ΠΟΣΚΕ: Να αποσυρθεί η νέα απόφαση για τον οικογενειακό γιατρό

Την έντονη διαμαρτυρία της για την νέα απόφαση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό προς τους δημόσιους φορείς αλλά και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς,
εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), με σχετική επιστολή της στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας την απόσυρση της.

Ο Πρόεδρός της κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, σε κοινοποίηση της διαμαρτυρίας στα μέλη της ΠΟΣΚΕ, επισήμανε τον κίνδυνο να μην πληρωθούν όσες επισκέψεις εκτελεστούν από σήμερα από τους ιδιώτες γιατρούς, εάν δεν υπάρξουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, με την νέα απόφαση και χωρίς καμία προσυνεννόηση με την ΠΟΣΚΕ, που εκπροσωπεί τους κλινικοεργαστηριακούς ειδικούς γιατρούς τους οποίους αφορά κυρίως το σύστημα παραπομπών, αλλά και χωρίς καμία προσυνεννόηση και με άλλους φορείς, τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους «θέτετε αιφνιδιαστικά σύστημα παραπομπών από τον Οικογενειακό Ιατρό προς τους δημόσιους φορείς αλλά και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς κλινικοεργαστηριακούς Ιατρούς. Με την απόφαση σας αυτή ο ασθενής πριν πάει στον Ειδικό Ιατρό πρέπει να επισκεφθεί τον οικογενειακό του ιατρό από τον οποίο πρέπει να πάρει παραπεμπτικό ανεξάρτητα της φύσης της νόσου του, δηλαδή με τον τρόπο αυτό καθιερώνεται το gatekeeping και τον οικογενειακό Ιατρό ως gatekeeper. Στην πολιτική αυτή θέση σας ο ΠΙΣ, όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι, αλλά και όλοι οι φορείς των Ιατρών έχουν εκφράσει κάθετα την αντίθεση τους από μακρού καθώς πρόκειται για ένα αναχρονιστικό μέτρο, το οποίο όπου έστω και μερικώς είχε καθιερωθεί εγκαταλείπεται. Για τον λόγο αυτό εξάλλου οι Έλληνες ειδικοί ιατροί γίνονται ανάρπαστοι σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης και αποτελούν την μεγάλη φυγή εγκεφάλων από την χώρα μας. Εξ’ άλλου πως και σε τι εξυπηρετεί πλην γραφειοκρατίας αλλά και επικινδυνότητας για την υγεία των ασθενών , το χάσιμο χρόνου για έναν ασθενή με γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα ή διαταραχές της εμμήνου ροής σε μία γυναίκα ή μη επίσκεψη κατευθείαν στον ειδικό καρδιολόγο ή γυναικολόγο αντίστοιχα, αν δεν πάει πρώτα στον Οικογενειακό ιατρό όπως εσείς ορίζετε. Η ενημέρωση του φακέλου Υγείας του ασθενούς (όποτε εφαρμοστεί) μπορεί να γίνεται αυτόματα από τον κάθε Ιατρό όπως εξάλλου και πρέπει. Πλην όμως των ανωτέρω που εκτέθηκαν, προκύπτει άμεσα ένα πρακτικό ζήτημα που αφορά τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς ιατρούς. Θα αμειφθούν για επισκέψεις που θα γίνουν από την κοινοποίηση της Υπουργικής Απόφασης και μετά σύμφωνα με το ισχύον μέχρι χθες καθεστώς της ελεύθερης επιλογής Ιατρού με 200 επισκέψεις ανά Ιατρό μηνιαίως ή όχι αφού πουθενά δεν φαίνεται ο χρόνος έναρξης της εφαρμογής της, αλλά και ο θεσμός του Οικογενειακού ιατρού δεν είναι σε εφαρμογή, γεγονός που δεν διευκρινίζεται στην Υπουργική απόφαση.»

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια