Τα 88 προαπαιτούμενα για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο – Τι θα συμβεί στις 21 Ιουνίου

Την ίδια ώρα που όλοι ερίζουν για την επόμενη φάση, την μετά το μνημόνιο, προφανώς ξεχνούν ότι υπάρχει ένα τεράστιο προαπαιτούμενο. Για την ακρίβεια η ικανοποίηση των 88 προαπαιτούμενων του Μνημονίου που έχουν μείνει για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.

Όλοι γνωρίζουν ότι έως την 21η Ιουνίου, στη συνεδρίαση του Eurogroup, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές μας. Επίσης, όλοι αντιλαμβάνονται -γνωρίζοντας την προϊστορία αλλά και την ανάγκη της Ε.Ε. να μιλήσει για επιτυχημένη έξοδο- ότι θα υπάρξει η δυνατότητα, ορισμένα από τα 88 προαπαιτούμενα να μεταφερθούν για την επόμενη ημέρα. Δηλαδή να ενταχθούν στο πρόγραμμα ασφυκτικού ελέγχου που θα ασκείται στη χώρα κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο για να εξετάζεται η πορεία τόσο της οικονομίας, όσο κυρίως των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και της εφαρμογής των ψηφισμένων μέτρων.

Κανείς δεν είναι σε θέση, αυτή τη στιγμή, να γνωρίζει την τελική έκβαση των συζητήσεων καθώς και οι ίδιοι οι δανειστές βρίσκονται πάλι σε πολιτική τρικυμία σε σχέση με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Κάτι που συνεπάγεται σκληρότερους μεταμνημονιακούς όρους που όμως δεν φαίνεται να μπορεί να δεχθεί η σημερινή κυβέρνηση καθώς θα της καταστραφεί το αφήγημα της καθαρής εξόδου και θα της αμαυρωθούν οι φιέστες που ετοιμάζονται για το τέλος Αυγούστου, στο Καλλιμάρμαρο ή και αλλού.

Στη λίστα, αυτά που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων είναι:

H μείωση του αφορολογήτου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ” επάγγελμα αγροτών ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2019 αντί από το 2020, αν το ΔΝΤ και οι λοιποί θεσμοί κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.
Η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο από την 1η Ιουλίου,
Η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και η περικοπή των απαλλαγών από τον φόρο αυτό, εφόσον οι αντικειμενικές αξίες μειωθούν σημαντικά σε πολλές περιοχές της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη εσόδων ίδιου ύψους με αυτά που εισπράχθηκαν σε κάθε ένα από τα έτη 2014-2017 (2,65 δισ. ευρώ ετησίως).
Η ολοκλήρωση -έως τον Αύγουστο- των διαδικασιών για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΣΦΑ και της Εγνατίας
Η δρομολογήση της έναρξης των διαγωνισμών για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, του 65% της ΔΕΠΑ και του 5% του ΟΤΕ, με βάση τις συστάσεις των προσληφθέντων από το ΤΑΙΠΕΔ συμβούλων.
Η εκκίνηση του διαγωνισμού για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ.
Η εκκίνηση του διαγωνισμού για την πώληση ή άλλης μορφής αξιοποίηση του 17% της ΔΕΗ.
Η ίδρυση ιδιωτικών κλινικών ημερήσιας νοσηλείας.
H πλήρης λίστα με τα 88 νέα προαπαιτούμενα έχει ως εξής:

Δημοσιονομική πολιτική

1) Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ): Οι ελληνικές αρχές θα προωθήσουν το νέο Μ.Π.Δ.Σ. για την περίοδο 2018-2022.

2) Πρώιμη εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων: Οι ελληνικές αρχές, τον Μάιο του 2018, θα προωθήσουν την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (τη μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος φυσικών προσώπων) από το 2019, εάν το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές, κρίνει ότι απαιτείται μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή μέτρων για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος του προϋπολογισμού του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς μέτρα επιβλαβή για την ανάπτυξη. Οι αρχές, εάν χρειαστεί, θα εγκρίνουν νομοθεσία, σε συμφωνία με τους θεσμούς, για να εξασφαλίσουν την ακριβή επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, κατά τρόπο θετικό για την ανάπτυξη. Επιπλέον, και με βάση την αξιολόγηση και έγκριση από όλους τους θεσμούς και σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές, μετά από μια διαφανή διαδικασία, οι αρχές θα υιοθετήσουν την απαραίτητη δευτερεύουσα νομοθεσία τον Μάιο του 2018 για την εφαρμογή του επεκτατικού πακέτου (των δημοσιονομικών «αντιμέτρων») από το 2019.

Μεταρρυθμίσεις στη φορολογική πολιτική 

3) Φορολογικοί κώδικες. Οι ελληνικές αρχές μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα πρέπει:

(α) να επανεξετάσουν τις προτιμησιακές φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλιακή βιομηχανία υπό το πρίσμα των επισημάνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(β) να προβούν σε τεχνική επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μετά την τριετή εφαρμογή του, ώστε να εντοπίσει προβλήματα και κενά και να προτείνουν τροποποιήσεις με στόχο την αποσαφήνιση και βελτίωση της εφαρμογής του και την εξάλειψη των αντικρουόμενων διατάξεων
(γ) να κωδικοποιήσουν και να απλοποιήσουν τη νομοθεσία περί ΦΠΑ, να την ευθυγραμμίσουν με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και να εξαλείψουν τα κενά που εκκρεμούν
(δ) να επανεξετάσουν το καθεστώς των τόκων του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και
ε) εάν δεν έχουν ήδη ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες, να τροποποιήσουν τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ώστε ο μηχανισμός των ηλεκτρονικών δημοπρασιών να επεκταθεί και σε πλειστηριασμούς που διεξάγονται από τις φορολογικές αρχές.
4) Επανεξέταση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). Παράλληλα με την επανεξέταση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) θα επανεξετάσει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Ε.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες που διεξάγονται από τις φορολογικές αρχές και, εάν χρειαστεί, θα εγκρίνει νομικές ή διαδικαστικές τροποποιήσεις οι οποίες εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της έως τον Απρίλιο του 2018.

5) Αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). Μέχρι τον Μάιο του 2018, οι ελληνικές αρχές θα νομοθετήσουν την αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και θα διευρύνουν τη φορολογητέα βάση των περιουσιακών στοιχείων με τρόπο ουδέτερο ως προς τα έσοδα, εάν κριθεί απαραίτητο (σ.σ. αν από τις επικείμενες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο προκύψουν μειώσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδος), ώστε τον προσεχή Αύγουστο να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά πληρωμής του φόρου για το 2018.

6) Αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου. Οι ελληνικές αρχές θα διασφαλίσουν ότι η έκπτωση στον ΦΠΑ η οποία ισχύει ακόμη σε 5 νησιά του Αιγαίου (σ.σ. την Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο) θα καταργηθεί έως το τέλος Ιουνίου (σ.σ. ώστε από την 1η-7-2018 να ισχύουν και στα νησιά αυτά συντελεστές ΦΠΑ αυξημένοι, από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στα επίπεδα του 6%, του 13% και του 24%).

Μεταρρυθμίσεις στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων 

7) Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Συνεργασία Δικαιοσύνης – Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Οι εκκρεμείς εισαγγελικές παραγγελίες για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων που δεν βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκτέλεσης θα μεταφερθούν από τις υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. στους Οικονομικούς και λοιπούς αρμοδίους Εισαγγελείς μέχρι τον Φεβρουάριο.

8) Βελτίωση της συλλογής δημόσιων εσόδων και της διαχείριση των οφειλών. Η προμήθεια του λογισμικού που επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της διαδικασίας είσπραξης οφειλών, συμπεριλαμβάνοντας μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασχέσεων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

9) Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και βελτίωση της απόδοσης των τελωνειακών υπηρεσιών. Οι ελληνικές αρχές, εάν είναι απαραίτητο, θα εγκρίνουν νομοθεσία μέχρι τον Μάρτιο που θα ενισχύει την ευθύνη των εγχώριων καπνοβιομηχάνων για τους διανομείς τους, μέσω συμφωνιών εφοδιαστικής αλυσίδας. Η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί ως τον Μάιο.

10) Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) -Ενιαία βάση δεδομένων για τις οφειλές από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (για να εξασφαλιστεί η πλήρης ολοκλήρωση της καταχώρησης όλων των χρεών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε ενιαία βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ, οι αρχές δημιούργησαν μια ειδική ομάδα, για να εισαγάγει τις σχετικές πληροφορίες στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ). Μέχρι το Μάρτιο του 2018, η ομάδα θα παρουσιάσει μια έκθεση σχετικά με τις περιπτώσεις που έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι τότε και με βάση τον αριθμό των υπόλοιπων υποθέσεων που θα ελεγχθούν θα προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης όλων των περιπτώσεων στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ.

Διοίκηση και διαχείριση δημοσίων οικονομικών 

11) Λογιστικό Σχέδιο – Πληροφοριακό Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης. Ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης του Πληροφοριακού Συστήματος Οικονομικής Διαχείρισης και του νέου Λογιστικού Σχεδίου ως τον Μάιο, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης χρήση του Συστήματος για τη στήριξη της εφαρμογής του νέου Λογιστικού Σχεδίου στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 .

12) Έλεγχος ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου -Μέτρα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων. Με βάση τις συστάσεις της τελικής έκθεσης που υποβλήθηκε στις ελληνικές αρχές και τα θεσμικά όργανα, οι αρχές θα λάβουν διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων πριν από τα τέλη Απριλίου.

13) Σώμα αναθεώρησης διορθωτικών μέτρων. Μέχρι το Φεβρουάριο, οι αρχές θα διορίσουν τα υπόλοιπα μέλη του Σώματος και μέχρι το Μάρτιο του 2018 θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία επιλογής και θα διορίσουν το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.

Συντάξεις 

14) Ανακατανομή των συνταξιοδοτικών παροχών. Η διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των ψηφιακών εγγραφών και των εγγράφων σε χαρτί θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου.

15) Εκ νέου υπολογισμός και επεξεργασία των αιτήσεων σύνταξης. Μέχρι τον Απρίλιο, οι αρχές θα υπολογίσουν και θα επεξεργαστούν όλες τις βασικές αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2016 και το 30% των βασικών αιτήσεων συντάξεων που υποβλήθηκαν το 2017 και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεις συμπληρωματικής σύνταξης που υποβλήθηκαν από 1.1.2015 και 31.12.2016.

16) ΕΚΑΣ. Η υπουργική απόφαση που ορίζει όλες τις λεπτομέρειες για την απονομή του ΕΚΑΣ το 2019 θα εκδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

17) Πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Εντός μηνός από την ημερομηνία κατά την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει εκδώσει γνώμη σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα που σχετίζεται με το άρθρο 52 του ν. 4387/2016, οι αρχές θα οριστικοποιήσουν και θα εφαρμόσουν αυτό το Προεδρικό Διάταγμα.

18) EΦΚA. Πλήρης συγχώνευση. (i) Η πλήρης ένταξη όλων των ασφαλισμένων και των συναφών δεδομένων στο ενιαίο ταμείο συντάξεων του EΦKA, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών του αρμοδίου προσωπικού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς και όλων των νομικών ή διοικητικών βημάτων που απαιτούνται για την πραγματική μεταφορά βάσεων δεδομένων, λογισμικού και υποδομής πληροφορικής, θα ολοκληρωθεί πλήρως τον Μάιο (ii) οι ελληνικές αρχές, σε διαβούλευση με τους θεσμούς και σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου (5/2002), θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα εντός ενός μηνός από την επίσημη γνώμη για τη στατιστική ταξινόμηση του ΕΔΟΕΑΠ από την EUROSTAT,

19) EΦKA. Χαρτοφυλάκιο. Μέχρι το Μάιο του 2018, ο EΦΚA θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου επενδύσεων σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα κατέχει ελέγχουσα συμμετοχή σε καμία ιδιωτική εταιρεία.

Βιώσιμη κοινωνική πρόνοια: Υγειονομική περίθαλψη

20) Εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία. Η κυβέρνηση θα λάβει διαρθρωτικά μέτρα, όπως είναι απαραίτητο, για να αντιμετωπίσει την υπέρβαση των δαπανών της κατηγορίας «άλλα στοιχεία» στον προϋπολογισμό EOΠΥY, η οποία αφορούσε κυρίως στην υποκατηγορία «Άλλα οφέλη ασθενείας». Μέχρι τον Απρίλιο του 2018, ο EOΠΥΥ θα αγοράσει απευθείας υπηρεσίες οπτομέτρων και θα παράσχει συμβόλαια παροχής ειδικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

21) Εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία. Οι αρχές θα εφαρμόσουν μέχρι τον Απρίλιο τα 14 μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης του EOΠYY για να μειώσουν το ποσό των υπερβολικών δαπανών.

22) Εξορθολογισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Τουλάχιστον 20 από τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τις οδούς περίθαλψης ασθενών (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα) θα εισαχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγής μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2018.

23) Εξορθολογισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Η διαδικασία της υποχρεωτικής εγγραφής των ασθενών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τον Μάρτιο, με τη λειτουργία διαδικασίας ελέγχου της πρόσβασης να εφαρμόζεται σταδιακά το 2018.

24) Εκτέλεση clawbacks.

(i) Έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΠΥΥ θα οριστικοποιήσει τη νομική διαδικασία για τη συλλογή του υπολειπόμενου οφειλόμενου clawback (2013-2015) που δεν μπορεί νόμιμα να αντισταθμιστεί,
(ii) Μέχρι τον Μάρτιο, κάθε εκκρεμές μη εισπραχθέν ποσό επιστροφής που σχετίζεται με το 2016 θα αντισταθμιστεί και θα εισπραχθεί
iii) Μέχρι τον Μάρτιο οι αρχές θα επεκτείνουν τα ανώτατα όρια 2018 για τα διαγνωστικά, τις ιδιωτικές κλινικές και τα φαρμακευτικά προϊόντα τα επόμενα τρία χρόνια.
(iv) Μέχρι το Μάιο οι εισπράξεις από το 2017 θα συλλέγονται / αντισταθμίζονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται στο Τεχνικό Μνημόνιο.
25) Κεντρικό σύστημα προμηθειών. Τον Μάιο θα πρέπει να παρουσιαστεί το σχέδιο αύξησης του ποσοστού των συγκεντρωτικών δημοσίων συμβάσεων το 2019, οι διαδικασίες διορισμού σύμφωνα με τους κανόνες του νόμου 4369/2016 πρέπει να αρχίσουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2018 και να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι το Μάιο του 2018

26) Μείωση των φαρμακευτικών δαπανών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δημοσιεύσει ένα αναθεωρημένο δελτίο τιμών φαρμάκων το Μάιο.

27) Μείωση των φαρμακευτικών δαπανών. Μέχρι τον Φεβρουάριο, οι αρχές θα υιοθετήσουν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών δαπανών, με στόχο την επίτευξη του στόχου διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων κατά 40%.

Αειφόρος κοινωνική πρόνοια: Δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας

28) Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης-Πυλώνας ενεργοποίησης. Μέχρι τον Απρίλιο του 2018, θα καθιερωθεί απαίτηση για όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που είναι ικανοί να εργαστούν και δεν απασχολούνται ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην κατάρτιση, να εγγραφούν ως αιτούντες εργασία στον ΟΑΕΔ.

29) Ανασκόπηση κοινωνικής πρόνοιας. Παροχές αναπηρίας. Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Φεβρουάριο. Η νομοθεσία για την εθνική ανάπτυξη του νέου συστήματος θα εγκριθεί τον Μάιο, εφαρμόζοντας τη νέα αξιολόγηση αναπηρίας σε όλες τις επιδοτούμενες παροχές αναπηρίας και πρόνοιας, σύμφωνα με το νόμο 4387/2016, προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο μέχρι τον Ιούνιο του 2018, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες της τεχνικής βοήθειας •

30) Ανασκόπηση κοινωνικής πρόνοιας. Επιδοτήσεις μεταφορών. Μέχρι το Μάιο, θα αρχίσει η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συστήματος επιδοτήσεων μεταφορών, μετά την εισαγωγή της μεταρρύθμισης των ηλεκτρονικών εισιτηρίων από τις εταιρείες μεταφορών. Το ξεκίνημα θα γίνει από την πόλη των Αθηνών.

31) Ανασκόπηση κοινωνικής πρόνοιας. Επιδοτήσεις στέγασης. Μέχρι το Μάρτιο, θα θεσπιστεί νέα νομοθεσία για τον προσδιορισμό ενός συστήματος επιδότησης της στέγασης, το οποίο θα αναπτυχθεί με τη συμβουλή της Παγκόσμιας Τράπεζας στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους και αφερεγγυότητας

32) Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών. Μέχρι το Μάρτιο, θα αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που εντοπίστηκαν στην αξιολόγηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, μεταξύ άλλων μέσω των αναγκαίων νομοθετικών τροποποιήσεων.

33) Νομοθεσία περί αφερεγγυότητας. Αφερεγγυότητα των νοικοκυριών. Σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα, μέχρι το Φεβρουάριο, οι αρχές θα τροποποιήσουν το νόμο περί ασφάλισης των νοικοκυριών και θα λάβουν πρόσθετες ενέργειες για την αντιμετώπιση των διαπιστωθεισών ελλείψεων, όπως καθορίζονται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας.

Αγορά εργασίας και ανθρώπινο κεφάλαιο 

34) Ανασκόπηση των θεσμών της αγοράς εργασίας. Μηχανισμός αντιπροσωπευτικότητας. Προκειμένου να προωθηθεί και να παρακολουθηθεί η αντιπροσωπευτικότητα των τομεακών συλλογικών συμβάσεων, η κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα αναπτύξει ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Μάρτιο.

35) Ανασκόπηση των θεσμών της αγοράς εργασίας. Διαιτησία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μέχρι τον Μάρτιο, οι ελληνικές αρχές: α) σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα επανεξετάσουν τις τρέχουσες διαδικασίες διαμεσολάβησης και διαιτησίας, και β) λαμβάνοντας υπόψη την ανεξάρτητη νομική έκθεση και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, θα θεσπίσουν όλα τα αναγκαία μέτρα, κατόπιν διαβουλεύσεων με τα θεσμικά όργανα και σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

36) Αδήλωτη εργασία. Ανταλλαγή πληροφοριών. Μέχρι τον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία των αναγκαίων μέσων για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων του Υπουργείου Εργασίας, του Υπουργείου Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, της ΑΑΔΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ (EΦKA) και της ελληνικής αστυνομίας.

37) Ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας. Προβλέπεται να εισαχθεί το νέο μοντέλο για τις ενεργητικές πολιτικές, με πιλοτική εφαρμογή από τον Μάιο.

38) Εκπαίδευση. Μέχρι το Μάρτιο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει (i) να εγκρίνει νομοθετικά μέτρα σχετικά με τους μελλοντικούς διορισμούς και την αξιολόγηση των διευθυντών και του ανώτερου εκπαιδευτικού προσωπικού, για να εξασφαλίσει μια αποπολιτικοποιημένη, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία, που θα προβλέπει τη συμμετοχή του AΣΕΠ στις αρμόδιες επιτροπές, και για να αναβαθμίσει το ρόλο των στελεχών αυτών στις σχολικές μονάδες προσδιορίζοντας τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους, (ii) να εγκρίνει νόμο για την αναβάθμιση των φορέων που είναι αρμόδιοι για τις αξιολογήσεις και (iii) να εγκρίνει νόμο για την αξιολόγηση του προσωπικού της ανώτερης εκπαίδευσης, την αυτοαξιολόγηση των σχολείων και την ορθολογική χρήση των πόρων.

Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον 

39) Εργαλειοθήκη I. Οικοδομικά υλικά. Όσον αφορά την υλοποίηση του Έργου 2, μέχρι το Μάρτιο, οι αρχές θα ξεκινήσουν τη διαδικασία ανάθεσης για την εναρμόνιση των τεχνικών προδιαγραφών σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση από τον Οργανισμό Τυποποίησης.

40) Αδειοδότηση επενδύσεων. Φάση παρακολούθησης. Οι αρχές θα εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις στους συγκεκριμένους τομείς που συμφωνήθηκαν με τα θεσμικά όργανα και θα προχωρήσουν τη δεύτερη φάση χορήγησης αδειών για εγκαταστάσεις (τρίτος γύρος) έως τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένης της κοινοποίησης μέσω ενός συστήματος πληροφορικής.

41) Αδειοδότηση επενδύσεων. Η χαρτογράφηση του καθεστώτος της μεταρρύθμισης των αδειών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων των τομέων που περιλαμβάνονται στον νόμο 4442/2016 καθώς και της υπόλοιπης οικονομίας.

42) Αδειοδότηση επενδύσεων. Οι ελληνικές αρχές θα εγκρίνουν ένα σχέδιο δράσης με χρονικά όρια για την προώθηση αποτελεσματικών και συντονισμένων εκ των υστέρων ελέγχων και επιθεωρήσεων για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις. Για τα σφαγεία, οι δραστηριότητες κατάρτισης θα οριστικοποιηθούν έως τον Φεβρουάριο και οι πιλοτικές επιθεωρήσεις θα ξεκινήσουν μέχρι τον Μάρτιο.

43) Εκ των υστέρων αξιολογήσεις. Μέχρι το Μάιο του 2018, η κυβέρνηση θα εγκρίνει μέτρα για την αντιμετώπιση (i) των εκκρεμών συστάσεων υπ’αριθμ. 4 και 17 σχετικά με τα επιχειρηματικά πάρκα, των εκ των υστέρων αξιολογήσεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2015 και (ii) των συστάσεων των εκ των υστέρων αξιολογήσεων για τις τιμές βιβλίων και τον τουρισμό.

44) Εκσυγχρονισμός του εταιρικού δικαίου. Η κυβέρνηση (α) θα προετοιμάσει τις αναγκαίες αλλαγές για να ευθυγραμμιστεί ο νόμος 2190/1920 με τις βέλτιστες πρακτικές. Η αναθεώρηση θα πρέπει να διεξαχθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους βασικούς ενδιαφερόμενους. Βάσει των συστάσεων της αξιολόγησης, η κυβέρνηση θα τροποποιήσει το νόμο 2190/1920 μέχρι τον Απρίλιο.

45) Ρυθμιζόμενα επαγγέλματα. Ιδιωτικές κλινικές. Οι ελληνικές αρχές: α) θα συμφωνήσουν μέχρι το Φεβρουάριο με τους θεσμούς τα σχέδια διατάξεων του νόμου σχετικά με τις απαιτήσεις και τη διαδικασία ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών, β) θα συμφωνήσουν έως τον Απρίλιο με τους θεσμούς τα σχέδια των διατάξεων του νόμου σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις, τις προδιαγραφές, τον εξοπλισμό και το προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών, καθώς και τις μεταβατικές διατάξεις και γ) θα εκδώσουν τον σχετικό νόμο μέχρι τον Μάιο.

46) Ρυθμιζόμενα επαγγέλματα. Κλινικές βραχείας, μονοήμερης νοσηλείας. Μέχρι το Μάρτιο, οι αρχές θα τροποποιήσουν το νομικό πλαίσιο σε συμφωνία με τους θεσμούς, προκειμένου να μειωθούν οι περιορισμοί στη δημιουργία και λειτουργία κλινικών μονοήμερης νοσηλείας, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

47) Κτηματολόγιο. Μέχρι τον Απρίλιο οι αρχές θα συντάξουν και θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς έναν οδικό χάρτη και ένα χρονοδιάγραμμα με βασικά βήματα για: α) την ολοκλήρωση της χωροταξικής χαρτογράφησης και β) την ολοκλήρωση και επικύρωση των δασικών χαρτών με τελική προθεσμία 31/12/2020 και για τα δύο.

48) Γεωργία. Μέχρι το Μάρτιο, θα εξασφαλιστεί ότι το Ελληνικό Γραφείο Πληρωμών των Ενισχύσεων Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΟΠΕΚΕΠΕ) στελεχώνεται με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό σε συγκεκριμένους τομείς (τεχνικούς, γεωπόνους και επιθεωρητές) εκπαιδευμένους στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών και την φωτοερμηνεία, με στόχο να εκτελέσουν την τακτική επικαιροποίηση του συστήματος πληροφοριών για τα αγροτεμάχια (LPIS) και τη διασφάλιση της ορθής ετήσιας εκτέλεσης της αξιολόγησης της ποιότητας του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των κατάλληλων διορθωτικών μέτρων όταν αυτό απαιτείται.

49) Διαρθρωτικά ταμεία. Η υπουργική απόφαση σχετικά με τη νομοθεσία για τη δημιουργία μητρώου εμπειρογνωμόνων για την εξασφάλιση της εποπτείας των συγχρηματοδοτούμενων σχεδίων θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς και θα εγκριθεί έως τον Φεβρουάριο.

Ρυθμιζόμενες βιομηχανίες δικτύου (ενέργεια, νερό, μεταφορές)

50) Ενέργεια. Λιγνίτης. Η Ελληνική Δημοκρατία θα διασφαλίσει μέχρι τον Μάιο ότι όλα τα απαραίτητα βήματα για την αποτελεσματική εκποίηση στους αγοραστές των εκχωρούμενων δραστηριοτήτων όπως αναφέρονται στη δεσμευτική προσφορά που έγινε δεσμευτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης όλων των απαραίτητων νομοθετικών, κανονιστικών και εταιρικών μέτρων ή / και αποφάσεων, της διαγραφής και της απόσχισης των εκχωρούμενων δραστηριοτήτων, καθώς και της επίσημης έναρξης της διεθνούς ανοικτής διαδικασίας υποβολής προσφορών από τη ΔΕΗ, η οποία θα βασίζεται σε μια δίκαιη αποτίμηση και θα διασφαλίζει τα νόμιμα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της, εφαρμόζονται πλήρως και σωστά.

51) Ενέργεια. NOME. Κοινή αξιολόγηση. Η πρώτη κοινή αξιολόγηση εκ μέρους των αρχών και των θεσμικών οργάνων θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων: (i) την εισαγωγή της μελλοντικής αγοράς μοντέλου-στόχου, (ii) τα διαρθρωτικά μέτρα για το λιγνίτη, για τα οποία θα προσδιορίσει την έγκαιρη προσαρμογή του μηχανισμού NOME. Αυτό θα περιλαμβάνει τη σταδιακή κλιμάκωση των ποσοτήτων προς δημοπρασία, η οποία θα καταστεί σταδιακή παράλληλα με την υλοποίηση της εκποίησης και θα καταστεί ανάλογη με την εκχωρούμενη ικανότητα παραγωγής λιγνίτη κατά το οικονομικό κλείσιμο της πώλησης της εκχωρούμενης επιχείρησης; και (iii) την πιθανή ανάγκη να υιοθετηθούν πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου παραγωγής της ΔΕΗ.

52) Ενέργεια. Οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Εκκαθάριση όλων των καθυστερούμενων οφειλών φορέων του δημόσιου τομέα που καλύπτονται από τη σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και της Ελληνικής Δημοκρατίας έως τον Μάιο.

53) Ενέργεια. Λογαριασμός RES. Μέχρι τον Μάρτιο, η επιβάρυνση του προμηθευτή θα μειωθεί κατά το προβλεπόμενο ετήσιο πλεόνασμα του λογαριασμού RES και θα συμφωνηθεί ένα σχέδιο πλήρους αντικατάστασής του μέχρι το τέλος του 2018, π.χ. με την εισαγωγή εγγυήσεων προέλευσης / πράσινων πιστοποιητικών.

54) Ενέργεια. Μηχανισμός χωρητικότητας. Ο νέος μηχανισμός χωρητικότητας θα κοινοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο.

55) Αγορά φυσικού αερίου. Λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου για την εξάλειψη οποιασδήποτε υφιστάμενης οριζόντιας ή κάθετης σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της ΔΕΠΑ και των εταιρειών προμήθειας έως τον Μάρτιο. Σε περίπτωση εξόδου κάποιων από τους σημερινούς μετόχους των εταιριών προμήθειας και μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής, η συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί σε αξιολόγηση πιθανών εμποδίων στον ανταγωνισμό, πριν από την έναρξη της προσφοράς της ΔΕΠΑ. Σε περίπτωση που θα διαπιστωθούν σημαντικά εμπόδια, η διαδικασία υποβολής προσφορών θα προσαρμοστεί αναλόγως

56) Ενέργεια. Μοντέλο Target. Προκειμένου να λειτουργήσουν η ημερήσια αγορά, η αγορά της επόμενης ημέρας και η αγορά εξισορρόπησης έως τον Αύγουστο, οι ελληνικές αρχές: (i) θα εκδώσουν όλους τους κωδικούς της αγοράς έως τον Μάρτιο του 2018, (ii) θα δημιουργήσουν νομική οντότητα ως διάδοχο του ΛΑΓΗΕ μέχρι τον Φεβρουάριο και iii) θα θέσουν σε λειτουργία λειτουργικά συστήματα πληροφορικής έως τον Μάιο του 2018 για την ημερήσια αγορά, την αγορά της επόμενης μέρας και την αγορά εξισορρόπησης και iv) οι αρχές θα προβούν μαζί με τα θεσμικά όργανασε κοινή αξιολόγηση της προόδου που σημειώθηκε όσον αφορά τις εταιρικές και τεχνικές πτυχές του σχεδίου και θα λάβουν τις απαραίτητες δράσεις όχι αργότερα από τον Ιούνιο για να εξασφαλίσουν ότι το μοντέλοTarget θα λειτουργήσει έως τον Αύγουστο.

57) Παροχή νερού. Πλήρες σύστημα πληροφοριών. Μέχρι τον Φεβρουάριο, η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, με την υποστήριξη τεχνικής βοήθειας, θα εκπονήσει έκθεση αξιολόγησης σχετικά με το υφιστάμενο σύστημα τακτικής συλλογής πληροφοριών και την ανάπτυξη ενός Πλήρους Πληροφοριακού Συστήματος και θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

58) Παροχή νερού. Στρατηγικό σχέδιο. Μέχρι το Μάρτιο, οι ελληνικές αρχές, με την υποστήριξη τεχνικής βοήθειας, θα οριστικοποιήσουν το στρατηγικό σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων για μια εξαετία, από το 2018 έως το 2023, με στόχο την ενίσχυση της διακυβέρνησης, της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής αυτονομίας της στο εσωτερικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

59) Παροχή νερού. Επιχειρησιακό σχέδιο. Μέχρι τον Απρίλιο θα οριστικοποιηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τα έτη 2018-2019, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων δράσεων, βημάτων, χρονοδιαγραμμάτων για το υπόλοιπο του 2018 και για το 2019. Το σχέδιο θα συμβάλει στην εφαρμογή του 6ετούς στρατηγικού σχεδίου της Ρ.Α.Υ.

60) Παροχή νερού. Διακυβέρνηση. Μέχρι το Φεβρουάριο θα τροποποιηθεί ο νόμος 3199/2003 για την περαιτέρω διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για το σύστημα ύδρευσης μέσω της αναθεώρησης της σύνθεσης και της λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων και της Συμβουλευτικής Επιτροπής Νερού.

61) Παροχή νερού. Υπηρεσίες κοστολόγησης και τιμολόγησης. Μέχρι τον Απρίλιο του 2018, θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων για την «κοστολόγηση και τιμολόγηση των υδάτινων υπηρεσιών».

Ιδιωτικοποιήσεις

62) ΔΕΣΦΑ. Σχετικά με τη ΔΕΣΦΑ, η επιλογή του προτιμώμενου υποψήφιου αγοραστή θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Η Συμφωνία Αγοράς Μετοχών και η συμφωνία μετόχων θα υπογραφεί μέχρι τον Απρίλιο του 2018, με κλείσιμο τον Ιούνιο του 2018.

63) Εγνατία. Για την Εγνατία, οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών θα εκδώσουν τον Απρίλιο κοινή απόφαση που θα καθορίζει τη νέα πολιτική τιμολόγησης των διοδίων με μορφή που συμφωνήθηκε με τον ΤΑΙΠΕΔ. Η νέα πολιτική τιμολόγησης των διοδίων θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την έγκρισή της από την Διεύθυνση Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

64) Εγνατία. Μέχρις ότου εγκριθεί η εφαρμογή της νέας πολιτικής τιμολόγησης των διοδίων σε όλους τους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου και των κάθετων αξόνων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής οποιουδήποτε νέου σταθμού διοδίων, θα εκδώσει μια προσωρινή υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θέτει αυτούς τους σταθμούς σε λειτουργία βάσει της τρέχουσας πολιτικής τιμολόγησης διοδίων.

65) Εγνατία. Η Εγνατία Α.Ε. (i) θα υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής του σταθμού διοδίων της Ασπροβάλτας με τον προτιμώμενο πλειοδότη και θα δώσει εντολή στον κατασκευαστή να αρχίσει αμέσως την κατασκευή του (Φεβρουάριος 2018). και (ii) θα εξασφαλίσει την έναρξη λειτουργίας του μετωπικού σταθμού διοδίων Θεσσαλονίκης (Ωραιοκάστρου) που βρίσκεται υπό κατασκευή (Μάρτιος 2018).

66) Εγνατία. Το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τη φάση των δεσμευτικών προσφορών (Μάρτιος).

67) Ελληνικό. Οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν (μέχρι τον Φεβρουάριο) όλες τις βασικές προϋποθέσεις (όπως καθορίζονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών) με οικονομικό κλείσιμο (Ιούνιος).

68) Άλλες δράσεις. Έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, του 65% της ΔΕΠΑ και του 5% του ΟΤΕ, με βάση τις συστάσεις των προσληφθέντων από το ΤΑΙΠΕΔ συμβούλων (Μάρτιος). Μέχρι το Μάρτιο θα ξεκινήσει κι ο διαγωνισμός για την πώληση 35,5% των ΕΛΠΕ. Το ποσοστό των προς πώληση μετοχών θα μπορεί να είναι χαμηλότερο αν, μέχρι εκείνη την ημερομηνία, έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς για μια εναλλακτική μορφή αξιοποίησης με τουλάχιστον ισοδύναμα οικονομικά οφέλη για την Ελληνική Δημοκρατία. Μέχρι τον Ιούνιο του 2018, θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση ή άλλης μορφής αξιοποίηση του 17% της ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση ότι θα παράγει τουλάχιστον ισοδύναμα οικονομικά οφέλη για την Ελληνική Δημοκρατία σε σχέση με την πώληση.

69) Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Η παράταση της σύμβασης παραχώρησης θα κυρωθεί στο κοινοβούλιο έως τον Απρίλιο.

70) Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση παραχώρησης θα κυρωθεί στο Κοινοβούλιο έως τον Μάρτιο.

71) Αξιολόγηση Διοικητικών Συμβουλίων ΔΕΠΑ και Εγνατίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, θα αναθεωρήσει τη δομή εταιρικής διακυβέρνησης της ΔΕΠΑ και της Εγνατίας Α.Ε. και θα αξιολογήσει το Διοικητικό Συμβούλιο των συγκεκριμένων εταιρειών μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 και, εάν χρειαστεί, θα αντικαταστήσει τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη, μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

72) Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.)-Εσωτερικοί κανονισμοί. Η Γενική Συνέλευση θα εγκρίνει το κεφάλαιο του εσωτερικού κανονισμού της εταιρείας για την επενδυτική πολιτική, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς σχετικά με το συγκεκριμένο περιεχόμενο αυτού του εγγράφου (Μάρτιος 2018).

73) Ε.Ε.ΣΥ.Π.-Επιχειρησιακά σχέδια δημοσίων επιχειρήσεων. Υποβολή επιχειρησιακών σχεδίων στην Ε.Ε.ΣΥ.Π. από τις κρατικές επιχειρήσεις που μεταφέρθηκαν σ’ αυτήν και στις οποίες η Εταιρία είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας (Απρίλιος).

74) Ε.Ε.ΣΥ.Π.-Διοικητικά Συμβούλια. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.ΣΥ.Π. θα αξιολογήσει τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΤΑ, του ΟΑΣΑ (ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) και θα αντικαταστήσει εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη αν χρειαστεί (Μάιος). Για τις εισηγμένες εταιρείες, η επανεξέταση και η αντικατάσταση των εκτελεστικών και των μη εκτελεστικών μελών, αν χρειαστεί, θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.

75) Ε.Ε.ΣΥ.Π.-Διοικητικά Συμβούλια. Τα πρόσθετα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε.ΣΥ.Π. θα διοριστούν μέχρι τον Μάρτιο.

76) Ε.Ε.ΣΥ.Π -Μεταβίβαση ακινήτων. Βάσει της διαδικασίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών έως το Μάρτιο θα προσδιοριστεί ο κατάλογος των ακινήτων που θα μεταβιβαστούν στην Ε.Ε.ΣΥ.Π. Η ολοκλήρωση της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Μάιο.

77) Ε.Ε.ΣΥ.Π. Μέχρι τον Μάρτιο, θα τροποποιηθούν τα καταστατικά των Κρατικών Επιχειρήσεων που μεταφέρθηκαν στην Ε.Ε.ΣΥ.Π. και στις οποίες η Ε.Ε.ΣΥ.Π κατέχει την πλειοψηφία στα μετοχικά κεφάλαια, έτσι ώστε να συμμορφωθούν με τον κωδικοποιημένο εταιρικό νόμο 2190/1920 και θα θεσπιστούν νομοθετικές διατάξεις για τη μετατροπή του ΟΑΚΑ σε κεφαλαιουχική εταιρία.

Δημόσια διοίκηση

78) Κινητικότητα. Οι αρχές διορισμού των υπηρεσιών παραλαβής θα εκδώσουν τις αποφάσεις σχετικά με τον πρώτο κύκλο κινητικότητας έως το Φεβρουάριο του 2018 και οι αλλαγές θέσης των εργαζομένων θα πραγματοποιηθούν έως τον Μάρτιο του 2018.

79) Διορισμοί-τοποθετήσεις στελεχών. α) Οι διορισμοί των Διοικητών, των αναπληρωτών Διοικητών και των τομεακών (ειδικών) γραμματέων θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. β) Οι διορισμοί όλων των θεματικών Γενικών Διευθυντών θα ολοκληρωθούν έως τον Μάρτιο.

80) Διορισμοί-τοποθετήσεις στελεχών. (α) Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η πρόσκληση για το διορισμό όλων των Διευθυντών οι οποίοι θα διοριστούν μέχρι τον Ιούνιο και β) τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πρόσκληση για όλους τους Προϊσταμένους Τμημάτων οι οποίο και θα διοριστούν άμεσα.

81) Αξιολόγηση της απόδοσης των υπαλλήλων. Μέχρι τον Ιούνιο, (i) θα αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το σύστημα αξιολόγησης σύμφωνα με το πεδίο εφαρμογής του Μέρους Β του νόμου 4369/2016, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των ρυθμίσεων για τον καθορισμό στόχων στη δημόσια διοίκηση και μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας αξιολόγησης των επιδόσεων και (ii) θα διεξαχθεί η δεύτερη αξιολόγηση της απόδοσης.

82) Επιδόματα επικίνδυνης εργασίας. Μέχρι το Μάιο, οι αρχές (i) θα δημοσιεύσουν το βραχυπρόθεσμο σχέδιο προστασίας και πρόληψης όπως ορίζεται στη νομοθεσία, (ii) θα παράσχουν στους θεσμούς την αρχική γνώμη της επιτροπής σχετικά με τα επιδόματα για επικίνδυνες εργασίες, μαζί με τη λεπτομερή μελέτη και τις προσωρινές ποσοτικοποιήσεις, όπως ορίζεται στο νόμο, και (iii) θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς τις οδηγίες που θα παρέχουν οι υπουργοί στην επιτροπή.

83) Συντονισμός. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2018, οι αρχές θα αναπτύξουν, σε συνεργασία με την τεχνική υποστήριξη, (i) ένα εγχειρίδιο δομών και διαδικασιών εντός της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης, το οποίο θα περιλαμβάνει την προετοιμασία, το συντονισμό και τη διαιτησία των πολιτικών και ii) αποτελεσματική διαδικασία διυπουργικής διαβούλευσης πριν από την έναρξη των νομοθετικών προτάσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδικασίας που θα διασφαλίζει ότι η υποβολή όλων των τροποποιήσεων της νομοθεσίας θα συντονίζεται κεντρικά. Το εγχειρίδιο επίσημης δομής και διαδικασιών αποτελεσματικής διυπουργικής συνεργασίας θα εφαρμοστεί έως τον Μάρτιο.

Δικαιοσύνη

84) Ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Νομικά και τεχνικά εμπόδια. Προκειμένου να υποστηριχθεί η ικανότητα των δανειστών να διεξάγουν πλειστηριασμούς, οι αρχές θα προβούν σε εκτίμηση των ενδεχόμενων νομικών και τεχνικών εμποδίων για την περαιτέρω βελτίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέχρι το Φεβρουάριο του 2018. Αυτά τα εμπόδια θα αντιμετωπιστούν εάν ληφθούν οι αναγκαίες νομοθετικές τροποποιήσεις το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Καταπολέμηση της διαφθοράς

85) Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Οι αρχές θα εφαρμόσουν πλήρως το νομικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ιδίως διασφαλίζοντας ότι θα ληφθεί όλο το απαραίτητο παράγωγο δίκαιο έως τον Μάρτιο του 2018.

86) Εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της δωροδοκίας. Η επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς έως τον Μάρτιο του 2018 θα περιλαμβάνει δέσμευση να αξιολογηθεί έως τον Απρίλιο του 2018 η εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς των μελών του Κοινοβουλίου και, βάσει αυτής της εκτίμησης, (ο Κώδικας αυτός) θα αναθεωρηθεί, εάν χρειαστεί, έως τον Ιούνιο του 2018 .

87) Ανεξάρτητες οντότητες. Οριζόντια αναθεώρηση. Οι αρχές και οι ανεξάρτητοι οργανισμοί θα θεσπίσουν έως το Μάρτιο νομοθεσία για την αναδιοργάνωση του πεδίου, περιλαμβανομένης της συγχώνευσης των επιλέξιμων φορέων, της ανακατανομής καθηκόντων στις αρμόδιες υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης και της κατάργησης των περιττών οντοτήτων και θα οριστικοποιήσουν και θα θεσπίσουν, μετά από διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα, τη νομοθεσία για την ευθυγράμμιση των οριζόντιων διατάξεων με τα αποτελέσματα της οριζόντιας αναθεώρησης.

88) Ανεξάρτητες οντότητες. Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών. Μέχρι τον Απρίλιο, οι ελληνικές αρχές θα τροποποιήσουν οποιαδήποτε πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οριζόντιας αναθεώρησης των ανεξάρτητων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με (i) την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. (ii) η ρυθμιστική αρχή ενέργειας ΡΑΕ και (iii) η Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών (ΡAEM).



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια