Όλα για την καρέκλα

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Στον εμβληματικό Κίτρινο Φάκελο του Καραγάτση ο εκ των βασικών πρωταγωνιστών Κωστής Ρούσσης μιλά για τον αριβισμό του Μάνου Τασάκου, λέγοντας ότι «αυτός θα μπορούσε να κοιμηθεί και με ρινόκερο προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του».

Θα μπορούσαν οι ΑΝΕΛ να είναι κάτι σαν τον Μάνο Τασάκο, αλλά σε πολιτικό επίπεδο; Γιατί όχι; Άλλωστε, φαίνεται πως η παραμονή στην εξουσία είναι βασικός γνώμονας και για τους ΑΝΕΛ, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό προϋποθέσεις, αυτό δεν θα εξέπληττε κανέναν και, για να το δούμε κυνικά, δεν θα ήταν και η πρώτη φορά που γίνεται στην πολιτική σκηνή. Αλλό είναι άλλο το να προσπαθείς να παραμείνεις με πολλούς τρόπους στην εξουσία και είναι άλλο να κάνεις κυβισθήσεις, τη μία μετά από την άλλη, για προφανείς λόγους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σαφές ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψήφιζαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί ήταν εντελώς ασύμβατο με τα θεμελιώδη πιστεύω του κόμματος και το υπερσυντηρητικό κοινό, από το οποίο αντλούν πολιτική δύναμη. Όμως, χθες στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν θετικοί επί της αρχής στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Θανάση Παπαχριστόπουλο να τονίζει ότι το κόμμα του θα το στηρίξει.

Επί της ουσίας, καλό είναι οι ΑΝΕΛ να ψηφίζουν και κάποιο δικαιωματικό νομοσχέδιο, αποδεχόμενοι-θα σκεφτόταν κανείς-ότι υπάρχουν και άλλες, ειδικές κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες το κράτος οφείλει να μεριμνά νομοθετικά. Φευ! Η απόφαση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν το νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρα υπολογιστική: προσπαθούν να αποφύγουν το μπλόκο που έβαλαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, λέγοντας πως δεν θα ψηφίζουν ακόμα και νομοσχέδια, με τα οποία συμφωνούν, αν δεν διαπιστώνεται κατ” αρχήν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, τέλος στις διπλές πλειοψηφίες: μια στα μνημονιακά προαπαιτούμενα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και μια σε άλλα νομοσχέδια με πιο προοδευτική κατεύθυνση, με ΣΥΡΙΖΑ και όποιον άλλο επιθυμεί να στηρίξει.

Ανθρώπινα, πολύ θα ήθελα να δω βουλευτές, όπως ο Κώστας Κατσίκης ή ο Δημήτρης Καμμένος να ψηφίζουν το νομοσχέδιο για τις έμφυλες ταυτότητες. Και θα είναι βήμα προόδου, αν το κάνουν. Δεν είμαι, βέβαια, πεπεισμένος ότι την ώρα της ψηφοφορίας θα τηρήσουν την κομματική γραμμή. Μπορεί και να μην εμφανιστούν ακόμα. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον απρόβλεπτο ως πού μπορεί να φτάσουν οι ΑΝΕΛ, προκειμένου να μην δημιουργηθεί ζήτημα με την κυβερνητική πλειοψηφία. Μνημόνιο ψήφισαν και τους είχε μείνει μόνο το συντηρητικό αποτύπωμα, το οποίο, εκόντες άκοντες, τσαλακώνουν, επειδή δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ξεγύμνωσαν την ομολογουμένως περίεργη κοινοβουλευτικά πρακτική των συμπράξεων υπό μορφήν δακτυλίου: τις μονές μέρες οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν και στηρίζουν, τις ζυγές καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει συμμάχους στους κόλπους της αντιπολίτευσης για να περάσει ρυθμίσεις κρίσιμες για το δικό του κοινό.

Υ.Γ. Πέραν αυτού, βέβαια, και της καρεκλοκενταυροσύνης που παρατηρείται διάχυτη και εδώ, τώρα η μπάλα στο γήπεδο του τακτικισμού επιστρέφει στο μισό της ΝΔ: ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως, επί της αρχής, η ΝΔ θα στηρίξει το νομοσχέδιο για τις έμφυλες ταυτότητες. Το κόμμα του θα το κάνει, όμως; Εδώ είναι ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα, η απάντηση στο οποίο καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, αν η ΝΔ θα μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα στην πράξη.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια