Οι Αμερικανοί προς Τούρκους: Δεν φεύγουμε από την Μανμπίτζ…

Οι Αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στη Βόρεια Συρία, με αφορμή και τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν, κυριάρχησαν στην ενημέρωση των ανταποκριτών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την εκπρόσωπο Χέδερ Νάουερτ.

Χθες, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, οι κ.κ. Τραμπ και Ερντογαν συνομίλησαν «για να επιβεβαιώσουν τη σημασία των ισχυρών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ και στρατηγικών εταίρων και να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκο, οι δύο ηγέτες «δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για ενίσχυση της συνεργασίας στις κοινές στρατηγικές προκλήσεις και να αντιμετωπίσουν ανησυχίες και των δύο χωρών οι οποίες επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις τους».

Η ενημέρωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκίνησε με ερωτήσεις κατά πόσο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να σταματήσει τις διώξεις σε βάρος των σωματοφυλάκων του Ταγίπ Ερντογάν, για τις επιθέσεις σε βάρος διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου το Μάιο. Οι κατηγορίες σε βάρος τους αποσύρθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν τη συνάντηση Τίλερσον – Ερντογάν στην Αγκυρα.

«Μπορώ να σας πω ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είχε ρόλο στην απόφαση να αποσυρθούν οι κατηγορίες. Προέκυψε καθολικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε η Χέδερ Νάουερτ.

Η εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι ο Ρεξ Τίλερσον ήταν ενήμερος για την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, πριν συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, όμως χαρακτήρισε «συμπτωματική» την χρονική συγκυρία.

«Ο κ. Τίλερσον σημείωσε ότι ήταν συμπτωματική η χρονική συγκυρία, αλλά σημείωσε επίσης πως ήταν κι ένα καλό παράδειγμα ότι στη χώρα μας έχουμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη κι ότι αυτές είναι αποφάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Κληθείσα να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα που έφερε τον κ. Τίλερσον να παρουσιάζει την απόσυρση των κατηγοριών ως παράδειγμα ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας μπορούν να βελτιωθούν, η κ. Νάουερτ απάντησε λέγοντας ότι «μου είπαν να πω πως η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι».

Αναφορικά με τη συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν, η κ. Νάουερτ παρέπεμψε στο Λευκό Οίκο για περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ ρωτήθηκε και για την κατάσταση στη Συρία και την ομάδα εργασίας που είχε ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη Τίλερσον στην Αγκυρα.

«Είχαμε την πρώτη συνάντηση αυτού του μηχανισμού στην Ουάσιγκτον, πριν δύο εβδομάδες. Περίπου 24 Τούρκοι αξιωματούχοι ήλθαν στις ΗΠΑ και συναντήθηκαν με περίπου 24 αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Έγινε εδώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και νομίζω σας ξέφυγε όλους», είπε η κ. Νάουερτ, λέγοντας ότι υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων επισήμων.

Αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε το Σαββατοκύριακο ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τη συνομιλία Τραμπ – Ερντογάν.

«Αυτές οι συνομιλίες είναι ξεκάθαρα πολύ σημαντικές. Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ με αρκετά να συμβαίνουν στη Συρία, έχουμε αρκετά να συζητήσουμε με την τουρκική κυβέρνηση», είπε η εκπρόσωπος, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πότε αναμένεται νέα σύγκληση του μηχανισμού.

Σχετικά με τις τουρκικές απειλές ότι θα χτυπήσουν την Μανμπίτζ, είπε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει προς την τουρκική κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουν να επιχειρούν στην περιοχή.

«Εχουμε καταστήσει πολύ σαφείς τις ανησυχίες μας στην τουρκική κυβέρνηση ότι έχουμε το δικαίωμα να αμυνόμαστε, οι ΗΠΑ μαζί με τους εταίρους τους συνασπισμού επί του εδάφους στην περιοχή. Έχουμε ενθαρρύνει την Τουρκία να αποκλιμακώσει συνολικά και θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες με την κυβέρνηση».

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ προτίθενται να αποσύρουν τις δυνάμεις τους, η κ. Νάουερτ αφού παρέπεμψε για λεπτομέρειες στο Πεντάγωνο, απάντησε.

«Δεν έχουμε πρόθεση να φύγουμε».

Φωτογραφία www.mignatiou.com

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια