Κι όμως, στα γκάλοπ κερδισμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Το χτεσινό φερέγγυο γκάλοπ της MRB που δείχνει τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 9 μονάδες (30,7%- 21,3%) είναι στην πραγματικότητα ένα απαισιόδοξο μήνυμα για την αντιπολίτευση και το μέλλον του λαού και ένα αισιόδοξο μήνυμα για την κυβέρνηση.

Επειδή όλα του τα ευρήματα, αν διαβαστούν με γνώμονα τις απαντήσεις των πολιτών και όχι με γνώμονα τις επιθυμίες του καθενός, φανερώνουν ότι στην πραγματικότητα ένα ικανό μέρος του λαού δεν θέλει καμιά αλλαγή από την υπάρχουσα κατάσταση!

Κατ' αρχήν, το γκάλοπ είναι φερέγγυο γιατί δεν έχει γίνει από το τηλέφωνο στα κουτουρού, όπως τα περισσότερα, αλλά με προσωπικές συνεντεύξεις (face to face) σε ένα πολύ μεγάλο πανελλαδικό δείγμα (2.000) ανθρώπων, που έχουν δικαίωμα ψήφου. Την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου.

Δεύτερον, έχει γίνει μετά τις καταστροφές στη Μάνδρα, για τα οποίες η κυβέρνηση φαίνεται να μην πληρώνει σχεδόν κανένα τίμημα σε ψηφοφόρους!

Τρίτον έχει γίνει μετά τις εξαγγελίες για την κοινωνική ελεημοσύνη, που σημαίνει ότι ένα ικανό κομμάτι του λαού δεν νοιάζεται αν του κόβουν τα προς το ζειν, αρκεί να του πετάνε κανένα ξεροκόμματο πού και πού.

Τέταρτο, ένα τεράστιο ποσοστό (41,3%) δεν θέλει πρόωρες εκλογές, αλλά εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Που σημαίνει ότι δεν ζορίζεται αρκετά από την υπάρχουσα κατάσταση ώστε να την αλλάξει, παρ όλα όσα λέει σε δρόμους και καφενεία. Το 28,7% θέλει εκλογές αμέσως και ένα 17,7% πρόωρες γενικώς, ενώ ένα 12,3% δεν απαντάει στο τι θέλει.

Πέμπτο, η πλειονότητα (45,7%) δεν αισθάνεται την κυβέρνηση να πιέζεται. Δεν το ζει δίπλα της. Απόδειξη, ότι η πλειοψηφία αυτή πιστεύει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Δεν θα προκληθούν νωρίτερα.

Έκτο, ενώ τον Ιούνιο ένα 16,7% θεωρούσε ικανή τη διακυβέρνηση από ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τώρα τη θεωρεί ικανή ένα 19,2%! Αντίθετα, η ΝΔ έχει υποχωρήσει στον δείκτη ικανότητας από το 31,9% στο 31,3%. Ως τάση! Φυσικά, η πλειονότητα του 36,9% πιστεύει ότι κανένα κόμμα από τα υπάρχοντα δεν έχει ικανότητα διακυβέρνησης. Αλλά, παρ ‘όλα αυτά ψηφίζει.

Έβδομο, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί και θεωρείται καταλληλότερος από το 22,1% των ερωτώμενων, έναντι 31,7% του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν έχει φέρει νέο μνημόνιο και δεν έχει ψηφίσει ως σημερινή κυβέρνηση το πρόσθετο πετσόκομμα επιδομάτων, αποδοχών, συντάξεων και δικαιωμάτων! Φυσικά, η πλειοψηφία του 40,1% θεωρεί τον «κανένα» ως καταλληλότερο. Αλλά, ο «κανένας» έσωσε μόνο τον Οδυσσέα από τον Πολύφημο. Δεν έσωσε ποτέ κανέναν λαό.

Όγδοο, η «εναλλακτική λύση» του ΠΑΣΟΚ ως «Κίνημα Αλλαγής» μόλις που υπερβαίνει το 10% (10,1%). Που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται στους παλαιοπασόκους ψηφοφόρους ως ο εκφραστής τους για τα παλιά τους ιδανικά: Διορισμοί, χαϊδολογήματα, ατιμωρησία, αναξιοκρατία, κομματισμός, αυθαιρεσία και κολλητιλίκια. Το ΠΑΣΟΚ είν’ εδώ ΣΥριζωμένο δυνατό.

Ένατο, η αναγωγή των απαντήσεων του γκάλοπ σε εκτίμηση ψήφου είναι ακόμα πιο ενδεικτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα 24,4% των ψηφοφόρων και οι ΑΝΕΛ ένα 2,5%. Η ΝΔ εκτιμάται στο 35,2%, αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό στοιχείο.

Το σημαντικό είναι ότι μετά από 3 χρόνια κοροϊδίας, ψεμάτων, κακοδιοίκησης, ασχετοσύνης, αντιδημοκρατίας αυθαιρεσίας και υποβάθμισης της υγείας, της παιδείας, των εισοδημάτων και της καθημερινής ζωής, κάτι παραπάνω από ένας στους 4 πολίτες ψηφίζει αυτή την κυβέρνηση! Σήμερα! Σκέψου τι θα γίνει όταν θα ανοίξει το σακούλι με τις παροχές πριν από τις εκλογές!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την εκλογή για πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020, χωρίς η τότε κυβέρνηση να έχει τις απαιτούμενες ψήφους στη Βουλή για να εκλέξει τον επόμενο, θα οδηγηθούμε μοιραία σε νέες εκλογές. Με την απλή αναλογική που έχει περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ! Ο οποίος μ αυτό τον τρόπο έχει στρώσει το δρόμο για τη διαιώνισή του στην εξουσία. Με minimum το 25% όσων ψηφίζουν απ’ ό,τι φαίνεται!
Άφησα το πιο ενδεικτικό για το τέλος. Το γκάλοπ της MRB δείχνει με αναγωγή ένα 3,2% των εκλογέων να ψηφίζει Βασίλη Λεβέντη. Η αυθόρμητη απάντηση των πολιτών είναι: «γιατί. Οι άλλοι είναι πιο σοβαροί από τον Λεβέντη;»

Αναρωτιέμαι ποιος είναι πιο σοβαρός από ποιόν σ’ αυτόν τον τόπο.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια