Συμφωνία Ρωσίας-Αιγύπτου για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στην Αίγυπτο

Σε μια σημαντική συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου προχώρησαν Ρωσία και Αίγυπτος, καθώς κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κάιρο, δόθηκαν τα «χέρια» για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στην Αίγυπτο.

Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή του εργοστασίου στην Νταμπαά, στην πλευρά της Μεσογείου. Σύμφωνα με το AFP, η κρατική τηλεόραση έδειξε την τελετή υπογραφής ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχων στο Reuters, η κατασκευή του εργοστασίου θα διαρκέσει επτά χρόνια και ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας αναμένεται ότι θα λειτουργήσει το 2022. Στόχος των αιγυπτιακών αρχών, αναφέρει το πρακτορείο, είναι όχι απλά η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, αλλά και η εξαγωγή ενέργειας.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, Αλεξέι Λικχάτζεβ και τον υπουργό ηλεκτρισμού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σέικερ.

Σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, το κόστος του εργοστασίου θα αγγίξει τα 30δισ. δολάρια


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια