Φορτώγκα Αριστερά και Σοπενχάουερ

Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος

Δεν είναι αυτό που νομίζετε. Δεν είναι χαμερπές να παίρνεις στεγαστικό επίδομα όταν είσαι παραλής. Είναι φιλοσοφημένη στάση ζωής.

Η εφημερίδα «δημοκρατία» σε άρθρο της (8/12/2017) για τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών (έτους 2015) ανέφερε για το υπουργικό ζεύγος Παπαδημητρίου - Αντωνοπούλου: «Τον τίτλο του “χρυσού υπουργικού ζευγαριού” διεκδικούν επάξια ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου και η σύζυγός του, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. Τα εισοδήματά τους αθροιστικά φτάνουν τα 454.000 ευρώ, ενώ διαθέτουν χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 3.000.000 δολαρίων. Η κυρία Αντωνοπούλου δηλώνει καθαρό εισόδημα 70.637 ευρώ και ο σύζυγός της 453.429 δολάρια ΗΠΑ».

Αυτό το ζευγάρι είναι φορτώγκα στα μετρητούλια. Η κυρία λάμβανε ένα 12χίλιαρο από το κράτος ως… στεγαστικό επίδομα. Τα νοίκια γαρ έχουν φτάσει στα ουράνια και είπαμε: Είμεθα αριστεροί εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, όχι κορόιδα. Ασε που διαβάζουμε φιλοσοφία. Γράφει ο Αρθούρος Σοπενχάουερ στο «Το ασήμαντο αιώνια επαινούν», Αθήνα 2009, εκδόσεις Κάκτος, σελ. 82: «Το φαγητό είναι καλό μόνο για κείνον που πεινάει, το κρασί για τον υγιή, το φάρμακο για τον άρρωστο, μια γούνα για τον χειμώνα, οι γυναίκες για τους νέους κ.λπ. Ολα αυτά επομένως είναι μόνο αγαθά προς τι, αγαθά “σε σχέση με κάτι”, δηλαδή σχετικά αγαθά. Μονάχα τα χρήματα είναι το απόλυτο αγαθό, γιατί δεν αντιμετωπίζουν μόνο μια συγκεκριμένη ανάγκη αλλά την ανάγκη εν γένει».

Εν κατακλείδι και άνευ Σοπενχάουερ: Γιατί οι πλούσιοι είναι πλούσιοι; Διότι όχι μόνο θέλουν χρήματα αλλά τα μαζεύουν κιόλας. Αφού τα μαζέψουν, μεριμνούν να τα κρατήσουν καλά, να μην τα ξοδέψουν. Γιατί δεν τα ξοδεύουν τα χρήματα; Διότι τα έχουν ανάγκη. Συνεπώς, είναι συνάνθρωποί μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα χρήματα από εμάς. Η αγάπη τους για τα λεφτά είναι ανιδιοτελής. Δεν θέλουν να τα κάνουν κάτι. Απλά να ξέρουν ότι υπάρχουν, ότι είναι καλά κι ότι είναι εκεί. Πόσο ρομαντικό…

Οι ψηφοφόροι, λοιπόν, έχουν ιεράν υποχρέωση να πληρώνουν τους φόρους τους για να μη χαλάνε οι γνήσιες αγάπες των πλουσίων για τα λεφτουδάκια τους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια