Προανακριτική Novartis – «Κόλαση» σήμερα στη Βουλή με φόντο τις δέκα κάλπες

Η «μητέρα των μαχών» στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis. Σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα εξετάσει την υπόθεση.

Η συνεδρίαση, στην οποία αναμένεται το πολιτικό θερμόμετρο να «χτυπήσει κόκκινο» θα ξεκινήσει στη Βουλή στις 10:00 το πρωί.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση που εξέδωσε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την Τρίτη (20/02) προβλέπει να στηθούν συνολικά 10 κάλπες στη Βουλή, μια για κάθε πολιτικό πρόσωπο που αναφέρεται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis.

Είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για τη νομιμότητα των 10 καλπών, το οποίο και έδωσε την έγκρισή του.

Επί της διαδικασίας, σημειώνεται πως θα λάβουν το λόγο όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία, πλην του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος απουσιάζει στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση αναμένεται να λάβει διαστάσεις ολοκληρωτικού πολιτικού «πολέμου», καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις στην υπόθεση, ενώ η όλη διαδικασία θα γίνει υπό τη σκιά των μηνύσεων που έχουν κάνει πολλοί εκ των φερομένων ως εμπλεκόμενοι, εναντίον των «προστατευόμενων» μαρτύρων, λειτουργών της δικαιοσύνης, ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση Προανακριτικής (προκαταρκτικής) Επιτροπής, που θα ερευνήσει την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων: Των Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Γιώργου Κουτρουμάνη, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Μάριου Σαλμά.

Τα 10 εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δίνουν αγώνα ζωής, ότι θα φτάσουν μέχρι τα άκρα προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να αποκαλύψουν «τη σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση», όπως λένε.

Τσίπρας: Στόχος μας η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis

Διαρκής στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και ό,τι προβλέπεται θεσμικά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αναμένεται να τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του κατά τη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σε συνέχεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ουσία του σκανδάλου Novartis, τη φαρμακευτική δαπάνη και την ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Θα αναδείξει επιπλέον τις ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στη ΝΔ για τις κατηγορίες της περί «σκευωρίας», καθώς επίσης και για την διαρκή «επιχείρηση τρομοκράτησης» των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως καταλογίζει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση. Επιπλέον αναμένεται να στηλιτεύσει τις «ευθείες παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη, στην οποία κατά τα λοιπά ομνύει αλά καρτ η ΝΔ, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

ΝΔ: «Ναι» στην Προανακριτική, «όχι» στη σκευωρία

«Μέχρι και την τελευταία στιγμή η ΝΔ θα αγωνιστεί για να στηθεί μια κάλπη, στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα «ναι» στη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής για να εκχωρήσουν στα μέλη της την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ», ανέφεραν πηγές της ΝΔ, αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «στην υπόθεση Novartis, η ΝΔ εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως και να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης. Αυτό θα πράξει και αύριο στη Βουλή. Όλα τα άλλα, σημείωναν ακόμη, είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους».

Εξάλλου, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, με ανακοίνωσή της, επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων που έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση, εκτός από σαθρή, είναι και δικονομικά άκυρη.Οι περίφημοι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενέκρινε καθεστώς προστασίας μαρτύρων στις 9 Φεβρουαρίου, ενώ η δικογραφία είχε ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από τις 5 Φεβρουαρίου. Η πράξη του αυτή είναι προδήλως άκυρη. Δεν είχε πλέον καμία αρμοδιότητα να το κάνει».

«Η προφανής παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Novartis, οι πράξεις και οι παραλείψεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και οι ωμές παρεμβάσεις της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν συμβούλου του Πρωθυπουργού κυρίας Βασιλικής Θάνου αυξάνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε Πολωνία. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να διαφυλαχθεί η διάκριση των εξουσιών και να προστατευθεί το Κράτος δικαίου», κατέληξε η κυρία Σπυράκη.

Κυβερνητικές πηγές: Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει τη συσκότιση της υπόθεσης

Απαντώντας στη ΝΔ, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση ενάντια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι το αίτημα της ΝΔ για μία κάλπη σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis συνιστά «επιβεβαίωση της "επιδίωξης" του κ. Μητσοτάκη για συσκότιση του σκανδάλου».

Ειδικότερα, πηγές της κυβέρνησης σχολιάζουν ότι «η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως για ακόμη μία φορά κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis».

Αναφέρουν, μάλιστα, πως η ΝΔ «επιμένει στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αίτημα να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι δέκα».

«Με τη στάση αυτή όμως», υπογραμμίζουν, «ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία».

«Ο κ. Μητσοτάκης», προσθέτουν, «αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του».

Και καταλήγουν: «Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται».

ΠΑΣΟΚ: Θέλουμε να αποδοθεί Δικαιοσύνη

«Θέλουμε μία ψηφοφορία για όλους και για όλα τα αδικήματα σε μία πραγματική, πλήρη προκαταρκτική επιτροπή. Θέλουμε να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Δεν μας ενδιαφέρει καμία παραγραφή», δήλωσε την Τρίτη (20/02) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, αναφερόμενος στην προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis.

Ο κ. Χρηστίδης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, αντί να φροντίσει να χυθεί άπλετο φως στην  την ενδιαφέρει να ρίξει σκιές και λάσπη σε πολιτικά πρόσωπα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια