Μήπως είσαι κορόιδο που πληρώνεις; Κουρεύονται πιστωτικές και καταναλωτικά μέχρι και στο 90%!

Χρωστάς τη δόση της πιστωτικής κάρτας και του καταναλωτικού δανείου και αγωνιάς να τα πληρώσεις στην αρχή του μήνα; Είσαι κορόιδο! Οι τράπεζες χαρίζουν μέχρι και το 90% από τα χρωστούμενα εδώ και μήνες ή χρόνια από δάνεια και κάρτες σε δανειολήπτες τους που δεν πληρώνουν!

Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι το στενό οικονομικό. Είναι το μήνυμα που εκπέμπει αυτή η κίνηση. Και το μήνυμα είναι ότι όποιος πληρώνει είναι κορόιδο! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σχέση πολιτών τραπεζών και πολιτών- κράτους. Επειδή οι πολίτες καταλαβαίνουν από κράτος δικαίου και κράτος ληστή. Τα άλλα είναι γι αυτούς λεπτομέρειες.

Για να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι, ένα ποσοστό από όσους δεν πληρώνουν δεν έχουν. Είναι θύματα της κρίσης. Δεν μπορούν. Γι αυτούς σωστά δρουν οι τράπεζες κι ας υπάρχουν συμπολίτες που θα πουν «να μην απλωνόντουσαν πέρα από το πάπλωμά τους». Ο παρών καπιταλισμός ζει ακριβώς δανειζόμενος και δανείζοντας. Ξαπλωμένο πολύ πέρα από το πάπλωμά του. Κατανάλωση! Blame the system. Επιπλέον, κανείς δεν ξέρει τι γίνεται στο σπιτικό του καθενός. Ας μην είμαστε ακραίοι.

Ένα μεγάλο ποσοστό, όμως, δανειοληπτών σε κάρτες και καταναλωτικά, δεν πληρώνει ενώ έχει! Και δεν πληρώνει ξέροντας ότι η τράπεζα δεν θα τον κυνηγήσει! Δεν θα τον κυνηγήσει γιατί δεν τη συμφέρει οικονομικά να επωμιστεί δικαστικούς αγώνες για 10.000 και για 20.000 ευρώ και για κάθε έναν χωριστά! Επιπροσθέτως, πολλοί από τους δανειολήπτες δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία στο όνομά τους. Τα καταναλωτικά και οι κάρτες δίνονταν χωρίς εγγύηση περιουσιακών. Μόνο κατ εκτίμηση του πελάτη!

Σήμερα η ΕΚΤ και η ΕΕ έχει πιέσει άγρια τις ελληνικές τράπεζες ότι η διαιώνιση των «κόκκινων δανείων» τέλειωσε. Οι τράπεζες πρέπει να τα ξεφορτωθούν. Είτε πουλώντας τα σε εξευτελιστική τιμή σε funds είτε προσπαθώντας αμέσως τώρα να εισπράξουν όσα μπορούν από τους δανεισμένους.

Έτσι, οι τράπεζες, προσπαθώντας να προσελκύσουν δανειολήπτες, προσφέρουν κούρεμα στις κάρτες και στα καταναλωτικά από 75% μέχρι και 90%. Δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι ίσως η πιο μαζική μέχρι στιγμής.

Όποιος χρωστάει για παράδειγμα 10.000 ευρώ για καταναλωτικό δάνειο ή πιστωτική κάρτα μπορεί να απαλλαγεί μέχρι και για τα 9.000 ευρώ και να πληρώσει τα υπόλοιπα σε δόσεις!

Φυσικά οι τράπεζες λένε ότι το χάρισμα αφορά σε δανειολήπτες που είναι «κόκκινοι» και που τα δάνειά τους χρονίζουν. Και που οι τράπεζες θεωρούν αδύνατο να τα εισπράξουν στο σύνολό τους. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα μυστικό και ένα κενό

Το μυστικό είναι ότι πολλοί από αυτούς τους δανεισμένους είναι μπαταχτσήδες, που έχουν γεμίσει με κάρτες και δάνεια τους λογαριασμούς τους, προσέξτε, χωρίς να έχουν στο όνομά τους λογαριασμό ή ακίνητο! Έτσι, οι τράπεζες δεν έχουν συμφέροντα οικονομικά τρόπο να εισπράξουν τα χρήματα. Οι δικαστικοί αγώνες κοστίζουν! Και είναι αμφίβολης κατάληξης.

Αλλά, το κενό είναι σοβαρότερο. Η τράπεζα, που ξέρει μέχρι και πόσα κρεμμύδια ψώνισες προχτές, δεν ξεχωρίζει εκείνους που πραγματικά δεν έχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν από εκείνους που έχουν. Ίσως γιατί οι fast track διαδικασίες είναι λιγότερο δαπανηρές και χρονοβόρες. Και γιατί οι τράπεζες δεν ασχολήθηκαν όλο αυτό το δύσκολο διάστημα με το να δουν ποιοι πραγματικά έχουν και ποιοι δεν έχουν από τους πελάτες τους. Ώστε να κυνηγήσουν τους μεν και να βοηθήσουν τους δε.

Μ αυτό τον τρόπο, όμως, ακολουθούν την ίδια τακτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση με τους φόρους, τα ακίνητα, τις εισφορές. Τιμωρούν τον συνεπή πολίτη, που είναι τελικά ο πατριώτης για να υπάρχει η χώρα. Και επιβραβεύουν τον μπαταχτσή και τον απατεώνα. Που καταστρέφει τη χώρα. Δίνοντας στο λαό το μήνυμα της αρχής: Όποιος πληρώνει τελικά, είναι κορόιδο!

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια