Auberon: Εξωσκελετός για πυροσβέστες

Έναν εξωσκελετό και άλλα ρομποτικά «έξυπνα» συστήματα για χρήση από πυροσβέστες αναπτύσσει η Trigen Automotive - εταιρεία που εξειδικεύεται σε οχήματα και εξοπλισμό ειδικής χρήσης (όπως πυροσβεστικά) στη Σιγκαπούρη.

Ο πλήρως μηχανικός εξωσκελετός Auberon έχει ως στόχο να βοηθά τους πυροσβέστες να μεταφέρουν βαρύ πυροσβεστικό εξοπλισμό ενώ ανεβαίνουν σκάλες, σε κτήρια όπου οι ανελκυστήρες δεν λειτουργούν. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο εξοπλισμός αυτός μπορεί να ζυγίζει μέχρι και 40 κιλά, οπότε και η ανάβαση επιφέρει μεγάλη καταπόνηση στον πυροσβέστη. Αντίθετα, όπως σημειώνει η Trigen Automotive, ο εξοπλισμός φορτώνεται σε ειδικά σχεδιασμένα πλαίσια που επιτρέπουν στον πυροσβέστη να έχει ελεύθερα τα χέρια του καθώς κινείται στο κτήριο και γενικότερα να δέχεται λιγότερη καταπόνηση - ειδικά στους ώμους, καθώς το βάρος κατανέμεται σε όλο τον εξωσκελετό.

Σύμφωνα με το New Atlas, η εταιρεία συνεργάζεται με την Πολιτική Προστασία της Σιγκαπούρης για την ανάπτυξη του εξωσκελετού, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά, αλλά λειτουργεί με δύο δεξαμενές πεπιεσμένου αέρα των 6,8 λίτρων η καθεμιά - ποσότητα που θεωρείται επαρκής για να μπορεί ο πυροσβέστης να ανεβεί και κατεβεί 12 ορόφους τρεις φορές. Πιστόνια που λειτουργούν με πεπιεσμένο αέρα βοηθούν τον χειριστή να ανεβαίνει ευκολότερα, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί, ο πυροσβέστης μπορεί να αποδεσμευτεί από τον εξωσκελετό με έναν μηχανισμό ταχείας απεμπλοκής.

Ο εξωσκελετός Auberon δεν είναι το μοναδικό «εξωτικό» είδος εξοπλισμού για πυροσβέστες που έχει αναπτύξει η εταιρεία: Το Mighty Transporter είναι ένα πολλαπλών ρόλων καρότσι/ φορείο που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 500 κιλά και ελέγχεται με smartphone από απόσταση μέχρι και 100 μέτρων, και ενδείκνυται για μεταφορά τραυματιών και φορτίων σε μεγάλες αποστάσεις. Πιο εξειδικευμένη χρήση έχει το Casualty Relay System, που είναι ένα μη επανδρωμένο σύστημα φορείου, ικανό να μεταφέρει τραυματίες αυτόματα, αποφεύγοντας τα πιθανά εμπόδια που βρίσκει στον δρόμο του.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια