Οι Αμερικανοί θα «τυφλώσουν» το κέντρο ραντάρ στη Μαλάτεια της Τουρκίας

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Η οργή των ΗΠΑ αλλά και του Ισραήλ κατά της Τουρκίας για το ζήτημα της απόκτησης του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, έχει αρχίσει και εκδηλώνεται με αντίποινα από τα οποία το πρώτο είναι η προειδοποίηση ότι αν τελικά η Τουρκία πάρει τους S-400 τότε μάλλον θα ακυρωθεί η πώληση από τις ΗΠΑ των F-35.

Τώρα έγινε γνωστό και ένα άλλο σοβαρό αντίποινο κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ σκοπεύουν στην περίπτωση που τελικά έρθουν οι S-400 στην Τουρκία, αφ’ ενός να αποκλείσουν την Τουρκία από το νατοϊκό αντιαεροπορικό σύστημα, αλλά το πιο σοβαρό, θα προχωρήσουν άμεσα στο κλείσιμο του μεγάλου κέντρου Ραντάρ, AN-TPY-2 που βρίσκεται στην περιοχή Kürecik της Μαλάτειας, νοτιοανατολικά της Άγκυρας.

Το κέντρο αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί καταγράφει όλες τις κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως τις κινήσεις των Ρώσων και του Ιράν. Ένα παρόμοιο κέντρο υπάρχει μόνο στο Ισραήλ με βεληνεκές 1.300 χιλιόμετρα, το οποίο όμως δεν έχει τις δυνατότητες που έχει το τουρκικό κέντρο. Η ενέργεια αυτή έχει μεγάλη σημασία γιατί αυτομάτως αφαιρεί από την Τουρκία το προνόμιο της παρακολούθησης υπό νατοϊκή κάλυψη τόσων ευαίσθητων περιοχών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια