Ξεκίνησε ο πόλεμος: Ο Τραμπ υπέγραψε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου - ΕΕ: «Θα απαντήσουμε»

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Πριν από το «deadline» που είχε δώσει για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και το οποίο έληγε την Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018, αποφάσισε να προχωρήσει από σήμερα στην επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ

Έτσι τερμάτισε μια δίμηνη εξαίρεση και όλα δείχνουν ότι πλέον οι ΗΠΑ ξεκινούν πόλεμο και εναντίον των συμμάχων και φίλων.

Σε συνδυασμό με την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία με το Ιράν με την οποία ενέργεια επιχειρεί η Ουάσιγκτον να καταστρέψει μεγάλες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με την Τεχεράνη, διαγράφεται ένα εκρηκτικό σκηνικό, από το οποίο προκύπτει ότι οι ΗΠΑ θα απομονωθούν από τον υπόλοιπο πλανήτη και θα αυξηθούν οι φωνές για έκτακτη αποδολαριοποίηση των παγκόσμιων συναλλαγών.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.

Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

Η ΕΕ ήδη ετοιμάζεται για να απαντήσει με ηχηρό τρόπο στις αμερικανικές ενέργειες. Η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ λίγο πριν γίνει γνωστή η απόφαση Ν.Τραμπ είπε πως η ΕΕ θα απαντήσει με «αποφασιστικό και ενιαίο» τρόπο εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Από τη Λισαβόνα που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη η Μέρκελ, σημείωσε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο». Οι δασμοί που επιβάλονται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» υπογράμμισε.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιαδήποτε αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη την απόφαση» των ΗΠΑ.

Τώρα όμως είναι πλέον γνωστή η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο Reuters είχε προειδοποιήσει ότι η απάντηση της ΕΕ «θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, ισχυρή και έξυπνη».

Μάλιστα, ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση της διαμάχης, ο Σολτς δήλωσε στο Reuters: «Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις».

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της Γαλλίας. «Οι αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά μέταλλα θα ήταν αδικαιολόγητοι και επικίνδυνοι για την ανάπτυξη και το παγκόσμιο εμπόριο» είπε νωρίτερα, σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, μερικές ώρες πριν από την απόφαση της Ουάσινγκτον για το θέμα αυτό.

«Εξαρτάται αποκλειστικά από τις αμερικανικές αρχές το εάν θέλουν να εμπλακούν σε μια εμπορική διαμάχη με τον μεγαλύτερό τους εταίρο, την Ευρώπη», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του με τον Ρος στο Παρίσι. Ο Λεμέρ επανέλαβε ότι η ΕΕ θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να απαντήσει εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν δασμούς.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια