Sponsor

ATHENS WEATHER

Πληκτρολόγηση σε ηλεκτρονικές συσκευές μέσω δαχτυλιδιού

Τεχνολογία που επιτρέπει στον χρήστη να σχηματίζει γράμματα και αριθμούς με τα δάχτυλά του και να τα βλέπει να εμφανίζονται σε οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών ανέπτυξαν ερευνητές του Georgia Tech.

Το σύστημα ενεργοποιείται μέσω ενός δαχτυλιδιού στον αντίχειρα, το οποίο διαθέτει γυροσκόπιο και ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο. Καθώς ο χρήστης κινεί τον αντίχειρά πάνω στα δάχτυλά του, το δαχτυλίδι ανιχνεύει τις κινήσεις.
Σε επίδειξη σε βίντεο, οι χαρακτήρες εμφανίζονται σε μια κοντινή οθόνη- ωστόσο, στο μέλλον οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για λειτουργίες όπως η αποστολή φωνητικών κλήσεων σε voicemail ή την απάντηση σε γραπτά μηνύματα- όλα χωρίς ο χρήστης να πιάνει το κινητό – για την ακρίβεια, χωρίς ούτε καν να το κοιτάει.
«Όταν κάποιος πιάνει το τηλέφωνό του σε μια συνάντηση, ακόμα και αν πάει να το κάνει να σιγήσει, η χειρονομία μπορεί να αποσπάσει την προσοχή ή να χαλάσει τη συζήτηση» λέει ο Θαντ Στάρνερ, ο καθηγητής που ηγείται του προγράμματος. «Αλλά αν μπορούν απλά να στείλουν την κλήση στο voicemail, ίσως γράφοντας ένα “x” στο χέρι τους κάτω από το τραπέζι, δεν υπάρχει διακοπή»

Ο Στάρνερ επίσης σημειώνει πως η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην εικονική πραγματικότητα, εξαλείφοντας την ανάγκη να βγάλει κανείς το headset για να εισάγει εντολές μέσω πληκτρολογίου ή mouse.
Η ομάδα των ερευνητών ήθελε να φτιάξει ένα σύστημα το οποίο θα ήταν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο και έτοιμο προς χρήση. «Ένα δαχτυλίδι ενισχύει τα δάχτυλα με έναν τρόπο ο οποίος δεν παρεμποδίζει τις ημερήσιες δραστηριότητες. Ένα δαχτυλίδι επίσης είναι κοινωνικά αποδεκτό, αντίθετα με άλλες wearable συσκευές» λέει ο Τσενγκ Ζανγκ, ο τελειόφοιτος φοιτητές που δημιούργησε την τεχνολογία.
Το σύστημα ονομάζεται Fingersound, και αντίθετα με άλλα συστήματα ελέγχου μέσω χειρονομιών, που απαιτούν χειρονομίες στον αέρα, αυτό χρησιμοποιεί τα δάχτυλα σαν «καμβά»: Αυτό του επιτρέπει να εντοπίζει καλύτερα την αρχή και το τέλος μιας χειρονομίας, χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο και το γυροσκόπιο για να ανιχνεύει το σήμα.
Το Fingersound περνά τον ήχο που έπιασε το μικρόφωνο και τα δεδομένα κίνησης που συνέλεξε το γυροσκόπιο μέσα από διάφορους μηχανισμούς «φιλτραρίσματος». Στη συνέχεια ακολουθεί ανάλυση για να διαπιστωθεί εάν πραγματοποιήθηκε κάποια χειρονομία ή αν ήταν απλά «θόρυβος» από κάποια άλλη κίνηση των δαχτύλων. Επίσης, παρέχει απτικό feedback κατά τις χειρονομίες, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εμπειρία χρήστη και απουσιάζει από τις χειρονομίες στον αέρα.
«Το σύστημά μας χρησιμοποιεί ήχο και κίνηση για να αναγνωρίζει τις επιδιωκόμενες χειρονομίες, κάτι που αυξάνει την ακρίβεια σε σχέση με ένα σύστημα που απλά αναζητεί κινήσεις» λέει ο Ζανγκ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια