Sponsor

ATHENS WEATHER

Είναι η παραβίαση του δημοψηφίσματος εσχάτη προδοσία;

Τον Ιούλιο του 2015 κλήθηκε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει με δημοψήφισμα, για το εάν θα αποδεχτεί την πρόταση Γιούνκερ, η οποία προέβλεπε συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα σε βάρος των Ελλήνων. Θα πρέπει δε να έχουμε κατά νού ότι το δημοψήφισμα είναι βασικός θεσμός του πολιτεύματος και κάθε βουλή, κυβέρνηση και δικαστήριο, τηρώντας το Σύνταγμα, οφείλουν να σέβονται αυτή τη λαϊκή απόφαση – εντολή.

Ο ελληνικός λαός λοιπόν, με κλειστές τις τράπεζες, με capital controls και εν γνώση του ότι ενδέχεται να φύγει η χώρα από την Ευρωζώνη, απέρριψε με ποσοστό 62% την πρόταση Γιούνκερ ως δυσβάσταχτη.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η εκτελεστική εξουσία (δηλαδή η κυβέρνηση) δεν ακολούθησε την απόφαση του ελληνικού λαού και αντίθετα με τη λαϊκή απόφαση, πήγε και συμφώνησε νέο μνημόνιο με πολύ βαρύτερα οικονομικά μέτρα, δέσμευσε τη βουλή να νομοθετεί μόνο μετά από τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, εκχώρησε τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα, υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων κ.λ.π. Με λίγα λόγια, η πρόταση Γιουνκέρ που απέρριψε ο ελληνικός λαός ήταν σαφώς πολύ λιγότερο επώδυνη για το λαό, από το τρίτο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση αγνοώντας το λαό και το γεγονός αυτό δεν υπήρξε κανείς μέχρι σήμερα να το αμφισβητήσει.
Για να δούμε όμως τι λένε τα σχετικά άρθρα για την εσχάτη προδοσία.

ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ. 
ΑΡΘΡΟ 134 παρ. 2 ΠΚ
2. Με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τιμωρείται όποιος, εκτός από την περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου: α) επιχειρεί...... με σφετερισμό της ιδιότητάς του ως οργάνου του Κράτους να καταλύσει ή να αλλοιώσει ή να καταστήσει ανενεργό, διαρκώς ή προσκαίρως, το δημοκρατικό πολίτευμα που στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία ή θεμελιώδεις αρχές ή θεσμούς του πολιτεύματος αυτού........ “

ΑΡΘΡΟ 134Α ΠΚ
"Θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματος θεωρούνται στο πλαίσιο του προηγούμενου άρθρου:.... στ) η αρχή της δέσμευσης του νομοθέτη από το Σύνταγμα και της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας από το Σύνταγμα και τους νόμους...”

Με δεδομένο λοιπόν ότι το δημοψήφισμα είναι θεμελιώδης θεσμός του πολιτεύματος και με δεδομένο ότι, σύμφωνα με την ανωτέρω βασική αρχή του πολιτεύματος, εδάφιο. στ΄ δηλαδή “η αρχή της δέσμευσης του νομοθέτη από το Σύνταγμα και της εκτελεστικής και της δικαστικής λειτουργίας από το Σύνταγμα και τους νόμους,”, τόσο ο νομοθέτης (βουλή), όσο και η κυβέρνηση και τα δικαστήρια, δεσμεύονται από το Σύνταγμα, του οποίου και πάλι υπενθυμίζω ότι θεμελιώδης θεσμός του και απόλυτη έκφραση λαϊκής κυριαρχίας, είναι και το δημοψήφισμα, στην συγκεκριμένη περίπτωση (δηλαδή με τον μη σεβασμό της απόφασης του λαού), ανακύπτει θέμα παραβίασης του Συντάγματος.

Επειδή η εσχάτη προδοσία είναι ένα έγκλημα που δεν υπάγεται στη βραχυχρόνια παραγραφή του άρθρου 86 του Συντάγματος, ενδέχεται στο μέλλον μια άλλη κυβέρνηση, που δεν θα τη δεσμεύουν πολιτικές δουλείες, να κινήσει τις διαδικασίες ενεργοποίησης αυτού του άρθρου, κατά των οργάνων εκείνων του κράτους που μπορεί να κατηγορηθούν για σφετερισμό της ιδιότητάς τους, ο οποίος σφετερισμός οδήγησε στην παραβίαση της λαϊκής απόφασης του δημοψηφίσματος.
Το μέλλον θα δείξει.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια