Ξεπέρασαν κάθε όριο οι Αλβανοί: Μιλούν για «Τσαμουριά» σε Θήβα και Πρέβεζα

Έντονη ανησυχία προκαλούν στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας οι αλυτρωτικές αναφορές που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας, της Γεωγραφίας αλλά και της Λογοτεχνίας που διδάσκονται στα παιδιά της γειτονικής Αλβανίας και κάνουν λόγο για «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η Αθήνα εμφανίζεται εξόχως προβληματισμένη από τα απαράδεκτα κείμενα, αλλά και τους χάρτες που παρουσιάζονται, κυρίως στα βιβλία της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου της γείτονος.

Σε αυτά, παρουσιάζονται ολόκληρες περιοχές εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες αναφέρονται ως «Τσαμουριά» και εκτείνονται σε πόλεις όπως η Πρέβεζα, αλλά και η Θήβα.

Όπως γίνεται φανερό, οι βόρειοι γείτονες έχουν «ξεφύγει» τελείως: Εμμένουν στις ανιστόρητες και αναχρονιστικές λογικές του άλλοτε αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, ο οποίος μόνον αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Στο πνεύμα αυτό κινείται και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος σχολιάζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε: «Η ελληνική πλευρά επέμεινε σε απάλειψη της απαράδεκτης και προσβλητικής για τη χώρα μας ενότητας “Aλβανικές περιοχές στην Ελλάδα” καθώς και αναφορών και/ή χαρτών στους οποίους ελληνικές γεωγραφικές περιοχές εμφανίζονται ως “Τσαμουριά” και οι οποίες καταδεικνύουν, δυστυχώς, ότι το αλβανικό κράτος παραμένει εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις, επιζήμιες και επικίνδυνες πρωτίστων για την ίδια την Αλβανία».

Υπογραμμίζεται ότι την Τρίτη (20/03) πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας, σε συνέχεια των συζητήσεων που είχαν γίνει τον περασμένο Ιανουάριο στα Τίρανα, καθώς η ελληνική πλευρά κρίνει προβληματικά τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι πριν από μερικούς μήνες ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι βάσει δηλώσεων του παραιτηθέντως υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, τα αλβανικά βιβλία παρουσιάζουν την Τσαμουριά να εκτείνεται γεωγραφικά στη Θήβα και την Πρέβεζα.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια