Sponsor

ATHENS WEATHER

Υποβρύχιο ρομπότ-σαλάχι

Ερευνητές στη Σιγκαπούρη κατασκεύασαν ένα υποβρύχιο ρομπότ το οποίο μοιάζει εμφανισιακά και κολυμπά σαν σαλάχι, χρησιμοποιώντας μόνο μοτέρ και πτερύγια για να κινείται στον νερό, παραπέμποντας άμεσα στον βιολογικό «ομόλογό» του.

Το MantaDroid κατασκευάστηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρης και μπορεί να κολυμπά μέχρι και για 10 ώρες. «Όταν το ρομπότ προγραμματίζεται να κινείται σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, εάν υπάρχει απόκλιση λόγω ρεύματος, για παράδειγμα, το ρομπότ στρέφεται προς τη μία πλευρά- και εκεί υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ελέγχου, με το ένα πτερύγιο να κινείται πιο έντονα από το άλλο, έτσι ώστε το ρομπότ να είναι σε θέση να προβεί σε διορθώσεις» λέει στο Reuters ο καθηγητής Τσούι Τσι Μενγκ, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

Πρόκειται για το πρώτο ρομπότ-σαλάχι που χρησιμοποιεί μεμονωμένα μοτέρ για το κάθε ένα από τα εύκαμπτα πτερύγιά του, ενώ στην κίνησή του βοηθούν και δύο «πηδάλια» στο πίσω μέρος του, όπως και στο πραγματικό σαλάχι- το οποίο πάντα συνάρπαζε τους επιστήμονες, χάρη στο ιδιαίτερο «σύστημα προώθησής» του, που του επιτρέπει να κινείται σε ταραγμένες θάλασσες.

«Η φύση μας λέει ότι αυτός είναι ο ενδεικνυόμενος τρόπος κίνησης υποβρυχίως. Για αυτόν τον λόγο και τον μελετήσαμε- και το σαλάχι θεωρείται ένας από τους πιο ικανούς κολυμβητές στον ωκεανό» προσθέτει ο καθηγητής Τσούι Τσι Μενγκ.

Το επόμενο βήμα θα είναι η δοκιμή του στη θάλασσα και η εισαγωγή επιπλέον δυνατοτήτων κίνησης στον μηχανισμό των πτερυγίων. Ως προς τη χρήση του, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τέτοιου είδους ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για χαρτογράφηση του βυθού, μελέτη και έρευνες στον πυθμένα του ωκεανού, σκοπούς στρατιωτικής αναγνώρισης κ.ά.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια