Πολλαπλές δόσεις φαρμάκων και εμβολίων με μια και μόνη ένεση

Μηχανικοί του ΜΙΤ ανέπτυξαν μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδο κατασκευής που επιτρέπει την παραγωγή σωματιδίων- φορέων φαρμάκου, τα οποία με τη σειρά τους επιτρέπουν τη χορήγηση πολλαπλών δόσεων ενός φαρμάκου ή εμβολίου σε βάθος χρόνου- με μία και μόνη ένεση.

Όπως αναφέρει το ΜΙΤ News, τα σωματίδια αυτά εμφανισιακά παραπέμπουν σε μικρά φλιτζάνια του καφέ, τα οποία μπορούν να γεμίσουν με φάρμακο ή εμβόλιο, και μετά να σφραγιστούν με καπάκι. Τα εν λόγω σωματίδια είναι φτιαγμένα από ένα βιοσυμβατό πολυμερές, το οποίο μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποσυντίθεται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές- απελευθερώνοντας έτσι το περιεχόμενό του.
«Χαιρόμαστε πάρα πολύ για αυτή τη δουλειά, επειδή, για πρώτη φορά, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια βιβλιοθήκη από μικροσκοπικά, εγκιβωτισμένα σωματίδια εμβολίων, το καθένα προγραμματισμένο να απελευθερώνει (το περιεχόμενό του) σε μια ακριβή, προβλέψιμη στιγμή- έτσι ώστε εν δυνάμει οι άνθρωποι θα μπορούν να λαμβάνουν μία και μόνη ένεση, η οποία πρακτικά θα περιέχει και πολλαπλές ενισχυτικές δόσεις μέσα της. Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ασθενείς παντού, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο» λέει ο Ρόμπερτ Λάνγκερ, καθηγητής του ΜΙΤ: ο ίδιος, μαζί με την Άνα Γιάκλενετς, τον Κέβιν Μακχιού και τον Θαν Ντ. Νγκουγιέν, πραγματοποίησαν την έρευνα.
Το πολυμερές από το οποίο αποτελούνται τα «φλιτζάνια» ονομάζεται PLGA και έχει ήδη λάβει σχετική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για χρήση σε ιατρικές εφαρμογές. Ωστόσο, οι συμβατικές τεχνικές 3D εκτύπωσης ήταν ακατάλληλες για την εφαρμογή που ήθελαν οι ερευνητές, οπότε και δημιούργησαν μια δική τους μέθοδο, έμπνευση για την οποία ήταν η κατασκευή τσιπ υπολογιστών. Στην ουσία πρόκειται για τη δημιουργία καλουπιών από πυρίτιο μέσω φωτολιθογραφίας, τα οποία στη συνέχεια περνούν από ειδική επεξεργασία για το γέμισμα και το σφράγισμά τους. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται SEAL StampEd Assembly of polymer Layers).
Οι ερευνητές του ΜΙΤ έδειξαν πως είναι δυνατή η απελευθέρωση των επιθυμητών ουσιών σε 9, 20 και 41 ημέρες μετά την ένεση, ενώ επίσης έχουν σχεδιάσει σωματίδια που μπορούν να αποσυντίθενται ακόμα και εκατοντάδες ημέρες μετά- τα οποία δοκιμάζουν τώρα με σειρά φαρμάκων και εμβολίων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια