Επικίνδυνη κλιμάκωση ενόψει Κουρδικού δημοψηφίσματος- Η Τουρκική βουλή ενέκρινε πολεμικές επιχειρήσεις στο Β.Ιράκ

Οι εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία τρέχουν μέρα με την ημέρα, ενώ το ζήτημα του δημοψηφίσματος για την Κουρδική ανεξαρτησία είναι αυτό που «καίει» τόσο τη Βαγδάτη, όσο και την Άγκυρα. Από τη μία, ένα κουρδικό ανεξάρτητο κράτος θα σήμαινε τη μείωση εδαφών και μάλιστα… πλουσίων σε υδρογονάνθρακες.

Ενώ, από την άλλη ένα ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος στο Β.Ιράκ, θα δρομολογούσε αποσχιστικές τάσεις και στην Τουρκία και φυσικά… στη Β.Συρία.

Ακολούθως, ο «νέο-σουλτάνος» Ρ.Τ.Ερντογάν, αντιλαμβανόμενος τη σημασία της ιστορικής συγκυρίας, ζήτησε από την τουρκική βουλή τη δυνατότητα να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις, πλήρους κλίμακας, εντός Ιρακινού και (περαιτέρω) Συριακού εδάφους.

Φυσικά, η τουρκική Βουλή όντας υπό τον πλήρη έλεγχό του Τούρκου προέδρου, αποφάσισε το Σάββατο, σε έκτακτη σύγκλιση της ολομέλειάς της, να εξουσιοδοτήσει την ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη δυνατότητα στο ερντογανικό καθεστώς να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν των τουρκικών συνόρων στη Συρία και το Ιράκ.

Η Τουρκία συμφώνησε πριν λίγο καιρό με τη Ρωσία και το Ιράν, σε συνάντησή τους στην Αστάνα του Καζακστάν, να εισβάλουν από κοινού στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, η οποία ελέγχεται από φιλότουρκους ισλαμιστές του FSA και την Αλ Κάιντα και να επιβάλλουν από κοινού μια «ζώνη αποκλιμάκωσης», διαμοιράζοντας τη βορειοδυτική συριακή επαρχία σε τρεις τομείς.

Η Τουρκία όμως σχεδιάζει να εισβάλει και στο ιρακινό Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) για να αποτρέψει την κήρυξη της ανεξαρτησίας αυτής της αυτόνομης κουρδικής επικράτειας.

Οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν προγραμματίσει δημοψήφισμα τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους, με το οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Τουρκία και υποστηρίζει ολόψυχα το Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι την απόφαση για εισβολή της Τουρκίας σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ εκτός από το κυβερνών ισλαμιστικό AKP, ψήφισε και το κεμαλικό κεντροαριστερό CHP και το κεμαλικό ακροδεξιό ΜΗP (Γκρίζοι Λύκοι). Μόνο το σοσιαλιστικό φιλοκουρδικό HDP καταψήφισε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια