Πέντε καλές συνήθειες που χαρίζουν χρόνια ζωής

Ακολουθώντας πιστά πέντε υγιεινές συνήθειες μπορούμε να κερδίσουμε έως και δέκα επιπλέον χρόνια ζωής, υποστηρίζουν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Circulation, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έτρωγαν υγιεινά, είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, δεν έπιναν πολύ αλκοόλ και δεν κάπνιζαν, είχαν 82% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και 65% λιγότερες από καρκίνο, όταν συγκρίθηκαν με άτομα που δεν ακολουθούσαν αυτό το πρότυπο ζωής σε εύρος 30ετίας.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αναλύει την επίπτωση της υιοθέτησης χαμηλού κινδύνου παραγόντων του τρόπου ζωής στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 78.865 γυναίκες οι οποίες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 34 χρόνια και 44.354 άνδρες για 27 χρόνια, στο πλαίσιο διεξαγωγής των μελετών  Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-up Study.

Συγκεκριμένα εστίασαν σε πέντε παράγοντες: χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, αποχή από το κάπνισμα, τουλάχιστον 30 λεπτά άσκηση ή και περισσότερο την ημέρα, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και υγιεινή διατροφή.

Οι συμμετέχοντες που δεν εφάρμοζαν αυτό το πρότυπο διαβίωσης είχαν κατά μέσο όρο προσδόκιμο επιβίωσης σε ηλικία 50 ετών, 29 χρόνια για τις γυναίκες και 25,5 για τους άνδρες. Αλλά όσοι τηρούσαν πιστά αυτές τις συνήθειες, είχαν σε ηλικία 50 ετών, 43,1 χρόνια ζωής για τις γυναίκες και 37,6 για τους άνδρες.

Με άλλα λόγια, οι γυναίκες κέρδιζαν 14 χρόνια ζωής και οι άνδρες 12.

Μάλιστα, όσοι τηρούσαν πιστά τις καλές συνήθειες ζωής είχαν 74% λιγότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ η σχέση ήταν δόσο-εξαρτώμενη.

«Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία τήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τη βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης. Όμως δυστυχώς η προσαρμογή σε αυτό το μοντέλο ζωής που αναλύσαμε είναι δύσκολη. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές υγείας θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην υγιεινή διατροφή και στην οικοδόμηση ενός κοινωνικού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει και θα ενισχύει τον υγιεινό τρόπο ζωής», σημειώνει ο Φρανκ Χου, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Μαίρη Μπιμπή

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια