Αεροσκάφος της NASA εντόπισε μυστηριώδεις κύκλους σε πάγους της Αρκτικής

Ένα μυστήριο στους πάγους της Αρκτικής προσπαθούν να λύσουν επιστήμονες της NASA.


Η επιχείρηση IceBridge είναι ένα εγχείρημα στο πλαίσιο του οποίου αποστέλλονται αεροσκάφη πάνω από τους πόλους για να τραβούν φωτογραφίες και να χαρτογραφούν τους παγετώνες σε θάλασσα και ξηρά.

Εικόνες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια πτήσης στις 14 Απριλίου πάνω από τη Θάλασσα Μπόφορτ, 50 μίλια βορειοδυτικά του δέλτα του ποταμού Μακένζι, έδειξαν μια σειρά ασυνήθιστων σχημάτων στους πάγους της θάλασσας.

«Είδαμε αυτά τα σχετικά κυκλικά σχήματα μόνο για λίγα λεπτά» έγραψε ο Τζον Σόνταγκ, επιστήμονας της αποστολής. «Δεν θυμάμαι να βλέπω αυτό το πράγμα αλλού».

Η NASA δημοσιοποίησε επίσης μια εικόνα με τα χαρακτηριστικά να υποδεικνύονται.


Σύμφωνα με τη NASA, κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτά εξηγούνταν εύκολα: Ο πάγος στην περιοχή είναι νέος και λεπτός. Όταν τέτοιου είδους ροές συγκρούονται, σχηματίζονται χαρακτηριστικά όπως το «finger rafting» που φαίνεται στο πάνω δεξιά κομμάτι της φωτογραφίας, που θυμίζει φερμουάρ. Ωστόσο, η αμερικανική υπηρεσία αναγνώρισε πως οι τρύπες ήταν κάπως δυσκολότερο να εξηγηθούν, και κανείς δεν ήταν σε θέση να πει με σιγουριά τι τις είχε προκαλέσει.

«Τα κυκλικά χαρακτηριστικά ενδεχομένως να οφείλονται σε κύματα νερού που περνούν πάνω από το χιόνι και τον πάγο όταν αναδύονται οι φώκιες» είπε ο Γουόλτ Μάιερ, επιστήμονας του National Snow and Ice Data Center, σε σχετική ανακοίνωση. «Ή θα μπορούσε να είναι ένα είδος χαρακτηριστικού απορροής που προκύπτει από όταν η τρύπα δημιουργείται στον πάγο».

Άλλοι ειδικοί με τους οποίους ήρθε σε επαφή η NASA συμφωνούν πως τα χαρακτηριστικά αυτά θα μπορούσαν να είναι τρύπες που κάνουν φώκιες για να αναπνέουν, καθώς και άλλες πιθανότητες, περιλαμβανομένων θερμών υδάτων που ρέουν προς τους θαλάσσιους πάγους από τα βουνά στην ενδοχώρα.

Μάθετε περισσότερα και δείτε τις πιο πρόσφατες εικόνες εδώ

Απόδοση/ αναδημοσίευση από την αμερικανική έκδοση της HuffPost

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια