Τι θέλουμε; Ελεύθερη ή ελεγχόμενη οικονομία;

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης

Θέλουμε η οικονομία να ελέγχει απόλυτα την πολιτική εξουσία; Δηλαδή αυτό που επιβάλει ο νεοφιλελευθερισμός και οδηγεί στην παγκοσμιοποίηση;

Θέλουμε η πολιτική εξουσία να ελέγχει απόλυτα την οικονομία; Δηλαδή αυτό που επιβάλει ο κομμουνισμός και οδηγεί σε βίαιο ολοκληρωτισμό;

Θέλουμε μήπως η πολιτική εξουσία να θέτει τους κανόνες όπου η οικονομία θα λειτουργεί ελεύθερα και να ελέγχει την εφαρμογή αυτών των κανόνων; Προφανώς αυτό μοιάζει το καλύτερο.

Αν όμως το τελευταίο γίνεται με μία πολιτική εξουσία μέσω του ισχύοντος αντιπροσωπευτικού κοινοβουλευτικού συστήματος, τότε σύντομα η κατάληξη θα είναι πάλι η πρώτη περίπτωση, όπου η οικονομία θα ελέγχει την πολιτική εξουσία.

Πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να φύγουμε από την περίοδο της ξεπερασμένης αστικής δημοκρατίας και να περάσουμε σε νέα ιστορική φάση, όπου θα ισχύει μεν η τρίτη περίπτωση, αλλά με μια πολιτική εξουσία που θα πηγάζει μέσα από πιο αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ώστε η ίδια η κοινωνία να θέτει τους κανόνες όπου η οικονομία θα λειτουργεί ελεύθερα και η ίδια να αυτοελέγχεται σε ότι αφορά την εφαρμογή αυτών των κανόνων. Οικονομική ελευθερία δεν σημαίνει κοινωνική ασυδοσία και εκμετάλλευση της κοινωνίας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια