Την ώρα που η Τουρκία γαζώνει το Αιγαίο, το ΝΑΤΟ στέλνει την Π.Α. να φυλάει το Μαυροβούνιο

Του Νίκου Μελέτη 

Στα όρια του παραλόγου είναι η απόφαση την οποία έλαβαν οι αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές του ΝΑΤΟ, καθώς την στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει με δυσκολίες την καθημερινή απειλη από την Τουρκία, καλείται να διαθέσει δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας για την άμυνα του… Μαυροβουνίου.

Όπως έγινε γνωστό από τις 5 Ιουνίου, η Ελλαδα και η Ιταλία επιφορτίζονται το καθήκον της εναέριας επιτήρησης του Μαυροβουνίου το οποίο είναι το νεότερο μέλος της Συμμαχίας, και δεν διαθέτει όμως την δικη του Πολεμική Αεροπορία.

Το ΝΑΤΟικο αυτό πρόγραμμα, που εκφράζει την αλληλεγγύη σε κρατη μέλη, εξαιρεί φυσικά την Ελλαδα η οποία καθημερινά ξοδεύει σημαντικο οικονομικό και ανθρώπινο κεφάλαιο για να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, επειδή η τύχη και η γεωγραφία το έφεραν ετσι που η εδαφική ακεραιότητα της και συνεπώς ο εναέριος χώρος της Συμμαχίας απειλείται από ένα άλλο κράτος μέλος, την Τουρκία.

Και η Ελλάδα αντι να βρει στηριξη στην Συμμαχία, καλείται τωρα να αποδυναμώνει την ολο και πιο αδύναμη αεροπορική ισχύ της, για να προστατεύσει το …Μαυροβούνιο. Και είναι εντυπωσιακό ότι ο σχεδιασμός του ΝΑΤΟ εχει εξαιρέσει την Τουρκία από τις υποχρεώσεις αυτές, οπότε ανενόχλητα τα τουρκικά μαχητικά να εκτελούν αποστολές εναντιον των Κούρδων της Συρίας…

Το Μαυροβούνιο που εγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνιο ζητησε από την Συμμαχία συνδρομή για την διασφάλιση του εναέριου χώρου του στο πλαισιο των Νατοϊκών Εναέριων αποστολών για την προστασία των Συμμάχων που δεν διαθέτουν την δικη τοςυ Αεροπορία. Ηδη υπαρχουν κι άλλες τέτοιου είδους αποστολές στο πλαισιο του ΝΑΤΟ σε ολη την Ευρωπη.

Το Μαυροβούνιο βεβαιως δικαιούται να ζητά αεροπορική κάλυψη από το ΝΑΤΟ, καθως συμμετέχει με δυνάμεις τοσο στην Αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν, αλλα προσφέρει και οικονομική βοήθεια στις Αφγανικές δυνάμεις Ασφαλειας.

Και ετσι σε μια κινηση ένδειξης αλληλεγγύης όπως αναφέρει το ΝΑΤΟ, η Ελλαδα και η Ιταλία, θα συμβάλλουν προστατεύοντας τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου. Διευκρινίζεται παντως ότι τα ελληνικά και τα Ιταλικά αεροσκάφη θα εδρεύουν στις χώρες τους και θα απογειώνονται όταν προκύπτει ανάγκη.

Η διαδικασία αυτή είναι συνήθης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την προστασία του εναέριου χώρου της Συμμαχίας και ειναι κεντρική διαδικασία στο πλαισιο της Συλλογικής Άμυνας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ οι Σύμμαχοι θα πρεπει να εχουν ανα πάσα στιγμη τουλάχιστον δυο μαχητικά σε ετοιμότητα 24/7 και ετσι ανα πάσα στιγμή υπάρχουν σε υψηλή ετοιμότητα δεκάδες μαχητικά απ’ ακρη σε ακρη της Ευρώπης…

Η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία συμμετέχουν στην Ομάδα που επιτηρεί τον εναέριο χώρο στην Βαλτική πανω από την Λιθουανία, την Λετονία και την Εσθονία, η Ιταλία επίσης επιβλέπει τον εναέριο χώρο της Σλοβενίας, ενώ η Βρετανική RAF συμβάλει στην εναέρια επιτήρηση στην Ρουμανία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια