«Οδοντόκρεμα» που θεραπεύει τις τρύπες στα δόντια

Προϊόν το οποίο χρησιμοποιεί πρωτεΐνες για την αναδημιουργία του σμάλτου των δοντιών και τη θεραπεία των τρυπών στα δόντια ανέπτυξαν ερευνητές του University of Washington.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ACS Biomaterials Science and Engineering. Όπως είπε ο επικεφαλής συντάκτης του paper, Μεχμέτ Σαρικάγια (καθηγητής επιστήμης υλικών και βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών και το Τμήμα Επιστημών Στοματικής Υγείας), «η επαναμεταλλικοποίηση που καθοδηγείται από πεπτίδια είναι μια υγιής εναλλακτική στη σημερινή φροντίδα οδοντικής υγείας».

Τα νέα αυτά προϊόντα οδοντικής υγείας θα μπορούσαν θεωρητικά να αναδομούν δόντια και να θεραπεύουν τρύπες χωρίς να απαιτούνται οι σημερινές δαπανηρές και επώδυνες διαδικασίες. «Οι συνθέσεις μέσω πεπτιδίων θα είναι απλές και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε διαθέσιμα στο εμπόριο ή κλινικά προϊόντα» είπε ο Σαρικάγια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι τρύπες στα δόντια επηρεάζουν σχεδόν κάθε ηλικιακό γκρουπ και συνοδεύονται συχνά από σημαντικά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, τα άμεσα και έμμεσα κόστη θεραπείας τρυπών και σχετιζόμενων ασθενειών αποτελούν σημαντικό βάρος τόσο για μεμονωμένα άτομα όσο και για συστήματα υγείας.

Αν και η φθορά των δοντιών είναι σχετικά αβλαβής στα πρώιμα στάδιά της, όταν η τρύπα προχωρήσει πέρα από το σμάλτο, προκύπτουν σημαντικά προβλήματα υγείας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, επηρεάζοντας και τα υπόλοιπα δόντια και τον ιστό στο στόμα και κατ'επέκταση την ευρύτερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Χρησιμοποιώντας ως έμπνευση τις ίδιες τις πρωτεΐνες του σώματος που δημιουργούν δόντια με φυσικό τρόπο, η ομάδα του UW βρήκε έναν τρόπο επιδιόρθωσης του σμάλτου. Οι ερευνητές το κατάφεραν αυτό «πιάνοντας» την ουσία της αμυλογενίνης – μιας πρωτεΐνης που παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του σμάλτου- για τη δημιουργία πεπτιδίων που προκύπτουν από αυτήν και αποτελούν το «κλειδί» αυτής της νέας τεχνολογίας. Η διαδικασία αυτά αποκαθιστά τις δομές που βρίσκονται στο σμάλτο των δοντιών.

Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την εναπόθεση 10-50 μικρομέτρων νέου σμάλτου στο δόντι μετά από κάθε χρήση. Όταν αναπτυχθεί πλήρως, θα μπορεί να χρησιμοποιείται τόσο ιδιωτικά όσο και κλινικά, σε βιομιμητικές οδοντόκρεμες, τζελ, διαλύματα κ.α., ως μια ασφαλής εναλλακτική στις σημερινές μεθόδους και θεραπείες. Αναμένεται να είναι ασφαλής για χρήση τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια