Sponsor

ATHENS WEATHER

Ποιες είναι οι έκτακτες παροχές ύψους 1,4 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας

Χθες το απόγευμα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε έκτακτες παροχές ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από ένα πλεόνασμα ύψους 2,5  δισ. ευρώ του 2017.

«Υπερπλεόνασμα» όμως που αποδίδεται κυρίως στο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, δηλαδή στην είσπραξη διπλών εισφορών που δεν επεστράφησαν ούτε τον Νοέμβριο την ώρα που επί ενάμισι χρόνο τα Ταμεία και το Δημόσιο είχαν σταματήσει να εκδίδουν συντάξεις!

Στην πράξη πάντως, μόλις 700 εκατ. ευρώ (ή το 1/8 από το πρωτογενές πλεόνασμα των 5,6 δισ. του 2017) θα δοθούν σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Η παροχή ξεκινά από μόλις 250 ευρώ για άγαμους με κάτω από 9.000 ευρώ το χρόνο (ή λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα). Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει στα 900 ευρώ. Αποκλείονται όμως όσοι έχουν ακίνητη περιουσία 180.000 ευρώ και άνω, δηλαδή όσοι έχουν ακίνητα σε σχετικά καλές περιοχές στα αστικά κέντρα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση αποκλείονται όσοι είχαν εισόδημα 18.000 ευρώ και άνω, ασχέτως οικογενειακής κατάστασης ή άλλων αναγκών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η παροχή θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη, αλλά δεν είπε αν θα μετράει στα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες παροχές ή φοροελαφρύνσεις.

0,3 δισ. σε συνταξιούχους

Επιπλέον, οι μισοί συνταξιούχοι -και ειδικά οι κατωτατοσυνταξιούχοι- δεν θα πάρουν τίποτε από τα άλλα 315 εκατ. ευρώ που θα επιστρέψει η κυβέρνηση ως αχρεωστήτως παρακρατηθείσες εισφορές σε συντάξεις. Ωστόσο αυτά είναι λεφτά που ανήκουν σε συνταξιούχους και παρακρατούνταν παράνομα από το 2012  -και μέχρι και ενάμισι χρόνο μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ-αλλά όχι «περίσσευμα» του προϋπολογισμού. Και είναι ελάχιστα μπροστά στα 2 δισ. που έχει επιδικάσει το ΣτΕ για να επιστραφούν σε συνταξιούχους, αλλά η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις.

Πρακτικά η κυβέρνηση «ψαρεύει» κυρίως σε συνταξιούχους Δημοσίου και πρώην ΔΕΚΟ, καθώς συνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ τον μήνα δεν είχαν υποστεί μειώσεις τα προηγούμενα χρόνια -αλλά υπέστησαν πολλές άμεσες και έμμεσες την τελευταία διετία.

«Δωράκι» στη ΔΕΗ 

«Φραγκοδίφραγκα» είναι και τα άλλα 360 εκατ. ευρώ (χρέη του Κράτους που δεν πλήρωνε στη ΔΕΗ τα έργα για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας -ΥΚΩ) τα οποία ο πρωθυπουργός τα παρουσίασε σαν… ελάφρυνση στους καταναλωτές,  ενώ στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε μόλις 3 ή 5 ή 8 ευρώ ανά τετράμηνο, δηλαδή κάτω από 40 ευρώ τον χρόνο για τους περισσότερους με λογαριασμούς έως 250 ή 300 ευρώ ανά δίμηνο.

Τα χριστουγενιάτικα «δωράκια» θα ξεκινήσουν να δίνονται από τις συντάξεις Δεκεμβρίου (που θα πληρωθούν στα τέλη του τρέχοντος μηνός ή τις αρχές του επόμενου) ενώ η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε τι θα γίνουν τα υπόλοιπα λεφτά από το υπερπλεόνασμα (περίπου 1,1 δισ. ευρώ) που προφανώς θα παραμένουν στον προϋπολογισμό, ως αποθεματικό ασφαλείας για να μη χρειαστούν πρόσθετα μέτρα το 2018 ή σαν «αντίκρισμα» για την έξοδο στις αγορές ομολόγων το 2018.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «πασπαλίστηκαν» όμως και από υποσχέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά και αναφορές στην προστασία των αδυνάμων του τύπου «θεσπίσαμε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης προστατεύοντας ταυτόχρονα τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα».

Και αυτό παρότι δεν πρόκειται για νέο επίδομα αλλά για ανακατανομή των επιδομάτων φτώχειας, καθώς:

-το ΚΕΑ είχε ήδη θεσπιστεί και ξεκινήσει το 2014 στην ίδια μορφή με άλλο όνομα (ως Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα),

-«τα υπόλοιπα κοινωνικά επιδόματα» ή καταργούνται ή συγχωνεύονται στο ΚΕΑ (πχ επίδομα ένδειας, απροστάτευτων τέκνων, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασία κ.ά.),

-μειώθηκε ήδη και θα μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Πόσα σε πόσους

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.

Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν ότι:

Για οικογένειες με δύο παιδιά,

-και εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως, θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,

-για εισόδημα 12.000 ευρώ, ενίσχυση 700 ευρώ και

-για εισόδημα 18.000 ευρώ, ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,

-για εισόδημα 4.500 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,

-για εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ

-και για εισόδημα 13.500 ευρώ, ενίσχυση 375 ευρώ.

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά,

-για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ

-για εισόδημα 6.000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ

-και για εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 250 ευρώ.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια