Sponsor

ATHENS WEATHER

Νέα μέθοδος πρόγνωσης των μεταστάσεων του καρκίνου μαστού

Βρετανοί ερευνητές βρήκαν έναν νέο τρόπο να προβλέψουν ποιες γυναίκες με καρκίνο του μαστού και θετικούς λεμφαδένες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν ανίατους δευτερογενείς όγκους (μεταστάσεις), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pathology: Clinical Research.

Σήμερα, όταν μια ασθενής διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού οι γιατροί διερευνούν αν τα καρκινικά κύτταρα έχουν ήδη εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Οι ασθενείς με θετικούς λεμφαδένες τείνουν να έχουν χειρότερη πορεία και έτσι υποβάλλονται σε επιθετικότερα θεραπευτικά σχήματα.

Στην παρούσα μελέτη, η Δρ Αννίτα Γρηγοριάδη από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και οι συνεργάτες της μελέτησαν δείγματα από λεμφαδενικό ιστ και δείγματα πρωτοπαθών όγκων από 309 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία την περίοδο 1984-2002, στο Νοσοκομείο Guy's του Λονδίνου.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές αναζήτησαν τόσο θετικούς όσο και αρνητικούς λεμφαδένες και παρατήρησαν ότι τα χαρακτηριστικά των ελεύθερων καρκίνου λεμφαδένων είναι αυτά που προσφέρουν νέες και πολύτιμες πληροφορίες για την πρόγνωση της πιθανότητας εξάπλωσης της νόσου.

Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μαθηματικά μοντέλα, κατάφεραν να αναλύσουν τις μορφολογικές αλλαγές των λεμφαδένων και έφτιαξαν έναν δείκτη (σκορ) πρόγνωσης του ατομικού κινδύνου μετάστασης του καρκίνου του μαστού. Εκ των ασθενών με γνωστή την κατάσταση των λεμφαδένων τους, 143 είχαν καρκινικά κύτταρα παρόντα και στους λεμφαδένες και επομένως διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο καρκινικών μεταστάσεων σε απομακρυσμένα όργανα.

Σε αυτή την ομάδα υψηλού κινδύνου, περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών ήταν απίθανο να εκδηλώσει μεταστάσεις εντός δέκα ετών. Τα πρώιμα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι διακυμάνσεις στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των ελεύθερων καρκίνου λεμφαδένων μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς να διαχωρίσουν τις ασθενείς που ήταν περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν δευτερογενείς όγκους.

Αν τα αποτελέσματα επαληθευθούν σε μεγαλύτερου εύρους μελέτες τότε ενδεχομένως στο μέλλον να είναι δυνατός ο εντοπισμός των γυναικών με αυξημένο κίνδυνο μετάστασης και έτσι να τους χορηγούνται πιο επιθετικά θεραπευτικά σχήματα. Ενώ επίσης οι γυναίκες με χαμηλό κίνδυνο μετάστασης δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε θεραπείες που δεν χρειάζονται.

«Η νέα αυτή μελέτη δείχνει ότι πρέπει να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τον καρκίνο και να εντοπίζουμε διαρκώς νέους βιοδείκτες, η παρουσία των οποίων δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου. Με τη μέθοδό μας χρησιμοπιούμε τον ιστό που συνήθως βασιζόμαστε για να κάνουμε τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Μελετώντας περισσότερα χαρακτηριστικά του λεμφαδένα, μπορούμε να διαχωρίσουμε αυτόν που ειναι θετικός στον καρκίνο του μαστού και θα δώσει γρήγορα μεταστάσεις σε απόμακρα σημεία», διευκρινίζει η Δρ Γρηγοριάδη.

Μαίρη Μπιμπή

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια