Το τουρκικό δόγμα των 2,5 πολέμων που ο Ερντογάν θέλει να πείσει ότι μπορεί να εφαρμόσει

Το ξεκίνησε ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ακάρ. Το στήριξε “δημοσιογραφικά” ο μυστικοσύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καραγκιούλ.

Και χθες το υπενθύμισε ο ίδιος ο Ερντογάν. Είναι το τουρκικό δόγμα των “2,5 πολέμων” που η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να υποστηρίξει…

Το δόγμα των 2,5 πολέμων παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο Γκιούλ, σε ομιλία του στην Στρατιωτική Ακαδημία στις 12/10/2012. Ο τότε Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να προετοιμαστεί να πολεμήσει με δυο εχθρικές χώρες, τη Συρία και την Ελλάδα. Ο “μισός πόλεμος” ,σύμφωνα μ΄ όσα είχε πει ο Γκιουλ, αφορά στον ενδεχόμενο εμφύλιο που θα ξεσπάσει στο εσωτερικό με το ΡΚΚ , το οποίο θα θελήσει κατά τους Τούρκους, να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Εμπνευστής της τουρκικής στρατηγικής είναι Πρέσβης , εκ των “σοφών” που μετείχε στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Στην Τουρκία κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία σχετικά με το θέμα. Εμείς ως γνωστόν δεν διαβάζουμε , δεν παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και αγνοούμαι βασικά ζητήματα.

Η Τουρκία, μετά από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , προχώρησε σε ριζική αναδιοργάνωση των ΕΔ της ,με στόχο να μπορεί να υποστηρίξει το δόγμα των 2,5 πολέμων.

Γιατί τόσο άγχος να αποδείξει το καθεστώς Ερντογάν ότι είναι ικανή η Τουρκία να αντέξει τις ταυτόχρονες αναμετρήσεις;

Η κατάσταση στο Αφρίν δεν είναι καλή, στην Συρία η Τουρκία είναι χαμένη και στην Κύπρο η Άγκυρα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά, έχοντας απέναντί της τεράστια συμφέροντα που την ξεπερνούν.

Ίσως η μόνη διέξοδος για να κάνει μια εύκολη –όπως πιστεύει– προβολή ισχύος είναι προς το Αιγαίο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια