Πολεμική επιθεώρηση του Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σε μία κίνηση που αποδίδει το κρίσιμο της κατάστασης προχώρησε η ελληνική πολιτική ηγεσία και στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επιθεώρησε τον Στόλο ακριβώς όπως θα έκανε ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας λίγο πριν την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων.

O κύριος Παυλόπουλος έστειλε σαφή μηνύματα προς την Τουρκία.

«Διαμηνύουμε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι απλώς δικαίωμά μας. Είναι και χρέος μας έναντι της Διεθνούς Κοινότητας» τόνισε με έμφαση ο ύπατος πολιτειακός παράγοντας.

Δήλωσε δε ότι «διαπίστωσε το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας κατά την υπεράσπιση της Εθνικής μας Κυριαρχίας και των Συνόρων μας, συνακόλουθα δε της Κυριαρχίας και των Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι αυτό, άλλωστε, «συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κατέστη σαφές προς την ηγεσία της Τουρκίας κατά την προχθεσινή Σύνοδο στη Βάρνα».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας -άρα και τα θαλάσσια- με τις γειτονικές μας χώρες, κατά συνέπεια δε και με την Τουρκία». Κάλεσε δε την γείτονα «να παύσει να ισχυρίζεται το αντίθετο, συμμορφούμενη προς την διεθνή νομιμότητα» καθώς η μόνη διαφορά που υφίσταται σχετικώς προς επίλυση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας.

Η πρόσκληση από τον Αρχηγό Στόλου είχε γίνει εδώ και ημέρες και είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά θέλει να αποστείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα για το ότι είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει στις «απαραίτητες» ενέργειες εφόσον χρειαστεί εάν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Τα όσα συζητήθηκαν στο χθεσινό Συμβούλιο Άμυνας αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση.

Ο Ερντογάν έθεσε θέμα ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους που ζητούν άσυλο. Πρόκειται για επιβεβαίωση της κατάστασης ομηρείας.

Είναι σαφές ότι θα έχουμε κλιμάκωση έτσι έχει έννοια η πολεμική επιθεώρηση του ΠτΔ.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα δόθηκε εντολή ενεργοποίησης της Δύναμης Δέλτα με την πρώτη να έχει γίνει το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια