Δεν περνά στην Ιταλία λύση τύπου... Στουρνάρα

Από τον Γιώργο Χαρβαλιά
Tα πράγματα είναι απλά: Το κατάπτυστο βέτο του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα στον διορισμό του Πάολο Σαβόνα στο αξίωμα του υπουργού Οικονομικών δεν οφείλεται στις απόψεις του τελευταίου για την οικονομία ούτε στις θέσεις του ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Ιταλίας.
 
Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι ο Σαβόνα έχει τολμήσει να αμφισβητήσει το όραμα μιας γερμανικής Ευρώπης - και μάλιστα με ιδιαίτερα επικριτικό τρόπο.

Ο αυθαίρετος αποκλεισμός του είναι πραγματικό όνειδος για τη σύγχρονη ιταλική δημοκρατία, ακριβώς επειδή κάνεις δεν μπορεί να ισχυριστεί με σοβαρότητα ότι ο άνθρωπος αυτός δεν πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας για τη θέση όπου προοριζόταν.

Με θητεία σε υπουργικούς θώκους, στην Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας και στο τιμόνι μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και με πλούσιες ακαδημαϊκές περγαμηνές, διαθέτει ασφαλώς την εμπειρία και το κύρος που χρειάζεται ένας «τσάρος» της ιταλικής οικονομίας. Δεν διαθέτει, όμως, το χρίσμα του Βερολίνου...

Γιατί είχε το κουράγιο να πει ότι η ευρωζώνη είναι ένα γερμανικό κλουβί. Και ότι χτίστηκε για να ικανοποιεί μόνο τις ανάγκες της Γερμανίας. «Δεν υπάρχει ενωμένη Ευρώπη, υπάρχει μόνο μια Γερμανία που περιστοιχίζεται από φοβισμένες χώρες» έλεγε σε συνέντευξή του πριν από περίπου έναν χρόνο. Και είχε αφήσει τότε βαρύτατους υπαινιγμούς για τη φασιστική προδιάθεση των Γερμανών, λέγοντας ότι «δεν έχουν αλλάξει την οπτική τους για την κυριαρχία στην Ευρώπη, παρότι αυτή τη φορά δεν την επιβάλλουν με μέσα στρατιωτικής ισχύος». Εναν τέτοιον άνθρωπο, που λέει μεγάλες φιλοευρωπαϊκές αλήθειες, ήταν αδύνατον να τον αφήσουν οι Γερμανοί σε κομβική θέση. Ιδιαίτερα μέσα σε αυτό που θεωρούν τσιφλίκι τους. Και αυτή είναι η εξήγηση της άρνησης Ματαρέλα να τον ορκίσει υπουργό.

Μόνο που ο Ιταλός πρόεδρος το τράβηξε αρκετά παραπέρα. Και προσπαθεί τώρα να επιβάλει για πρωθυπουργό της χώρας έναν ντόπιο... Στουρνάρα: Πρώην υπάλληλο καριέρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπέρμαχο της λιτότητας τύπου Σόιμπλε, με το ταιριαστό παρατσούκλι «ο κύριος “ψαλίδι”»!

Φυσικά και δεν πρόκειται να περάσει ο διορισμός του Κάρλο Κοταρέλι. Γιατί δεν θα πάρει ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης. Απλώς, οι Βρυξέλλες και η Γερμανία θα κερδίσουν λίγες εβδομάδες πριν από την έλευση του αναπότρεπτου. Είναι ένα βρόμικο, αλλά και ανόητο παιχνίδι καθυστερήσεων, που θα γιγαντώσει το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και αλλού. Προσβλέπει ακόμα -λέει το Βερολίνο- στη συγκρότηση μιας φιλοευρωπαϊκής (βλέπε φιλογερμανικής) ιταλικής κυβέρνησης. Μάλλον θα μείνει με την προσδοκία... Οι εποχές που επέβαλλαν οι ναζί τις επιλογές τους στην Ευρώπη με τα Panzer ευτυχώς παρήλθαν...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια