Μυρίζει μπαρούτι! Πολεμικές προετοιμασίες: Η Άγκυρα καλεί τους Τούρκους να εγκαταλείψουν το Βόρειο Ιράκ

Σε έκτακτη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών καλούνται οι Τούρκοι πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή της Περιφερειακής Κουρδικής Διοίκησης, καθώς σταματά η αεροπορική σύνδεση με το βόρειο Ιράκ.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής στα αεροδρόμια του Ερμπίλ και του Σουλεϊμανίγε το προσωπικό της πολιτικής αεροπορίας του Ιράκ θα αποχωρήσει και ως εκ τούτου η Τουρκία θα σταματήσει τις πτήσεις της στα εν λόγω αεροδρόμια. «Θα ήταν σκόπιμο οι πολίτες μας να λάβουν σοβαρά υπόψη την εξέλιξη αυτή και να αποχωρήσουν από την περιοχή, αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανωτέρας βίας, πριν ανασταλούν οι πτήσεις στην Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση του Βορείου Ιράκ».

Απειλές κατά των Κούρδων εκτοξεύει η Άγκυρα

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να δώσει την πιο σκληρή απάντηση αν υπάρξει απειλή για την εθνική ασφάλεια στα σύνορά της, αλλά αυτή -όπως είπε- δεν είναι η πρώτη της επιλογή μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ.

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ

Ο κ. Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι για όλες τις οικονομικές δραστηριότητες με το Ιράκ θα συνομιλεί πλέον μόνο με την κεντρική κυβέρνηση. Υπενθύμισε παράλληλα θεωρεί άκυρο το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που διενήργησε η Κουρδική Περιφερειακή Διοίκηση του Ιράκ, επισημαίνοντας ότι: «Ορισμένοι, δυστυχώς, για τα προσωπικά τους πάθη έχουν μπει σε μια περιπέτεια, με κόστος να αμαυρώσουν το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων καταπιεσμένων ανθρώπων που ζουν εκεί πέρα. Από όποια άποψη και να δείτε αυτό το δημοψήφισμα, δεν πρόκειται να φέρει γαλήνη, αδελφοσύνη και ειρήνη στην περιοχή».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε πως η Περιφερειακή Διοίκηση του βορείου Ιράκ «είναι σαν να ρίχνει η ίδια τον εαυτό της στη φωτιά» με την προσπάθεια για ανεξαρτησία, «που ξεκίνησε χωρίς νόημα» – όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας σε τελετή των αποφοίτων της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Πηγή: ant1news.gr, crashonline.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια