Sponsor

ATHENS WEATHER

Το στοίχημα Τσίπρα για “εθνική γραμμή” δίνει μεγάλη απόδοση σε περίπτωση επιτυχίας

Γράφει ο Σίμος Ρέκτης 

Ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο που ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για τις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό αλλά και γενικότερα στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα είναι αυτό που ξεκίνησε.

Η πραγματική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων δεν θα γίνει τόσο με την άλλη πλευρά -αφού εκεί οι θέσεις της είναι γνωστές κι έγιναν πιο ξεκάθαρες και στο Νταβός- όσο με τους εσωτερικούς της αντιπάλους που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος.

Το στόχο έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν μπροστά στις κάμερες είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ότι πρέπει να αποκτήσουμε εθνική γραμμή και ότι στο θέμα αυτό δεν χωρούν μικροκομματισμοί».

Στις επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών που θα ξεκινήσουν απο το πρωί του Σαββάτου, ο κύριος Τσίπρας ποντάρει να καλλιεργήσει το έδαφος ώστε να υπάρξει μια εθνική γραμμή από την πλειοψηφία των κομμάτων που να τον βοηθήσει στους χειρισμούς του, εντός και εκτός συνόρων.

Βέβαια ο κύριος Τσίπρας ξεκινά την προσπάθεια αυτή με ένα «ντιζαβαντάζ» που το προκάλεσαν οι μέχρι τώρα τακτικισμοί του.

Το σύνολο των πολιτικών αρχηγών τον κατηγορεί για μυστική διπλωματία και αυτό ακριβώς θα επιχειρήσει με τις συναντήσεις αυτές να ξεπεράσει ο Πρωθυπουργός.

Να δούμε όμως αναλυτικά τι μπορεί να περιμένει ο κύριος Τσίπρας:

– Φυσικά από την πρώτη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος θα φθάσει στις 10:30 το πρωί, οι ελπίδες να βρεθεί ένας κοινός τόπος θεωρούνται ανύπαρκτες. Ήδη η πρώτη διαρροή από τη Νέα Δημοκρατία ότι «είναι αργά για κάποια ουσιαστική ενημέρωση και ότι η επίσκεψη γίνεται μόνο για θεσμικούς λόγους» δεν αφήνει τέτοια περιθώρια.

Είναι βέβαιο ότι σε επίπεδο τακτικής και όχι ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φάνηκε και από την ομιλία του στην πολιτική επιτροπή, ποντάρει περισσότερο στις διαφωνίες μέσα στην συγκυβέρνηση και όχι σε ένα ατόπημα Τσίπρα όσον αφορά το ονοματολογικό. Εκεί ξέρει ότι και μέσα στο κόμμα του -αν όχι στην οικογένειά του- υπάρχουν φωνές που λένε ότι τώρα είναι η ευκαιρία για λύση, και όχι σε κάποια «άλλη συγκυρία» που ίσως να έχουμε χάσει το πλεονέκτημα. Πάντως αν καταφέρει ο κύριος Τσίπρας να έρθει σε κάποια συμφωνία με τα άλλα δημοκρατικά κόμματα, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν, οτι ο κύριος Μητσοτάκης δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα.

Οι ελπίδες πάντως της κυβέρνησης εναποτίθενται στην κυρία Φώφη Γεννηματά τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα

– Αν και το κλίμα χάλασε από το πρωί με τον πόλεμο των διαρροών για την τηλεφωνική τους επικοινωνία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μια πιο ξεκάθαρη στάση για το θέμα της ονομασίας και δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μια καταρχήν συμφωνία με τον κύριο Τσίπρα σε γενικές αρχές και κατευθύνσεις.

Το σημείο κλειδί θα είναι η προϋπόθεση ότι η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων πρέπει να προηγηθεί οποιασδήποτε συμφωνίας για το όνομα, και να μην υπάρξει «σαλαμοποίηση» της διαδικασίας.

Βέβαια η κυρία Γεννηματά ζητά να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε με την τήρηση πρακτικών να υπάρξουν καταγεγραμμένες οι δεσμεύσεις και οι θέσεις του καθενός για της ουσίας της υπόθεσης, και να αποφευχθούν οι μικροκομματικές κορώνες που δεν βοηθούν.

Σε ακόμα πιο ευνοϊκή για την κυβέρνηση τροχιά φαίνεται ότι κινείται ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος τάσσεται ανοιχτά υπέρ της κοινά αποδεκτής λύσης, είναι κατά των συλλαλητηρίων και επιτίθεται στον Μητσοτάκη για δεξιά στροφή. Καλεί όλους τους αρχηγούς να πάρουν σαφή θέση στο θέμα και να αφήσουν τις υπεκφυγές.

Σε παρόμοιο έδαφος φαίνεται ότι κινείται και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που προτάσσει το αλυτρωτικό θέμα και την αλλαγή του Συντάγματος – όπως και η κυβέρνηση – πριν από το ονοματολογικό. Το όποιο χάσμα με τον κύριο Τσίπρα σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται αβυσσαλέο.

Η «παράλογη μεταβλητή» της εξίσωσης είναι πέρα από κάθε αμφιβολία οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμενος ο οποίος ωστόσο  επέλεξε να συναντηθεί με τον κύριο Τσίπρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η πίεση των βουλευτών του στην Κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο είναι τεράστια. Ο όρος «Μακεδονία» στο νέο όνομα του γειτονικού κράτους είναι κόκκινη γραμμή για τους περισσότερους, αν όχι όλους, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια στον κύριο Καμμένο να κινηθεί ελεύθερα και να ελιχθεί. Μια λύση που διαφαίνεται είναι η αποχώρηση από τη Βουλή όταν κι εφόσον έρθει το θέμα για ψηφοφορία, αλλά πολλοί θεωρούν ότι αυτή δεν είναι και η πιο υπεύθυνη στάση για ένα τόσο σημαντικό εθνικό θέμα.

Έτσι δεν θεωρείται απίθανο, όπως προέβλεψε και ο κύριος Βούτσης, το Σκοπιανό να είναι η απαρχή σαρωτικών πολιτικών εξελίξεων και αναδιατάξεων που ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε μια διαφορετική και ίσως πιο φυσιολογική εικόνα του πολιτικού σκηνικού.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια