Η εντολή Πούτιν και ο πυρηνικός «Σατανάς»

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Είναι μόλις λίγες μέρες και ήδη ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή για τον εκσυγχρονισμό των όπλων που διαθέτει ο στρατός και το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας. Φαίνεται πως Κίνα και Ρωσία εκσυγχρονίζουν σχεδόν παράλληλα το οπλοστάσιο τους, ενώ την ίδια στιγμή η παγκόσμια ανησυχία αυξάνεται.

Περίπου ένας μήνας έχει περάσει από την δοκιμή του πυρηνικού «Σατανά» της Ρωσίας, ο οποίος τον Οκτώβριο δοκιμάστηκε επιτυχώς. Ο εν λόγω πύραυλος θα μπορούσε να μεταφέρει κεφαλές 40 μεγατόνων που είναι 2.000 πιο ισχυρές από τις βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945, ενώ στη δοκιμή που έγινε πριν από ένα περίπου μήνα, κατάφερε να διανύσει μία απόσταση 3.600 μιλίων πριν χτυπήσει τον στόχο του.

Ο «Satan 2» είναι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος νέας γενιάς που μπορεί να «χτυπήσει οποιαδήποτε άμυνα» και να εξοντώσει ολόκληρες χώρες. Ο ισχυρός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος θα μπορούσε κάλλιστα να «σβήσει από το πρόσωπο της γης χώρες στο μέγεθος του Τέξας ή της Γαλλίας».

Το όπλο βρίσκεται υπό δοκιμή και εξελίσσεται διαρκώς από το 2009 και πλέον, όπως αναφέρουν πηγές, είναι έτοιμο και θα μπορούσε να τεθεί προς χρήση από το 2019 ή το 2020. Η χθεσινή δοκιμή πάντως, «θύμισε» εν πολλοίς τις αντίστοιχες που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η Βόρεια Κορέα, προκαλώντας την παγκόσμια κατακραυγή.

Οι «Satan» σχεδιάζονται να αναπτύσσουν υπερηχητικές ταχύτητες που θα καθιστούν τα περισσότερα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, άχρηστα. Η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί από το γραφείο σχεδιασμού Makeyev Rocket μέχρι το 2018. Οι τελικές δοκιμές θα γίνουν τον Απρίλιο. Οι RS-28 Sarmat θα διαθέτουν στο μέλλον 10-15 κεφαλές MIRV (multiple independently targetable reentry vehicle), οι οποίες δηλαδή θα περιέχουν πολλαπλές επιμέρους κεφαλές διαφορετικού τύπου που θα κινούνται αυτόνομα προς ξεχωριστό στόχο, ενώ η ταχύτητα τους θα μπορεί να φτάνει στα 7-12 Mach.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια