H Ρωσία «αφεντικό» στην Μέση Ανατολή: Η Αίγυπτος επιτρέπει την χρήση των αεροδρομίων της από τα ρωσικά μαχητικά!

Την συμφωνία που επιτρέπει την χρήση όλων των αιγυπτιακών αεροπορικών βάσεων από τα ρωσικά μαχητικά δημοσιοποίησε πριν από λίγο το Κρεμλίνο.

Η απόφαση αυτή του Καΐρου καθιστά την Ρωσία το απόλυτο «αφεντικό» στην Μέση Ανατολή καθώς σε συνδυασμό με τις βάσεις που διαθέτει στην Συρία πλέον μπορεί να επιβάλλει τα συμφέροντά της σε όλη την «Γόνιμη Ημισέληνο».

Σημειώνεται ότι και το Ιράκ ανήκει στον ρωσικό άξονα καθότι διαθέτει σιιτική πλειοψηφία και σιιτική κυβέρνηση και ακολουθεί κοινή γεωπολιτική πορεία με το Ιράν το οποίο ταυτίζεται με τους ρωσικούς σχεδιασμούς (αν και γεωπολιτικά το Ιράν έχει αντίρροπα συμφέροντα από την Μόσχα, μπροστά στον αμερικανικό κίνδυνο, έχει κατορθώσει να βρει την κοινή πλατφόρμα συνεργασίας που του προσφέρει την απαραίτητη ισχύ για να επιβάλλει τον ζωτικό του χώρο).

Η τελευταία συμφωνία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου θα επιτρέψει στα ρωσικά μαχητικά να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε αιγυπτιακή αεροπορική βάση και ανακοινώθηκε 24 ώρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΑΜ Sergei Shoygu στο Κάϊρο όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Abdel-Fattah Al-Sisi και τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η Αίγυπτος εξυπηρετώντας τα εθνικά της συμφέροντα από την έναρξη της προεδρίας Σίσι, έχει πραγματοποιήσει γεωπολιτική στροφή προς την Ρωσία από την οποία έχει παραγγείλει και το νέο μαχητικό 4++ γενιάς, το περίφημο Mig-35.

Η αλλαγή αυτή έγινε επειδή στο Κάιρο θεωρούν υπεύυνες τις ΗΠΑ για την άνοδο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο και την πρότερη προεδρία του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Στην Αίγυπτο θεωρούν ότι οι Αμερικανοί στήριξαν σχεδόν σε όλη την βόρεια Αφρική και στην Συρία τους εξτρεμιστές ισλαμιστές για να επιβάλουν αναθεωρητικά σχέδια και πιστεύουν ότι αυτοί βρίσκονται πίσω από την ανατροπή του πρώην Αιγύπτιου ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ κατόπιν αιματηρών διαδηλώσεων και επεισοδίων που έφεραν και την άνοδο στην εξουσία του Μ.Μόρσι.








* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια