Έως την ήττα

Εκτιμήσεις για την ιδιόρρυθμη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.


Από τον Μανώλη Κοττάκη
Η κυβερνητική παράταξη εμφανίζει έντονα σημάδια αποσύνθεσης ύστερα από τρία χρόνια στην εξουσία. Η συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. «τρίζει» επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα και τον Μάιο -αν ο εθνικός ορίζων είναι καθαρός και δεν κυριαρχούν τα ελληνοτουρκικά- η συνοχή του παρόντος σχήματος θα δοκιμαστεί εντόνως.

Ωστόσο, επειδή έχουν πολλαπλασιαστεί οι δημόσιες τριβές μεταξύ υπουργών και βουλευτών των δύο εταίρων, αναπτύσσεται εσχάτως η θεωρία ότι η πτώση της κυβέρνησης είναι θέμα ημερών. Οτι η απώλεια της δεδηλωμένης είναι προ των πυλών. Μακάρι.
Θα ήταν ευτύχημα για τον τόπο να αποχωρήσει από την εξουσία αυτό το μόρφωμα μια ώρα αρχύτερα, η πιθανότητα αυτή όμως δεν μοιάζει αυτή τη στιγμή αυξημένη. Και παρέλαση θα κάνουν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. και αβγά θα τσουγκρίσουν και Πάσχα θα εορτάσουν. αν και οι μισοί από αυτούς είναι άθεοι.

Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη πληροφορία να σας κομίσω για την εκτίμησή μου αυτή, προσφεύγω όμως στην κοινή λογική. Θέλει ο Αλέξης Τσίπρας διαζύγιο από τον Πάνο Καμμένο τώρα; Αυτή τη στιγμή; Και να το θέλει, δεν νομίζω ότι έχει την πολυτέλεια. Κυβερνήσεις μειοψηφίας δύσκολα αντέχουν αυτή την εποχή, με τόσα ανοιχτά μέτωπα για τη χώρα. Η πτώση του, σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση και απλώς τη στηρίξει με την ανοχή του, θα είναι θέμα χρόνου.

Θέλει, άραγε, ο Καμμένος διαζύγιο από τον Τσίπρα; Μια κουβέντα είναι αυτή! Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να αποχωρήσει ο υπουργός Αμυνας από την κυβέρνηση θα ήταν τυχόν διαφωνία του για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο υπουργός Αμυνας μπορεί να τα βροντήξει από την κυβέρνηση καταγγέλλοντας τον Τσίπρα για... μειοδοσία. Και, κατ’ επέκταση, τον ίδιο τον εαυτό του για... συνοδοιπορία με τον μειοδότη. Ερώτηση: Μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ο υπουργός Αμυνας της χώρας; Ειδικά τώρα, που επικρατεί «μια φούντωση, μια φλόγα» στα ελληνοτουρκικά;

Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν μπορεί. Η εκτίμησή μου είναι ότι η ιδιόρρυθμη αυτή συμμαχία θα συνεχίσει να σέρνεται μέχρι το τέλος της θητείας Τσίπρα ή, εν πάση περιπτώσει, λίγο πριν από το τέλος αυτής. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή η συμμαχία θα δοκιμαστεί πολύ τον Μάιο για το Σκοπιανό. Μέχρι τότε θα ζούμε κάθε εβδομάδα και ένα επεισόδιο, αλλά διαζύγιο με δίκη προθέσεων, χωρίς να υπάρχουν γεγονότα, δεν εκδίδεται.

Καταλήγω με ακόμα μία πρόβλεψη: Προς το τέλος του μήνα ίσως συμβεί κάτι που πιθανόν να ενδυναμώσει -συγκυριακά- τη σχέση Τσίπρα - Καμμένου. Τόσο, ώστε να πορευτούν αγκαλιά μέχρι την ήττα. Μη ρωτάτε αν ξέρω κάτι - «όχι» είναι η απάντηση. Ενστικτο. Βασικό ένστικτο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια