Πανικός στην Τουρκία: Η Ελλάδα αλλάζει το σκηνικό στο Αιγαίο από τον Αύγουστο

Σούνιο - Άγκυρα με μια βολή! Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ


Δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM (κατά πάσα πιθανότητα η Languedoc και η Aquitaine) θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού.

Σε επιστολές, οι οποίες ανταλλάχθηκαν σε ανώτατο πολιτικό (Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν) και σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Γάλλοι εμφανίστηκαν να κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται. Και αποφάσισαν να παραχωρήσουν με χρονομίσθωση (leasing) τις δύο φρεγάτες, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο.

Πέρα από την ουσιαστική «ανάσα» που δίνει με αυτόν τον τρόπο στο Π.Ν. η Γαλλία, πρόκειται για ένα ουσιαστικό και ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Ε.Ε., σε μια περίοδο ανόδου των εντάσεων στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, υπογράμμισε τη στήριξη της Γαλλίας στην πολιτική κοινής άμυνας στην Ευρώπη, γνωστοποιώντας ότι στην τελευταία επικοινωνία του με τον Αλ. Τσίπρα τον διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα σταθεί «δίπλα στην Ελλάδα όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο».



Οι Τούρκοι γράφουν ότι παρόλο που η  ελληνική οικονομία εξακολουθεί να υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο του ΔΝΤ και της ΕΕ, η Αθήνα κάνοντας χρήση συστήματος χρηματοδοτικής μίσθωσης παραλαμβάνει δύο φρεγάτες από το Παρίσι .

Οι  φρεγάτες θα ενταχθούν στην δύναμη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού μέχρι τον Αύγουστο. Οι φρεγάτες « έρχονται»  από τη Γαλλία μαζί με όλα τα όπλα τους, όπως πυραύλους και όλο τον εξοπλισμό τους. Η ετήσια τιμή ενοικίασης είναι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Αναφέρεται ότι το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να μισθώσει φρεγάτες γρήγορα λόγω της αυξανόμενης έντασης στο Αιγαίο, τονίζει  μεγάλη τουρκική εφημερίδα ( STAR) .


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια