις πιο δυσμενείς προβλέψεις. Από την κοινωνία των δύο τρίτων, για την οποία κάναμε μελαγχολικές συζητήσεις κατά το παρελθόν, βιώνουμε πλέον τη βαρβαρότητα της κοινωνίας του ενός δευτέρου: Το 47,8% του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, έναντι 18,9%, που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2009!

Πρόκειται για μια τραγική εξέλιξη η οποία, παρά τις όποιες διακυμάνσεις, επιβεβαιώνει την πλήρη αποτυχία του μνημονιακού πειράματος. Μπορεί οι εκάστοτε κυβερνώντες, από το 2010, να πανηγυρίζουν με περισσό θράσος ότι μας «έσωσαν» -το ίδιο κάνουν και οι δανειστές-, αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει κατά τρόπο οικτρό.

Βεβαίως, όποιος έχει καθημερινή επαφή με την κοινωνία και δεν ζει σε γυάλινους πύργους ή φρουρούμενος από αστυνομικές δυνάμεις γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει. Τα στοιχεία αυτά όμως έρχονται να επιβεβαιώσουν, αμείλικτα, ότι εκτός από τους ανθρώπους δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί, παρά τα μαγειρέματα και τις αλχημείες των -ξένων και εγχώριων- τεχνοκρατών και των επιτελείων τους.

Η φτωχοποίηση των Ελλήνων τείνει να μεταβληθεί πλέον σε εξόντωσή τους. Μάλιστα, την ώρα που η πραγματική οικονομία είναι απονεκρωμένη, ουσιαστική ανάπτυξη δεν διαφαίνεται και παραγωγή πλούτου δεν υπάρχει, η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση. Η φτώχεια θα διευρυνθεί περισσότερο από την επόμενη χρονιά, έστω και αν έχει προηγηθεί η «καθαρή έξοδος», όπως επιδιώκουν να μας την παρουσιάσουν, τον ερχόμενο Αύγουστο.

Το αδιέξοδο δυστυχώς μεγαλώνει, διότι αμφότεροι οι «σωτήρες» μας είναι εγκλωβισμένοι στον στρουθοκαμηλισμό τους. Όταν ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει προκλητικά ακόμη και σήμερα ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα και οι δανειστές προσποιούνται ότι όλα πηγαίνουν καλά, τότε δεν χάνουν απλώς την εναπομείνασα σοβαρότητά τους. Πολλαπλασιάζουν και την οργή της ελληνικής κοινωνίας...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια