Έρχεται ένοπλη σύγκρουση: 36 ισραηλινά μαχητικά F-15 και F-16 σκέπασαν την Κύπρο – Σαρωτικές προσβολές στόχων | Βίντεο

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 36 ισραηλινά μαχητικά F-15 και F-16 «σκέπασαν» τον ουρανό της Κύπρου σε μια πρωτοφανή, την μεγαλύτερη στην ιστορία των δύο χωρών, στρατιωτική άσκηση. Οι προσβολές στόχων από αέρα ήταν σαρωτικές.

Η κίνηση του Ισραήλ να δώσει τόσο μεγάλη σημασία και «εύρος» στην άσκηση αυτή με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μαχητικών και άρα πιλότων, δείχνει δυσοίωνες εξελίξεις…

Είπαμε και χτες ότι αυτή η άσκηση  Ισραήλ-Κύπρου ήταν ξεχωριστή… ενώ όπως έγινε γνωστό οριστικοποιήθηκε και κοινή στρατιωτική άσκηση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Στην περιοχή της Λεμεσού η κάμερα κατέγραψε πορεία των Ειδικών Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επί του εδάφους ισραηλινοί κομάντο μεταφέρονταν σε διάφορες τοποθεσίες με ελικόπτερα BlackHawk, εκτέλεσαν σενάρια στρατιωτικών επιχειρήσεων σε εγκαταλελειμένους οικισμούς αλλά και σε ανοικτό πεδίο.

Επίσης προχώρησαν σε πιο εξειδικευμένες προσομοιώσεις όπως μάχη σε κατοικημένες περιοχές.

Πρόκειται καθαρά για μια πρόβα πολέμου με γειτονικό κράτος.

Πιθανός στόχος; Σίγουρα Λίβανος, Χεζμπολάχ, Συρία.

Τα πολύπλοκα σενάρια απαιτούσαν την χρήση ειδικών δυνάμεων (JTAC) (Joint Terminal Attack Controller η αμερικανική ορολογία για τις συγκεκριμένες αποστολές), για την κατάδειξη στόχων στο έδαφος χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε εντοπισμό μέσου δορυφόρου.

Η Ισραηλινή Αεροπορία έστελνε συνεχώς μαχητικά στην Κύπρο κάθε μέρα δίνοντας την δυνατότητα σε πολλούς πιλότους να εξασκηθούν και να βελτιώσουν τις ικανότητες τους σε ένα νέο άγνωστο περιβάλλον μάχης.

Συμμετείχαν επίσης οι 100 άνδρες από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις «Oketz K9» ειδικές για ανταρτοπόλεμο και επιχειρήσεις αναγνώρισης και οι δυνάμεις πυροβολικού «Sky Riders» με χρήση drones.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε εντός του συνόλου του FIR Λευκωσίας αλλά και πάνω από την Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λεμεσού, της Πάφου και του Τροόδους.

Δείτε το Βίντεο από τις κοινές ασκήσεις Κύπρου – Ισραήλ «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ», «ΙΑΣΩΝ – 2/2017» και «ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ 2/2017» που διεξήχθησαν από τις 3 μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια