Μπορούν να τρέξουν αλλά όχι και να κρυφτούν

Του Αντώνη Πανούτσου

He can run but he cannot hide. Την φράση του Joe Louis για τον Billy Conn όταν οι δημοσιογράφοι το 1941  είχαν ρωτήσει τον Louis τι σκοπεύει να κάνει για να αντιμετωπίσει τον πολύ πιο ευκίνητο Ιρλανδό πυγμάχο την θυμήθηκα χθες όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέβηκε για να μιλήσει στο βήμα του κοινοβουλίου.
 
Όπως και στο ρινγκ έτσι και στην πολιτική τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταλάβαιναν ότι κάποιος μπορεί να τρέχει για να αποφύγει αλλά δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα. Και κάθε φορά που ο Ευάγγελος Βενιζέλος γύριζε στο προεδρείο και  έλεγε  «Πάρτε το σχετικό» ο ρόλος ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλυπτόταν σε αυτή την δυσώδη υπόθεση.

Οι ιστορικοί του What If λένε ότι αν δεν είχε βρέξει πριν την μάχη του Βατερλό ο Ναπολέον θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το έφιππο πυροβολικό του και η μάχη να έχει άλλη έκβαση. Κάτι ανάλογο συνέβη στην υπόθεση της Novartis. Αν το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης είχε αποτύχει και δεν είχε γίνει το δεύτερο, η κυβέρνηση θα είχε χρόνο να προετοιμάσει καλύτερα την υπόθεση της Novartis. Κακά προετοιμασμένη, έχοντας στις μαρτυρίες μπλέξει τον Λαζαρίδη της ΝΔ με τον Λαζαρίδη του ΟΠΑΠ, αναιτιολόγητα αφήνοντας έξω τον Κουρουμπλή η υπόθεση της Novartis όχι μόνο κατέρρευσε εύκολα αλλά συνένωσε την αντιπολίτευση. Δίνοντας την ευκαιρία στον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει μια από τις καλύτερες κοινοβουλευτικές του ομιλίες. Μια μέρα μετά την κοινοβουλευτική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει τα ίδια σοβαρά προβλήματα, έχοντας παίξει βιαστικά και κάψει το καλύτερο του χαρτί.

Η πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε από το μούδιασμα της επόμενης ημέρας στα πρωτοσέλιδα των φιλικών του εφημερίδων. Καμία από τις τρεις φιλικές στην κυβέρνηση εφημερίδες, ούτε η  Αυγή, ούτε το το Έθνος, ούτε η Εφημερίδα των Συντακτών δεν μπόρεσαν να βρουν δήλωση του Τσίπρα ή κάποιου άλλου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξουν μονοσέλιδο. Η ρουτινιάρικη δήλωση του Τσίπρα «Θα αναλάβει κανείς την πολιτική ευθύνη για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημιάς του ελληνικού δημοσίου» στην Αυγή, η παλιομοδίτικη «Υιοθετήσατε πλήρως την παιδαριώδη ρητορική περί πολιτικής δίωξης» στο Έθνος και η διφορούμενη «Θα έχει κανείς το σθένος να αναλάβει την ευθύνη για την πρωτοφανή ζημιά ;» στην ΕφΣυν ήταν ότι το καλύτερο μπορούσε να γίνει ώστε να υπάρχει πρωθυπουργική παρουσία από μια μέρα που όσοι μπορούσαν προτίμησαν να κρυφτούν.

Στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα που η ίδια «βοήθησε» να υπάρξει με τις υποσχέσεις της για έκδοση των οκτώ. Την αξιοποίηση του Ελληνικού, που στο μποϊκοτάρισμα του έργου έχουν επενδύσει το πολιτικό τους μέλλον οι 53 και οι απανταχού σκουρλέτηδες. Και τους πλειστηριασμούς, στους οποίους οι καθυστερήσεις του έκαναν να μαζευτούν και η εκτέλεση τους θα να είναι πιο τραυματική. Όλα τα ανωτέρω συν το πρόβλημα ότι για να δοθεί η τελευταία δόση από το ΕΚΤ και τον Ντράγκι οι πλειστηριασμοί πρέπει να έχουν εκτελεστεί και  η υπόθεση του Ελληνικού να έχει τελειώσει.

Όπως θα έλεγε και ο Brown Bomber για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ they can run but they cannot hide. Και το πέσιμο των ντόμινο που ξεκίνησε από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και συνεχίστηκε με την Novartis φτάνει στο τέλος του.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια