Ο υβριδικός πόλεμος και τα πρώτα θύματα…

Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος

Το περιστατικό της ύψωσης της Ελληνικής σημαίας στις νησίδες πέριξ των Φούρνων από τρεις Έλληνες προς τιμήν του αδικοχαμένου μας πιλότου της ΠΑ Γιώργου Μπαλταδώρου, και τα fake news που αναπαρήχθησαν από την Τουρκία περί καθαίρεσης τους από Τούρκους κομάντος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της παγίωσης και ισχυροποίησης εκ μέρους της Τουρκίας του λεγόμενου υβριδικού πολέμου.

Ένας πόλεμος που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται σε επίπεδο πληροφοριών, παραπληροφόρησης, επιθετικής προπαγάνδας και κατασκευασμένων περιστατικών που στόχο έχουν την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και την εχθρική ανταπάντηση της ελληνικής πλευράς. Στον υβριδικό αυτό πόλεμο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα καθοδηγούμενα από την Κυβέρνηση τουρκικά ΜΜΕ αλλά και οι ίδιοι οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως φάνηκε άλλωστε από τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του Τούρκου Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Εξωτερικών.

Η υβριδικός πόλεμος στόχο έχει την ενίσχυση των εθνικιστικών τάσεων εντός της τουρκικής επικράτειας και ταυτόχρονα την πρόκληση σύγχυσης, διχόνοιας και αισθήματος αδυναμίας στην ελληνική κοινή γνώμη και το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό. Ειδικά αυτή η δεύτερη πτυχή του πολέμου είναι και η πιο σοβαρή για την χώρα μας. Ο υβριδικός πόλεμος μπορεί να καλλιεργήσει αισθήματα ηττοπάθειας και κατωτερότητας τόσο στην Ελληνική Κοινωνία όσο και σε εκείνους που καλούνται να μας υπερασπιστούν είτε με τις διπλωματικές-πολιτικές αποφάσεις τους είτε με την στρατιωτική τους ικανότητα.

Ο πόλεμος αυτός φαίνεται πως επηρεάσει σταδιακά τα ελληνικά ΜΜΕ. Δεν ήταν λίγες οι δημοσιογραφικές φωνές που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησαν τους Έλληνες για σκόπιμη πρόκληση επεισοδίου με τους γείτονες επειδή θέλησαν να εκφράσουν το πατριωτικό τους αίσθημα σε μια ελληνική νησίδα αναγνωρισμένη από τις διεθνείς συνθήκες (η οποία δεν συνορεύει καν με την Τουρκία αλλά με την Σάμο, την Ικαρία και το Αγαθονήσι). Χωρίς να υπολογίσουν πως τέτοιες κατηγορίες είναι βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων, απόδειξη της σταδιακής νομιμοποίησης της θεωρίας των γκρίζων ζωνών και αποδοχή της άποψης ότι στην Ελληνική επικράτεια υπάρχουν σημεία αμφισβητούμενης ελληνικότητας, όχι μόνο ρίχνουν την ευθύνη στους Έλληνες που πήραν αυτή την πρωτοβουλία αλλά τους παρουσιάζουν και ως προβοκάτορες που υποσκάπτουν τα εθνικά συμφέροντα!

Ο υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας φαίνεται πως έχει ήδη προκαλέσει ορισμένα θύματα και έχει ήδη καρποφορήσει στους αδύναμους κρίκους της ελληνικής αλυσίδας που δεν είναι άλλοι από τα εγχώρια ΜΜΕ. Αδυνατώντας να κατανοήσουν την πραγματικότητα, τη διαφορά μεταξύ δίκαιου και άδικου, την διαφορά μεταξύ μιας Δημοκρατίας που σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών στην έκφραση του πατριωτικού τους αισθήματος και ενός φασίζοντος καθεστώτος, όπως της Τουρκίας, που καταπνίγει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε τέτοια έκφραση αν δεν ικανοποιεί τα συμφέροντα του, τα ΜΜΕ αυτά παίζουν (ηθελημένα ή ακούσια) το παιχνίδι των Τούρκων. Διευκολύνουν την σταδιακή νομιμοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων.

Προκαλούν ενοχικό σύνδρομο στους Έλληνες στο να επιδεικνύουν την εθνική τους ταυτότητα σε ελληνικό έδαφος και να κρύβουν τις ελληνικές σημαίες στα μπαούλα αντί να τις κυματίζουν σε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης. Προκαλούν προβοκάτορα και επικίνδυνο όποιον αποδέχεται τα γραφόμενα των διεθνών συνθηκών και τα εφαρμόζει με τις πράξεις του. Και φυσικά προκαλούν σύγχυση και φόβο σε μια κοινή γνώμη που δεν έχει να φοβάται απολύτως τίποτα από ένα αυταρχικό, παραπαίον οικονομικά και απομονωμένο διπλωματικά τουρκικό καθεστώς.

Αλήθεια τι διαφορά έχουν αυτοί οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ από τα αντίστοιχα τουρκικά που δέχονται απευθείας εντολές από τον Σουλτάνο;


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια