Sponsor

ATHENS WEATHER

Μεγαλώνει ο πανικός της Γουόλ Στριτ μπροστά στην προοπτική των κρυπτονομισμάτων

Του system failure

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος 'γκουρού' της Γουόλ Στριτ, Γουόρεν Μπάφετ και τα τσιράκια του, πήραν πρόσφατα τη σκυτάλη προκειμένου να επιτεθούν εναντίον, όχι μόνο του Bitcoin αυτή τη φορά, αλλά και των άλλων κρυπτονομισμάτων.

Ο Μπάφετ δήλωσε την Τετάρτη στο Αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι δεν κατέχει ούτε ένα Bitcoin και ότι δεν σκοπεύει να επενδύσει σε αυτό. Όμως δεν έμεινε εκεί. Το γεράκι της Γουόλ Στριτ δήλωσε επίσης ότι τα κρυπτονομίσματα θα έχουν "κακό τέλος". Τις δηλώσεις του έσπευσε να στηρίξει ο δισεκατομμυριούχος και δεξί του χέρι Charlie Munger, χαρακτηρίζοντας τα κρυπτονομίσματα ως "φούσκες".

Προηγουμένως και σχετικά πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Bitcoin, επιχειρώντας να πλήξει την αξιοπιστία του και την τιμή του στο χρηματιστήριο των νομισματικών συναλλαγών. Ακολούθησαν ανάλογες δηλώσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein.

Γιατί όμως η μαφία της Γουόλ Στριτ εκδηλώνει τέτοιο πανικό μπροστά στην προοπτική των κρυπτονομισμάτων; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι το αντίπαλο οικονομικό μπλοκ των BRICS που σχηματίζεται απέναντι στις οικονομίες της Δύσης, επιχειρεί να απεξαρτηθεί από το μονοπώλιο του δολαρίου.

Τον Οκτώμβριο του 2017, η Ρωσία μέσω του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι εξετάζει την έκδοση δικού της κρυπτονομίσματος, δηλαδή κάτι αντίστοιχο με το Bitcoin. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή έρχεται ως φυσική απόρροια της προσπάθειας της Ρωσίας να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα στον τομέα των νομισματικών και εμπορικών συναλλαγών.

Πίσω όμως από αυτή την κίνηση κρύβονται και άλλοι, βαθύτεροι λόγοι, αφού θα βοηθήσει ενδεχομένως τη Ρωσία να απεξαρτηθεί γρηγορότερα από το Δυτικό οικονομικό μπλοκ και να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες του διαρκούς εμπάργκο που επιβάλει η Δύση.

Πέρα από τη Ρωσία, η ομάδα των BRICS στο σύνολό της δείχνει να προσανατολίζεται προς μια τέτοια κατεύθυνση με τη δημιουργία ενός κρυπτονομίσματος που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική), να απεξαρτηθούν από το νομισματικό μονοπώλιο του δολαρίου και των σκληρών νομισμάτων του Δυτικού μπλοκ. Ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων, Kirill Dmitriev, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η ομάδα των BRICS εξετάζει την έκδοση κρυπτονομίσματος για τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές των χωρών-μελών.

Η οριστική κυριαρχία του δολαρίου ξεκινά στις αρχές τις δεκαετίας του 70, όταν καταργείται ο κανόνας του χρυσού και το δολάριο ορίζεται ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Εκεί ξεκινάει και η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού καζίνο. Η δύναμη του δολαρίου δοκιμάζεται αμέσως σε ένα από τα πρώτα βάρβαρα πειράματα του νεοφιλελευθερισμού, στη Χιλή του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο ίδιος ο Ρίτσαρντ Νίξον που είχε ανακοινώσει λίγα χρόνια νωρίτερα την κατάργηση του κανόνα του χρυσού, έδωσε εντολή στα γεράκια της Ουάσιγκτον να εξαπολύσουν έναν ανελέητο οικονομικό πόλεμο εναντίον της Χιλής με την περίφημη φράση "κάντε την οικονομία να ουρλιάξει". Είναι αυτό που επιχειρούν τώρα οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές εναντίον της Βενεζουέλας και που η προπαγάνδα των Δυτικών ΜΜΕ αποκρύπτει συστηματικά.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι και η Βενεζουέλα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκέφτεται να εκδώσει το δικό της κρυπτονόμισμα που θα καλύπτεται κυρίως από τα πλούσια αποθέματα πετρελαίου της χώρας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρωσίας και στέλνοντας μήνυμα ότι είναι έτοιμη να προσχωρήσει στο στρατόπεδο των BRICS, προκειμένου να αποφύγει τον σφοδρό οικονομικό πόλεμο και το σαμποτάζ των ΗΠΑ που γίνεται με τη βοήθεια της Δεξιάς αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Άλφρεντ Ντε Ζάγιας, ύστερα από επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησε στη Βενεζουέλα, δήλωσε πως δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, γκρεμίζοντας ολοκληρωτικά τη Δυτική προπαγάνδα.

Όμως οι δηλώσεις του Μπάφετ μπορούν να θεωρηθούν και ως απειλή. Καθώς το Bitcoin αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένο με το Δυτικό μπλοκ αφού ανταλλάσσεται με τα παραδοσιακά σκληρά νομίσματα της Δύσης, είναι αρκετά εύκολο να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας φούσκας. Το Δυτικό τραπεζικό καρτέλ έχει τον τρόπο να το 'μολύνει' με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, κάτι που θα οδηγήσει τελικά στο σκάσιμο της φούσκας και στο τέλος του Bitcoin.

Έτσι η προοπτική δημιουργίας μιας πληθώρας κρυπτονομισμάτων που θα εκδίδονται από την ομάδα των BRICS και από άλλες αναδυόμενες οικονομίες, απεξαρτημένες πλέον από το δολάριο και το Δυτικό νομισματικό μονοπώλιο, θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για το Bitcoin και για τα άλλα κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Και αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης για το Δυτικό τραπεζικό καρτέλ. Γιατί από 'κει και έπειτα, θα χάσει οριστικά τον έλεγχο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμήσουν να δραστηριοποιηθούν οικονομικά μέσα στο νέο αυτό δίκτυο κρυπτονομισμάτων, το οποίο θα στηρίζει τις νέες τεχνολογίες, το ελεύθερο εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών, την αποκεντρωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα και άρα θα υπερέχει έναντι του δολαρίου που στηρίζει κυρίως τα λόμπι, τα καρτέλ, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στις οικονομικές φούσκες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια