Updates για περισσότερη διαφάνεια ως προς τον χειρισμό προσωπικών δεδομένων από την Apple

H Apple προέβη σε updates στο iOS, το MacOS και το tvOS προκειμένου να παρέχονται στους χρήστες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς συλλέγονται και χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα.

Όπως αναφέρει το BBC, μετά τα updates, οι χρήστες θα βλέπουν νέες οθόνες με πληροφορίες όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές της εταιρείας που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα, όπως το App Store.

Η συγκεκριμένη αλλαγή λαμβάνει χώρα καθώς αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 25 Μαΐου νέοι κανονισμοί προστασίας προσωπικών δεδομένων από την Ε.Ε. Ακόμη, η Apple εμφανίζεται να σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να κατεβάζουν τα δεδομένα τα οποία διαθέτει η ίδια για αυτούς.

Ο νέος κανονισμός της ΕΕ (GDPR) αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις σχετικά με το πώς οι διάφοροι οργανισμοί διαχειρίζονται τα δεδομένα του κοινού, και επιβάλλει σκληρότερες ποινές για παραβιάσεις τους.

Η Apple παρουσίαζε στο παρελθόν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της ως με επικεντρωμένα στον τομέα της ιδιωτικότητας/ προστασίας προσωπικών δεδομένων. Υπογραμμίζεται πάντως ότι τα νέα αυτά updates δεν αλλάζουν κάτι στον τρόπο που συλλέγονται τα δεδομένα, με επιτρέπουν στον χρήστη να έχει καλύτερη εικόνα ως προς τη συλλογή τους μέσω νέων οθονών με πληροφορίες όταν χρησιμοποιεί συγκεκριμένες εφαρμογές της Apple για πρώτη φορά. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει το BBC, δεν υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης κάποιων τύπων συλλογής πληροφοριών – πχ δεν θα είναι δυνατό το download δωρεάν εφαρμογών από το Appl Store χωρίς πρώτα να στηθεί ένας λογαριασμός Apple ID.

Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να κυκλοφορήσει νέα εργαλεία τον Μάιο, τα οποία θα επιτρέπουν στους χρήστες να κατεβάζουν ένα αντίγραφο όλων των δεδομένων που ηApple διαθέτει για αυτούς (περιλαμβανομένων φωτογραφιών, βίντεο και backups στοiCloud), να απενεργοποιούν προσωρινά το Apple ID τους (που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματά η Apple να επεξεργάζεται τα δεδομένα) και να διαγράφουν μόνιμα τοApple ID, που θα έχει ως αποτέλεσμα και τη διαγραφή όλων των δεδομένων που έχει στη διάθεσή της η Apple μέσα σε 30 ημέρες.

Σημειώνεται πως τα updates αυτά λαμβάνουν χώρα ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και το Facebook, με τον κολοσσό της κοινωνικής δικτύωσης να προβαίνει σε σειρά κινήσεων – περιλαμβανομένων αλλαγών ως προς τις ρυθμίσεις ελέγχου προσωπικών δεδομένων των χρηστών του- για να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την απόκτηση δεδομένων 50 εκατ. χρηστών του Facebook από την προαναφερθείσα εταιρεία, που ειδικεύεται στη δημιουργία προφίλ ψηφοφόρων για στοχευμένες προεκλογικές εκστρατείες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια