Λύθηκε το μυστήριο της μικρόσωμης μούμιας του Atacama

Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Η μικρόσωμη φιγούρα «Ata» είναι μόλις έξι ίντσες ψηλή (περίπου 30 εκατοστά), με κωνικό σχήμα κεφαλιού και ασυνήθιστα σκληρά κόκαλα για το μέγεθος της. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Genome Research αποκαλύπτει  επιστημονικά αν πρόκειται για εξωγήινο ον, όπως αρχικά πολλοί ισχυρίστηκαν.


Σύμφωνα με το nationalgeographic.com και αυτά που μας περιγράφει η Erika Check Hayden, διευθύντρια του Προγράμματος Επιστημονικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Santa Cruz, έχουμε τα εξής:

Το αίνιγμα και το μυστήριο ξεκίνησε το 2003, όταν εντοπίστηκαν τα μουμιοποιημένα κατάλοιπα της Ata κοντά σε μια πόλη-φάντασμα στην έρημο Atacama της Χιλής. Μια Ισπανή επιχειρηματίας, η Ramón Navia-Osorio, αγόρασε τη μούμια και το 2012 επέτρεψε σε έναν γιατρό, τον Steven Greer, να χρησιμοποιήσει ακτίνες Χ και τομογραφία (CT) για να αναλύσει τον σκελετό.

Ο Greer είναι ο ιδρυτής του The Disclosure Project , το οποίο «εργάζεται για να αποκαλύψει πλήρως ό,τι έχει σχέση με UFOs, την εξωγήινη νοημοσύνη καθώς και την ταξινόμηση προηγμένων συστημάτων ενέργειας και πρόωσης», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

Η Ata έχει το μήκος ενός ανθρώπινου εμβρύου, αλλά ένας ακτινολόγος που ανέλυσε τις εικόνες είπε ότι τα οστά της ήταν περίπου τόσο ώριμα όσο αυτά ενός ανθρώπου έξι ετών.

Εκείνη την εποχή, ο Greer παρείχε επίσης δείγματα του μυελού των οστών της Ata στον ανοσολόγο Garry Nolan στο πανεπιστήμιο Stanford του Palo Alto στην Καλιφόρνια. Η ομάδα του Nolan ανέλυσε το DNA της Ata και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γενετικό υλικό της προέρχεται από έναν άνθρωπο και όχι από έναν εξωγήινο. Αλλά δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς ένας άνθρωπος θα μπορούσε να παρουσιάσει αυτή την ασυνήθιστη εμφάνιση.

Έτσι, ο Nolan συνεργάστηκε με γενετικούς ερευνητές στο Stanford και με την ομάδα υπολογιστών της βιολογίας Atul Butte στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο για να αναλύσει το γονιδίωμα της Ata. Σύμφωνα με τη νέα τους μελέτη, υπάρχουν μεταλλάξεις σε επτά από τα γονίδια της Ata που συμμετέχουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Ο Nolan πιστεύει τώρα ότι αυτός ο συνδυασμός μεταλλάξεων προκάλεσε σοβαρές σκελετικές ανωμαλίες της Ata, συμπεριλαμβανομένης της ασυνήθιστα γρήγορης ανάπτυξης των οστών.

Αλλά εκείνοι που πιστεύουν ότι η Ata είναι εξωγήινος δεν αλλάζουν το μυαλό τους, ανεξάρτητα από τις νέες επιστημονικές αποκαλύψεις.

«Δεν ξέρουμε τι είναι, αλλά σίγουρα δεν είναι ένας παραμορφωμένος άνθρωπος», λέει ο Greer, ο οποίος γνωρίζει τη νέα έρευνα.

«Η εξωγήινη διαφημιστική εκστρατεία (της Ata) ήταν μία ανόητη ψευδοεπιστήμη προωθούμενη για την προσοχή των μέσων ενημέρωσης», λέει ο παλαιοανθρωπολόγος και ανατομικός William Jungers, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Πανεπιστημίου Stony Brook.

Οι γιατροί που αντιμετωπίζουν παιδιά με σπάνιες γενετικές διαταραχές των οστών επισημαίνουν πώς οι αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες μπορούν να παραπλανηθούν από γενετικές διαταραχές που προκαλούν ασυνήθιστα φυσικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ο γενετιστής Fowzan Alkuraya επισημαίνει τη διαμάχη γύρω από τα «hobbits», μικρά πλάσματα που ανακαλύφθηκαν πριν από 15 χρόνια στην Ινδονησία. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εμπλέκονται στη συζήτηση σχετικά με το αν τα μικρά αυτά όντα είναι συγγενείς των σύγχρονων ανθρώπων ή είναι απλά άνθρωποι με ασυνήθιστα μικρό μέγεθος.

«Αυτή η μελέτη χρησιμεύει ως υπενθύμιση για την εξωτική φύση πολλών γενετικών διαταραχών», λέει ο Alkuraya, γενετιστής στο Νοσοκομείο και Κέντρο Ερευνών του Ειδικού Νοσοκομείου King Faisal στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Παρόλο που κανείς δεν γνωρίζει τίποτα για τους γονείς της Ata, ο Nolan πιστεύει ότι κάποιος νοιάστηκε γι’ αυτήν όταν πέθανε, πριν από περίπου 40 χρόνια, ενώ τονίζει τον τρόπο με τον οποίο ήταν προσεκτικά τοποθετημένη στο έδαφος, τυλιγμένη σε δερμάτινη θήκη.

«Δεν την πέταξαν. Κάποιοι την θεωρούσαν σημαντικό (κομμάτι της ζωής τους). Ήταν το παιδί τους», είπε ο Nolan και επιπλέον πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εμπορεύονται ανθρώπινα σώματα και να ισχυρίζονται ότι είναι εξωγήινοι στο όνομα του χρήματος».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια