Και εγένετο η ευρωπαϊκή στρατιωτική ένωση: Η ΕΕ ανεξαρτητοποιείται από τις ΗΠΑ

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Μια νέα εποχή ξεκινάει για την ΕΕ η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της επιχειρεί την απεξάρτησή της από τις ΗΠΑ

Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες είκοσι κυβερνήσεις της Ε.Ε. αναμένεται να υπογράψουν σήμερα στις Βρυξέλλες το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Άμυνας (PESCO), σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει η ευρωπαϊκή στρατιωτική ενοποίηση και να εξασφαλίσουν την ενότητα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση.

Οι είκοσι δύο κυβερνήσεις θα δημιουργήσουν μία επίσημη ένωση που θα προσδίδει στην Ε.Ε. έναν πιο συνεκτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των διεθνών κρίσεων και θα προσδώσει στην Ευρώπη ένα ιδιαίτερο γεωπολιτικό βάρος ενώ θα εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα της Ένωσης και όχι της Ουάσιγκτον

«Ποτέ δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ στην προσπάθειά μας για ενοποίηση στον τομέα της Άμυνας, μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1950. Βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα κατάσταση», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εμείς να σημειώσουμε ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες ήταν συμβολικού περιεχομένου χωρίς ποτέ να είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι εάν η ΕΕ έρθει σε προσέγγιση με την Ρωσία τότε μόνο θα ανεξαρτητοποιηθεί από την αμερικανική πολιτική.

Άλλωστε η Ρωσία είναι ευρωπαϊκή χώρα και τα συμφέροντα της συγκλίνουν με εκείνα των Βρυξελλών, αντίθετα οι ΗΠΑ θεωρούν τον πλανήτη δικό τους και τις απασχολεί μόνο η παγκόσμια κυριαρχία και όχι οι ισότιμες σχέσεις εταίρων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια