Διαπραγματεύονται την Ελλάδα Δύση και Τουρκία

Του Δημήτρη Σπάθα, 
Δικηγόρου Αθηνών

Άλλη μια φορά στην ιστορία μας φαίνεται πως είμαστε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ  ιμπεριαλιστικής Δύσης και  νέο-οθωμανικής Τουρκίας. Οι Αμερικάνοι και το Ισραήλ βρίσκονται στη διαδικασία προετοιμασίας μιας άλλης επικίνδυνης  πολεμικής σύρραξης  με στόχο τώρα το Ιράν.

Για τους λόγους αυτούς προσπαθούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες  προϋποθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουν μπροστά τους την Τουρκία η οποία θέλοντας να διαδραματίσει ρόλο περιφερειακής δύναμης διεκδικεί τα δικά της οφέλη. Σε συνδυασμό με το κουρδικό ζήτημα που πιέζει πάρα πολύ την Τουρκία τα ανταλλάγματα θα είναι πάρα πολύ μεγάλα και η Ελλάδα καλείται και πάλι να πληρώσει τον λογαριασμό.

Αφού ως λαός συνολικά, αποδεχτήκαμε εν τοις πράγμασι την αναγκαιότητα των Μνημονίων και αδρανοποιηθήκαμε από φόβο «μην πάθουμε χειρότερα», τώρα στην ίδια λογική αρχίζει το από πολλών ετών προετοιμαζόμενο «Γεωπολιτικό Μνημόνιο» Τώρα σιγά-σιγά  θα αποδεχτούμε το να βρεθούμε κάτω από την στρατιωτική ομπρέλα της Τουρκίας για να μην πάθουμε χειρότερα; Φαίνεται ότι η Τουρκία θεωρείται πολύ πιο απαραίτητη στη Δύση, τόσο λόγω γεωστρατηγικής θέσης αλλά και μεγέθους. Η ποσότητα είναι μια ποιότητα από μόνη της. Η Τουρκία  έχει καταφέρει προς το παρόν να διατηρεί σχέσεις  με τη Δύση (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) και να φλερτάρει με τη Ρωσία. Αντίθετα εμείς έχουμε παραδοθεί στις υπνοφόρες αγκάλες της Δύσης και προβάλουμε την ακλόνητη πίστη μας στις ΗΠΑ και  στην γερμανογαλλική Ευρώπη, περιμένοντας να μας περάσουν  απέναντι από το φουσκωμένο ποτάμι της περιοχής. Φοβόμαστε αυτό, φοβόμαστε εκείνο και το άλλο, παραλυμένοι μπροστά στο στόμα της τίγρης. Σαν τη στρουθοκάμηλο έχουμε χώσει το κεφάλι μας στην άμμο για να μην βλέπουμε αυτά που συμβαίνουν και όσα θα συμβούν. «Φοβάμαι γι αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα».  Πότε η Δύση μας βοήθησε στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας;

Ας  μας πουν οι άκριτοι ευρωπαϊστές, αν θα είχε υπάρξει το Ναβαρίνο χωρίς τον αγώνα και τις θυσίες των Ελλήνων τότε. Αυτοί που κηρύσσουν μάταια κάθε αντίσταση και χαρακτηρίζουν  εθνικιστικό παραλήρημα τον αγώνα για εθνικά και λαϊκά κυρίαρχη Ελλάδα, εμφανίζονται όχι τυχαία στις πιο κρίσιμες ιστορικές μας περιόδους. Ας θυμηθούμε εκείνη την κινηματογραφική ατάκα με τον Δήμο Σταρένιο, που καλούσε το χωριό, επί Κατοχής, να μαζευτεί στην πλατεία «Ελάτε, μη φοβάστε οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» για να τους γαζώσουν μετά με τα πολυβόλα.

Είναι φανερό ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται σήμερα με τη Δύση την υψηλή κυριαρχία της σε Αιγαίο, Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, έναντι της όποιας μελλοντικής υποχώρησής της στο Κουρδικό ζήτημα και της υποστήριξης της σε πόλεμο με το Ιράν. Μήπως απ’ όσα παράξενα, κατά πολλούς, νέους ιδιαίτερα, συμβαίνουν τώρα μας οδηγούν στη γεωπολιτική αγκαλιά της Τουρκίας; Επί πολλά χρόνια ανεπαίσθητα στην αρχή, φανερά πλέον σήμερα, η Ελλάδα κατευθύνεται και μετατρέπεται σε γεωπολιτικό δορυφόρο της Τουρκίας. Έτσι, χωρίς ανοιχτό πόλεμο, ενώ θα απομακρύνεται ο κίνδυνος του πολέμου, όσο υποχωρούμε , και οι ψευδαισθήσεις και η παράλυση θα γίνονται ηδονικότερα. Οι άσπονδοι «φίλοι και σύμμαχοι» μας εκφράζουν την συμπάθειά τους, δεν μπορούμε  να πούμε, αλλά πέραν αυτού ουδέν άλλον αποτέλεσμα. Δηλαδή με την συμπεριφορά τους λένε κιόλας για τον Ερντογάν «κοιτάξτε αυτός είναι τρελός και δεν μπορούμε να τον τιθασεύσουμε», μας συνιστούν «ψυχραιμία» «πολιτισμένη συμπεριφορά» και προπαντός «υπέρβαση του εθνικισμού» και ακλόνητη συμμετοχή στο σκληρό πυρήνα του ευρώ.

Διεθνές δίκαιο, δικαιώματα και αρχές υπάρχουν εκεί που μπορείς να τα διεκδικήσεις και να τα υπερασπιστείς. Δημοκρατική πολιτεία και πατρίδα υπάρχουν  όταν είσαι έτοιμος να τις  υπερασπιστείς.si vis pacem parabellum ( Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο) και αυτό το αξίωμα δεν πρόκειται ποτέ να ανατραπεί στην ανθρώπινη ιστορία. Και κάτι ακόμα από τον Θουκυδίδη που διδάσκεται σε όλο τον κόσμο: «Η ελεύθεροι θα είστε ή ήσυχοι»

Σήμερα στη χώρα μας εκτός της ολοκληρωτικής καταστροφής που μας επιβάλουν, έχουν αναγάγει σε εθνικό στόχο να πλειστηριαστούν εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και ακίνητη περιουσία με την αδιαφορία και αφωνία του κόσμου και μόνο κάποιοι ελάχιστοι προβάλουν σθεναρή αντίσταση φυλάσσοντας Θερμοπύλες. Υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι με την απεμπόληση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και την υποταγή μας στη Δύση θα μπορέσουμε να γλυτώσουμε τις νέες συμφορές που επέρχονται, αρκεί να μην χάσουμε την όποια βολή μας. Η ευτυχία χιλιάδων νέων μας έχει όρια το πόσα παραπάνω bit θα έχουν στα κινητά τους. Κάποιοι άλλοι με βαθυστόχαστες «ταξικές» αναλύσεις από τα γραφεία, αντί να βοηθάνε στην παλλαϊκή συσπείρωση και ενεργοποίηση μένουν στην άκρη περιμένοντας την παγκόσμια προλεταριακή επανάσταση. Ταξική ανάλυση που δεν περιλαμβάνει σήμερα το 95% του άγρια εκμεταλλευόμενου ελληνικού λαού, εξυπηρετεί μόνο ένα διάλογο με την αιωνιότητα. Τάσσονται από «αριστερή» θέση κατά της εθνικής ανεξαρτησίας γιατί στο ορατό πεδίο τους δεν αναγνωρίζεται ελληνική πατρίδα και ελληνικός λαός αλλά μόνο παγκόσμιο προλεταριάτο και στα όνειρά τους παγκόσμιες επαναστάσεις αναζητούν. Δεν έχει σημασία αν στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει Ελλάδα, ενώ  ήδη αυξάνουν οι Έλληνες της διασποράς .

Όσοι είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε και να πολεμήσουμε  στο όνομα της πατρίδας, του ελληνικού λαού υπό ταξική έννοια, θα πρέπει παράλληλα να δηλώσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να επανέλθει η ίδια κατάσταση που μας έφερε ως εδώ και να μας κυβερνάνε πάλι οι έμποροι της πατρίδας και του πολέμου. Θα ήταν γελοίο να πολεμήσεις για να συνεχίσει να κυβερνά το σκυλολόϊ  που μας ανάγκασε να πολεμήσουμε και να υπάρξει αίμα, θυσίες και νέες απώλειες. Αυτό φυσικά δεν διαφεύγει από τα μελλούμενα σχέδια του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Είναι εύκολο να σχεδιάσουν έναν ολιγοήμερο πόλεμο αλλά στη συνέχεια δεν μπορούν να ξέρουν πως θα απεμπλακούν και με τι συνέπειες.

Βρισκόμαστε άραγε τυχαία σ’ αυτές τις καταστάσεις σήμερα; Δεν νομίζω. Έχουμε μια κυβερνητική ομάδα που ως φαίνεται από πριν είχε δώσει εξετάσεις και υποσχέσεις ότι θα σεβαστεί και θα συνταυτιστεί με τα συμφέροντα ΗΠΑ και ΕΕ.

Το 2004 σημαίνοντα στελέχη του τότε Συνασπισμού υπέγραψαν Διακήρυξη υπέρ του σχεδίου Ανάν για την Κύπρο, εν όψει του τότε δημοψηφίσματος  για να επηρεάσουν την κρίση του κυπριακού λαού , μαζί με όλα τα επιφανή στελέχη του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου. Κεντροαριστεροί και Κεντροδεξιοί όλοι αντάμα, οι οποίοι  από το 2010 μέχρι σήμερα αποδέχτηκαν και εφάρμοσαν όλα τα Μνημόνια,   έχουν σήμερα  όλα τα κρίσιμα κυβερνητικά πόστα. Ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, συμμετείχε από το 2003 σε ευρωπαϊκά κονκλάβια σχεδιασμών για το πώς θα περάσει το Σχέδιο Ανάν ή πως θα ανατραπεί ένα ενδεχόμενο ΟΧΙ, ως σύμβουλος τότε του ΥπΕξ  Γ. Παπανδρέου.

Ο ίδιος στις 21-1-2017 δήλωνε στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι: «θέλουμε να φτιάξουμε στην Κύπρο ένα ομόσπονδο κράτος όπου οι τουρκοκύπριοι (18%) του πληθυσμού θα έχει veto για όλα τα σημαντικά ζητήματα» Δηλαδή  το υπόλοιπο 82% των ελληνοκύπριων θα εξαρτάται από την μειοψηφία και κάτω φυσικά από την συντριπτική στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι αστείο φυσικά ότι η Τουρκία θα σεβαστεί συμφωνίες και διεθνές δίκαιο όπως τώρα και πάντα. Αλήθεια μόνο η Τουρκία είναι «εγγυήτρια» δύναμη και τόσα χρόνια έχει και αναπτύσσει το στρατό της στην Κύπρο και στη γύρω περιοχή; Η Ελλάδα ούτε ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο δεν έχει στην Κύπρο. Ποιοι κινδυνεύουν σήμερα πιο πολύ οι τουρκοκύπριοι ή οι ελληνοκύπριοι;

Ο ίδιος μαζί με τον κ. Αναστασιάδη αποδέχτηκαν να γίνονται συνομιλίες στη Γενεύη  «δύο κοινοτήτων» όπου ο κ. Αναστασιάδης   προσήλθε  ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας και όχι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνωρισμένου κράτους στον ΟΗΕ και φυσικά της ΕΕ γιατί έτσι επέβαλε η Τουρκία.

Είναι  αυτός που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει την εντολή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για  το όνομα της ΠΓΔΜ , ώστε να μαντρωθούν τα Σκόπια γρήγορα στο ΝΑΤΟ από τον φόβο της ρωσικής επιρροής. Αυτός μαζί με τον πρωθυπουργό του κ. Τσίπρα, χλεύασαν τις τεράστιες διαδηλώσεις του ελληνικού λαού ως «όχλο» και είπαν ότι συνεχίζουμε σαν να μη συνέβη τίποτα. Τους ακολούθησαν κάποιοι «χρήσιμοι ηλίθιοι» της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Κατ’ εντολή του στον ΟΗΕ η Ελλάδα ψηφίζει κάθε τι που εξυπηρετεί την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε αντίθεση πάντα με κάθε ρωσική πρωτοβουλία ή θέση. Τέτοια είναι  η ισχυρή πρόσδεση της Αθήνας στην Ουάσιγκτον, ώστε ο Geoffrey Pyatt να χαρακτηρίσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ως τις καλύτερες από τον πόλεμο!

Το Μάϊο του 2016 ο Ρώσος Υπ.Εξ κ. Λαβρόφ, μιλώντας στο Russia Today αναφέρθηκε ευθέως στις «νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες» της Τουρκίας και αναρωτήθηκε: «Ξέρετε πόσες φορές οι Τούρκοι παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας πέρυσι; Περίπου 1800 φορές, τον Απρίλιο του 2016 άλλες 200 φορές. Κανένας στις Βρυξέλλες, κανένας διοικητής του ΝΑΤΟ δεν έχει πει λέξη ως προς το γιατί ένα μέλος του ΝΑΤΟ παραβιάζει τακτικά τον εναέριο χώρο ενός άλλου μέλους της Συμμαχίας».

Αντίθετα όπως πολύ πρόσφατα δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολου» ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ.Στόλτεμπεργκ «η Τουρκία συνεχίζει να είναι πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ». «Η Τουρκία συνεισφέρει στη συλλογική μας ασφάλεια, τις αποστολές και επιχειρήσεις μας με πάρα πολλούς τρόπους. Ευχαριστώ γι’ αυτό την Τουρκία. «είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για την υποστήριξή της προς το ΝΑΤΟ».

Πρόσφατα να θυμίσουμε  την ματαίωση σύγκλησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Μόσχα (7 και 8 Νοεμβρίου 2017), στην οποία θα συζητούσαν μεταξύ άλλων και τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η χώρα μας πήγαινε για να ζητήσει επίσημα την εξαίρεση κάποιον ελληνικών αγροτικών προϊόντων από το ρωσικό εμπάργκο. Όμως, συνέβη ένα απρόβλεπτο γεγονός για την ελληνική πλευρά, όταν διαπιστώθηκε πως υπήρχαν τέσσερις αξιωματούχοι στη Διυπουργική, με καταγωγή από την Κριμαία, και ζήτησε αυθαίρετα και αγενώς την αντικατάστασή τους από άλλους Ρώσους, καθώς Ε.Ε. και Ελλάδα δεν αναγνωρίζουν πως η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά της Ουκρανίας!!! Αποτέλεσμα του διπλωματικού αυτού επεισοδίου ήταν η Μικτή Διυπουργική να μείνει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας να ψυχρανθούν ακόμα περισσότερο. Τι και ποιους εξυπηρετεί αυτή η αποκοπή της Ελλάδας από κάθε σχέση με τη Ρωσία;

Τα πολεμικά μέσα προσφέρουν ισχύ. Ισχύς είναι όμως και η ευρωστία της ψυχής και του πνεύματος και οι κοσμοθεωρητικές και ηθικές παραδοχές ενός έθνους που στηρίζουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία και πάνω στις οποίες στηρίζεται ένα ισχυρό Πολιτειακό σύστημα. Ισχύς είναι ακόμη και το να έχεις το σθένος να αρνηθείς να αυτοκτονήσεις από φόβο μην πεθάνεις αύριο. Η διαχρονική αντιστασιακή μας ιστορία  είναι μια ακόμη μαρτυρία ότι πέραν των εσωτερικών διαιρέσεων η κοσμοθεωρητική παραδοχή της εθνικής ανεξαρτησίας είναι έσχατη και κοινή λογική των Ελλήνων. Την κρίσιμη στιγμή αντιτάσσεται με δύναμη και αποφασιστικότητα. Πολλά εξαρτώνται από το κατά πόσο συνεχίζει αυτό να ισχύει.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια