«Κόκκινος» συναγερμός στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - Τέθηκαν σε «ετοιμότητα πολέμου»

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς οι Τούρκοι τις τελευταίες ώρες ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Τούρκοι έστησαν «σκηνικό πολέμου» στα Ίμια και ανατολικά της Ρόδου, συνεχίζοντας το επικίνδυνο παιχνίδι των προκλήσεων.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το σκάφος UMUT της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος κοντά στα Ίμια , προκαλώντας του σημαντικές ζημιές.

Η τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος 090.

Το σκάφος μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.
Όπως λένε οι Λιμενικοί, «έτσι ακριβώς ξεκίνησε η κορύφωση της κρίσης το '96».

Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ίμια παραμένει αυξημένη, ενώ με βάση το κριτήριο αναλογικότητας στην περιοχή, από την ελληνικά πλευρά δεν υπάρχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, αλλά μόνο σκάφη του Λιμενικού.

Ερντογάν: Μην κάνετε το λάθος βήμα σε Κύπρο και Αιγαίο


Στο μεταξύ, ξεκάθαρη απειλή προς την Ελλάδα απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά το επεισόδιο στα Ίμια.

«Προειδοποιούμε αυτούς που ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην κάνουν το λάθος βήμα», δήλωσε, σε εκδήλωση του κόμματός του στην Άγκυρα.

Απευθυνόμενος σε βουλευτές και στελέχη του AKP, ο Ερντογάν πανηγύριζε για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Συρία, όταν είπε: «Να μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις για την αναζήτηση αερίου ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Εμείς προειδοποιούμε όσους κάνουν το λάθος βήμα στην Κύπρο και το Αιγαίο, να μην ξεπερνούν τα όρια».

Σημειώνουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας τέθηκαν ήδη σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού, καθώς η Άγκυρα δείχνει απροκάλυπτα πλέον ότι επιδιώκει μια τεχνητή κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις συνέπειες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια