Μεταφέρονται πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ από την Τουρκία στον Άραξο; – Αιφνιδιαστική επίσκεψη του επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ στην 116 ΠΜ

Οι πληροφορίες για μεταφορά πυρηνικών όπλων στις εγκαταστάσεις της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου είναι πολλές το τελευταίο διάστημα αλλά η κυβέρνηση τις διαψεύδει όπως έχουν πράξει κατά το παρελθόν και οι άλλες κυβερνήσεις διαβεβαιώνοντας πώς τέτοια όπλα δεν υπάρχουν στην περιοχή.

Ωστόσο, η επίσκεψη του επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ στην 116 ΠΜ ήρθε να «φουντώσει» αυτές τις φήμες που ακούγονται τελευταία με αφορμή την εγκατάλειψη της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και την αναζήτηση ενός νέου ισχυρού και στρατηγικού συμμάχου στην περιοχή με πολλούς Αμερικανούς να αναφέρουν πώς τον βρήκαν στην Ελλάδα. Με ότι αυτό σημαίνει.

Ο Φρεντ Φρεντέρικσον επισκέφθηκε τον Άραξο 17 Μαΐου και όπως λένε οι πληροφορίες δεν ήταν μόνος του. Συνοδεύονταν από πολλούς ακόμη επιτελείς του ΝΑΤΟ.

Στον Άραξο υπάρχουν εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούσαν να αποθηκευτούν πυρηνικά όπλα, αλλά όπως έχουν κατά καιρούς διαβεβαιώσει ελληνικές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, τέτοια όπλα στην 116 ΠΜ δεν υπάρχουν. Υπάρχει επίσης πολύ μεγάλη δραστηριότητα των Αμερικανών και έχουν ζητήσει τη συγκεκριμένη βάση για επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τα σενάρια για μεταφορά αμερικανικών πυρηνικών όπλων στον στην αεροπορική βάση του Αράξου έχουν αυξηθεί αμέσως μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ μετά από τις περιπέτειες που είχαν με τον αποκλεισμό πρόσβασης στο Ιντσιρλίκ, άρχισαν να σκέφτονται την μεταφορά των πυρηνικών όπλων που έχουν αποθηκευμένα στην Τουρκία. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτή η μεταφορά έγινε.

Σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια η υποψία πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν εγκαταστάσεις για αποθήκευση ακόμη και πυρηνικών στην Ελλάδα, υπάρχει. Στον Άραξο εγκαταστάσεις αυτού του είδους υπάρχουν και συνεπώς η επίσκεψη του ΝΑΤΟϊκού αξιωματούχου στην 116 ΠΜ προκαλεί ερωτήματα.

Το «ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ» έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο θέμα αυτό, αλλά και το «militaire.gr» έχει αναφέρει πώς τον Σεπτέμβριο του 2017 είχε γίνει Νατοϊκή σύσκεψη στην οποία εξετάστηκαν λεπτομερώς οι εργασίες «εκσυγχρονισμού» της αεροπορικής βάσης στον Άραξο. Μεταξύ των έργων που εξελίσσονταν ήταν και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση “ειδικών όπλων” όπως αναφερόταν σε άκρως  απόρρητο ενημερωτικό έγγραφο προς το ΥΠΕΘΑ.

Το θέμα των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ είχε αναδείξει από το βήμα της ΔΕΘ , ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι  «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αραξου.

Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Ο τότε ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας αρκετές ημέρες μετά στη Βουλή είχε υποστηρίξει:

«Η αεροπορική βάση του Αράξου είναι υπό ελληνική διοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Αράξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε – θα έλεγε κανένας – αμερικάνικο ειδικό συμφέρον. Άρα, αυτό να είναι καθαρό”.

Στο Ιντσιρλίκ υπάρχουν 50 πυρηνικές βόμβες τύπου Β61 που είναι εξοπλισμένες με ειδικό σύστημα αποτροπής χρήσης χωρίς κωδικό έγκρισης. Διατηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένες  στεγανοποιημένες εγκαταστάσεις   στο εσωτερικό, προστατευμένων καταφυγίων  αεροσκαφών (shelters) μέσα σε φυλασσόμενο χώρο, που περιβάλλεται από δύο σειρές περιφράξεως με  φωτισμό, κάμερες και συσκευές εντοπισμού εισβολέων.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν πάρα πολύ από την πολιτική που ασκεί ο Ερντογάν και δεν θα ήθελαν να υπάρχουν σε τουρκικό έδαφος αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Είναι βέβαιο πώς θέλουν να τα μεταφέρουν αν δεν τον έχουν κάνει ήδη…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια