Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις μετά την χορήγηση ασύλου σε πραξικοπηματία

Αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου


Ανακοίνωση με την οποία κατακρίνει την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Ασύλου να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενη απόφαση και τονίζει ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

«H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», ισχυρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που προσθέτει:

«Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του πάντως το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι ελληνική κυβέρνηση αιτήθηκε σήμερα την ακύρωση της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό. Ειδικότερα το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου».

Υπενθυμίζουμε ότι χθες η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγανστην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα χώρα.

Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.

Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει δυσαρεστημένος για το ζήτημα των «8» αφού όπως υπογράμμισε τη νύχτα του πραξικοπήματος ο Αλέξης Τσίπρας του υποσχέθηκε την έκδοσή τους εντός των επόμενων 15 - 20 ημερών, από την 15η Ιουλίου. «Αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα», επεσήμανε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια